Dag van de Postzegel 2021 - Postzegelblog

Dag van de Postzegel 2021

6

Dag van de Postzegel 2021Naast 1943 wordt vanaf 2009 ieder jaar een Dag van de Postzegel-emissie uitgegeven met steeds levendige en artistiek-creatieve aandacht voor een eerder uitgeven postzegel. Hét uitgangspunt daarbij is wel een eigentijds uitgevoerde vormgeving.

Dag van de Postzegel 2021, uitgiftedatum vrijdag 15 oktober 2021

Dag van de Postzegel 2021

Gele postzegel Dag van de Postzegel 2021

Dag van de Postzegel 2021 [1]

Op de gele postzegel staat de helft van de linkerzijde van het wapenschild met daarop twee naar links kijkende, gestileerde leeuwen boven elkaar. Links daarvan de blank gekleurde parelrand en eikenbladerentak als lauwertak. Het wapenschild is door de gehalveerde en gestileerde koningskroon bekroond.

Paarse postzegel Dag van de Postzegel 2021

Dag van de Postzegel 2021 [2]

Op de paarse postzegel staat de halve rechterzijde van het wapenschild met daarop een naar rechts kijkende gestileerde leeuw met de gebogen staart op het linkerdeel van het wapenschild. Rechts daarvan de wit gekleurde parelrand en laurierbladerentak als lauwertak. Het wapenschild is door de gehalveerde en gestileerde koningskroon bekroond.

Dag van de Postzegel 2021

 • Op de achtergrond van het gelaagde horizontale postzegelpaar (met tweekleurige afbeelding als postzegelbeelddoorloper) lopen lijnen, die geleidelijk toe- en afnemen in dikte en met kleurverloop.
 • Geen gewapende leeuw met een bundel pijlen en sabel, maar een pacifistische leeuw zonder wapen en klauwen passend bij onze tijd.
 • De naar rechts kijkende leeuw van de Wapen-postzegel is vervangen door een een drietal leeuwen: twee naar links kijkende gele leeuwen en een naar rechts kijkende paarse leeuw.
 • De kenmerkend gelaagde manen van de leeuw lijken door de witte lijnen en lijntjes meer ruimtelijk aanwezig te zijn.
 • De oplage bedraagt 73.000 vellen.

Opgeruimde afbeeldingen

In de voor-vorige eeuw paste lithograaf Joseph Vürtheim niet alleen een respect afdwingende en moeilijk te kopiërende beeldtaal op bankbiljetten toe, maar ook op die van de Wapenzegels (nvph 13/8; beide als waardepapier-uitgave van de rijksoverheid).

 

Op het ontwerp voor de lagere frankeerwaarden staat een lauwerkrans van eikenloof (symboliseert onsterfelijkheid & eeuwig leven) en lauriertak(symboliseert roem & overwinning). De lauwerkrans in combinatie met wapenschild met daarop een strijdvaardige leeuw met pijl en sabel (vóór een achtergrond met daarop 17 blokjes als verwijzing naar de Zeventien Verenigde Nederlanden uit de periode 1543 – 1585) geeft wel een bijzonder sterke nadruk op onze nationale identiteit.
Voor het rechthoekige formaat van de postzegel is de keerzijde van een munt destijds pasklaar gemaakt.

Dag van de Postzegel 2021

 

NVPH 277 - J. Pzn. SweelinckNVPH 2716d - Willy Alberti

Uitgaande van deze Wapen-postzegels heeft grafisch ontwerpster Sandra Smulders de ontzag afdwingend 19e-eeuwse, van de hoofdzaak afleidende beeldtaal met allerlei tierelantijnen en frutsels weten te vervangen door een eigentijds gestroomlijnde, sobere en strak gestileerde beeldtaal. Ontwerpers Collectief Creative Statements heeft met de ‘Helden-van-Toen-en-Nu-postzegel’ (nvph 2716) een dito versimpeling (zuivering) toegepast. Ook voor deze postzegels geldt het hedendaagse credo ‘Niet het vele is goed, maar het goede is veel’.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • Willem op 14 oktober 2021 om 13:37

  Mooi ontwerp!

 • Arjan Keppel op 14 oktober 2021 om 14:51

  Mee eens. Het zijn mooie zegels en als vel is het geheel ook erg mooi. De stijl past goed bij het vel van vorig jaar (ook van Sandra Smulders). dat mag van mij wel een traditie worden!
  Ben alleen wel heel benieuwd naar de gedachte achter de vermenigvuldiging van de leeuwen. Als je zo de twee zegels samen ziet, heeft het wapen nog maar heel weinig met het Nederlandse wapen gemeen, of eigenlijk niets meer. Ik kan me voorstellen dat echte heraldici hier tenenkrommend naar kijken.

 • willem hogendoorn op 15 oktober 2021 om 16:16

  Ik vind het ook een mooi ontwerp als je de 2 zegels aan elkaar ziet als beelddoorloper van de Koningskroon.
  Op een brief zit echter meestal 1 postzegel en dan zie je een halve Koningskroon en dat kan mij nog steeds niet bekoren. Dat is mild uitgedrukt, want toen ik nog wat jonger was noemde ik dat meestal postzegelverminking.

 • JanPrygoda op 16 oktober 2021 om 10:49

  De reactieknop bij het programma 2022 werkt niet. Het programma klopt niet. De Europapostzegels komen op 9 mei uit. Zojuist de informatie van PostNL ontvangen.

  Postzegeluitgifteprogramma eerste halfjaar 2022*

  3 januari
  • Beleef de Natuur – Fort Ellewoutsdijk
  • Typisch Nederlands – schaatsen

  21 februari
  • Beleef de Natuur – Nieuwkoopse Plassen
  • Mauritshuis 200 jaar

  21 maart
  • Typisch Nederlands – hockey
  • Delftse tulpenvazen

  4 april
  • Typisch Nederlands – wielrennen

  9 mei
  • Typisch Nederlands – zeilen
  • Het vrouwtje van Stavoren (PostEurop)

  13 juni
  • Beleef de Natuur – Sint-Pietersberg
  • 250ste geboortedag Koning Willem I

  *Onder voorbehoud van wijzigingen, druk- en schrijffouten

 • Lars op 16 oktober 2021 om 11:54

  Voor degene die nu hun abonnement bij de Collect Club willen opzeggen: Te Laat! Dat moest vóór 15 oktober. Wanneer werd het programma 2022 bekent gemaakt? 15 oktober. Toeval? Lijkt mij niet…

  En let op, komende week (maandag waarschijnlijk al) worden natuurlijk ook de nieuwe tarieven voor 2022 bekent gemaakt. Ik doe een gok: Nederland wordt 1,00 en internationaal 1,60.

  Ja, een aantal van ons zitten er weer een jaar aan vast…

  PS: Jan, een paar jaar geleden was er kritiek op de slechte afbeeldingen bij de “In kort bestek…” artikelen. Sindsdien kan er niet meer op gereageerd worden. Beetje flauw.

 • JanPrygoda op 16 oktober 2021 om 12:37

  Ik vermoed dat er bij Typisch Nederlands nog een echte korfbalpostzegel bijkomt om de uitgifte uit 1978 goed te maken ;-)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)