Houten huizen: getimmerde architectonische bouwkunst - Postzegelblog

Houten huizen: getimmerde architectonische bouwkunst

1

Op 22 februari zal van de serie ‘Beleef de natuur – De Onlanden’ o.a. met foto’s van het natuurgebied nabij de stad Groningen uitgegeven worden. Uitermate uitnodigende illustraties voor een toeristische folder van VVV-Groningen, maar niet voor een postzegel. Op dezelfde datum verschijnt ook de tweede editie van de emissie ‘Typisch Nederlands – houten huizen’. Vooraf ter kennismaking enige info over houten huizen als typisch Nederlandse architectuur.

Houten huizen

Het bouwen van houten huizen was in vroeger eeuwen in het drassige en waterrijke westelijke gedeelte Nederland heel veel voorkomend en gebruikelijk, zowel in de stad als op het platteland. De redenen daartoe waren omvangrijk én aantrekkelijk (behalve bij brand):

 • In redelijk korte tijd kon zo’n huis gebouwd worden.
 • Het hout als bouwmateriaal was in de buurt ruimschoots aanwezig.
 • Bomen werden ter plaatse in houtzaagmolens gezaagd.
 • De bouwkosten van en houten huis waren redelijk laag.

Claude Monet, Public domain, via Wikimedia Commons

 • Zonder bouwtekeningen werden deze houten huizen onder leiding van een timmerman door de bewoners (visser, boer & burenhulp) zelf gebouwd.
 • Houten huizen zijn relatief licht van gewicht. Vandaar dat in waterrijke gebieden met veen als ondergrond verzakking van houten huizen feitelijk niet veel voorkomen.
 • In de Zaanstreek zijn de houten huizen veelal groen gekleurd. In de groene kleur zitten sommige koper-verbindende pigmenten. Deze stof heeft een conserverende eigenschap, waardoor hout minder snel wordt aangetast. Hout rot nauwelijks.
 • Men vond het mooi en aantrekkelijk om in een houten huis te wonen.

Het Blauwe Huis van Claude Monet

Claude Monet, Public domain, via Wikimedia Commons

In 1871 bezocht de impressionistische schilder Claude Monet (1840 – 1926) Zaandam. Het Zaanse landschap met zijn molens, houten huizen, de Zaan en wolkenluchten spraken de wereldberoemde Franse schilder bijzonder aan. Hij maakte er naast 25 schilderijen en 9 tekeningen o.a. “Het Blauwe Huis’, dat nog steeds aan de Hoogendijk 78 staat, waarop zijn vrouw Camille en zoontje Jean staan afgebeeld. In 2012 bleek dat de blauwe kleur geen vrije, schilderkundige interpretatie van Monet te zijn geweest, maar dat blauw er wel degelijk de kleur was, die Monet heeft gezien. Microscopisch onderzoek heeft uitgewezen dat van de 53 verflagen de 46e laag blauw gekleurd is geweest. In 2014 is dit huis op initiatief van Stichting Monet gerestaureerd en voorzien van de keuren, die Monet heeft gezien.


Zairon, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Naar aanleiding van deze ontdekking is als gimmick op de traditionele Zaanse architectuur een van de zeventig gestapelde groene Zaanse huizen van het Inntel Hotel (2010) in Zaandam (architect Wilfried van Winden) als blikvanger blauw gekleurd.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

 • willem hogendoorn op 11 februari 2021 om 21:14

  Houten huizen doen mij meer denken aan de 12e en 13e eeuw. De productie van de baksteen kwam toen langzaam op gang. Iedere steen werd toen apart gebakken en was erg duur. Rechters legden vaak bij overtredingen een straf op van de kosten voor 1 steen. Van dat geld werd dan ook een steen gekocht die gebruikt werd voor de bouw van een overheidsgebouw. Daar komt ook de uitdrukking vandaan ‘een steentje bijdragen’.
  Bijna iedereen woonde toen in een houten huis. Had je al een huis van steen, dan was je steenrijk. Had je geen geld voor een houten huis, dan leefde je op straat en was je dus straatarm. Steenrijk en straatarm, daar hebben we nu een tv serie over.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)