Geeft Winterstamps ook zicht op vroeger, hier, nu & toekomst? - Postzegelblog

Geeft Winterstamps ook zicht op vroeger, hier, nu & toekomst?

0

WinterstampsOp 23 en 24 februari vindt de 4e editie Winterstamps 2024 plaats in Hotel Van der Valk, Bastion 73, Veenendaal. Beide dagen (vrijdag en zaterdag) zijn stands van Nederlandse, Belgische, Duitse en Franse postzegel- en brievenhandelaren aanwezig met postzegels, stempels, poststukken en literatuur.

Winterstamps

Winterstamps organiseert op de eerste beursdag ‘s avonds een symposium, waarin drie ter zake deskundigen een inleiding geven over de toekomst en het voortbestaan van de filatelie na het verdwijnen van de postzegel. Visies van PostNL, handelaren en verzamelaars komen aan de orde.

Symposium Winterstamps 2024

 • Visie PostNL: Leeft de filatelie voort na het verdwijnen van de postzegel?
  – Mirjam Verhaagen, senior marketeer PostNL-verzamelmarkt
 • Visie vanuit verzamelaars
  – Peter Teurlings, voorzitter KNBF
 • Visie vanuit handelaren
  – Luc Vansteenkiste, Belgische handelaar

Na afloop volgt een discussie

Voor het symposium is beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Dus aanmelden: pr@winterstamps.nl. Voorafgaand aan het symposium is er de mogelijkheid aan het gezamenlijke stamppotten-buffet deel te nemen.

Ook aandacht op Winterstamps-symposium?

Winterstamps is de plaats waar postzegelverzamelaars zich thuis voelen en waar wellicht naast het hier en nu ook zicht op de toekomst zal kunnen worden gegeven. De verzamelaar zal wellicht dan ook een stip op de horizon kunnen ontdekken. Het zou interessant zijn als onderstaande aandachtspunten op het symposium ook aan de orde zouden kunnen komen:

Beleef de natuur vogels Bonaire (7)Typisch Nederlands - koeien

 • Aandacht van PostNL op innovatieve aandacht voor de invoering van de twee dimensionale uitvoering van de postzegel, die recentelijk aan twee kanten zijn bedrukt.
 • De toepassing van de kunstmatige intelligentie bij het ontwerpen van de Beleef de Natuur-postzegels is ook interessant daarover nader geïnformeerd te worden.
 • In de loop der jaren verliest PostNL in het postzegeluitgiftebeleid steeds meer het contact met het huidige sociaal-maatschappelijke, economische en culturele leven van ons land.


  Aan de Vermeer-expositie in het Rijks met ruim een half miljoen bezoekers is bijvoorbeeld geen postzegelemissie gewijd. Zelfs geen Persoonlijke Postzegel-emissie, maar wel een uitgifte van Aruba met alle 28 geëxposeerde schilderijen.
  De uitgifte in het eerste deel van dit jaar omvat slecht twee onderwerpen jubileum: Keukenhof (75 jaar) en dat van André van Duin (60 jaar)!
 • Wat is het maximale totaalbedrag aan frankeerwaarde dat PostNL per jaarlijkse emissies wettelijk mag opvoeren? Hoe is het hierbij gesteld met de berekening van het totale frankeerbedrag van alle Persoonlijke Postzegels per jaar?

NVPH 1459 - Kinderzegel 1190NVPH 1824 - Verrassingszegel

 • Zal de filatelie gelijk de numismatiek na verloop van tijd alleen nog in historisch perspectief (door een steeds kleiner wordende groep [nationaal / internationaal]) bedreven worden?
 • Wat direct en/of indirect ook met bovenstaande aandachtspunten heeft te maken is het functioneren van de filatelistische pers. Waar dient deze pers zich zoal mee te bemoeien en aandacht aan te schenken? Aan het toen en daar en/of het hier en nu in combinatie met de toekomst? In tegenstelling tot de filatelistische pers in de ons omringende landen is ons land meer internationaal en minder nationaal gericht. Wat is wenselijk?

Symposia Winterstamps in historisch perspectief

Op Winterstamps zijn aan dit symposium in 2020, 2022 en 2023 drie symposia voorafgegaan. Door corona is in 2021 geen Winterstamps georganiseerd. Van een aantal symposium-inleidingen heb ik inhoudelijk info kunnen vinden.

2020 De toekomst van de filatelie

* Ontwikkeling van de georganiseerde filatelie en analyse van de huidige problematiek
– Edwin Voerman
Vroeger was postzegelverzamelen een volksactiviteit bij gebrek aan afleiding. Filatelie heeft zijn status verloren: brief met postzegel is een anachronisme. Internet is te laat in ons land bij de filatelie betrokken. Internationale digitalisering / contacten (in het Engels) biedt nog toekomst. Het vervangt / overstijgt lokale verenigingen.
De inhoudsvolle inleiding is te lezen op de website van Vereniging Postzegelverzamelaars Gouda. Lezen? Klik dan hier.

* Postzegels verzamelen en de elektronische snelweg
– Ivo Spanjersberg (NedVer. voor Fiscale filatelie) & Hugo Brieffies (adj. dir. Corinphila Veilingen)

* De oude garde, diepe zakken en de nieuwe wereld. Postzegels hebben wel degelijk een toekomst
– Gijsbrecht van Dommelen, Verenigde Haagse Filatelisten
Via nieuwe wegen als Marktplaats, Catawiki, Ebay, en Delcampe vindt handel in postzegels en poststukken vooral plaats (internet-verzamelaars).

2022 De mores in de filatelie. Wat zijn de grenzen?

* Kun je dat maken? Juridische mores in de filatelie
– Ben de Deugd, advocaat & filatelist

* Catalogus , feit of frictie?
– Eric Buitenkamp, postzegelhandelaar

* Is een attest beter dan een keurstempel?
– Hans Wilderbeek, keurmeester BPP

* Zijn alleen UPU-landen verzamelwaardig?
– Jan Heijs, voorzitter Nederlandse Academie voor Filatelie / auteur

2023 De postzegel in historisch perspectief

* Oekraïne – Rusland: grenzen toen – nu – toekomst
– Jan Heijs, voorzitter Nederlandse Academie voor Filatelie [v.a. 2023] / auteur
Als Rusland de grenzen van het vroegere rijk wil herstellen dan moeten alle landen van Japan tot Finland gebied inleveren. Maar het kan ook andersom als je nog oudere grenzen als uitgangspunt neemt.

* Historische achtergrond van Nederlandse postzegelontwerpen uit WO II
– Ruud Verberne, voorzitter postzegelvereniging Griekenland / voorzitter studiegroep Griekenland
Afgekeurde / goedgekeurde ontwerpen uit 2eWO en bevrijding als Zeehelden (o.i.v. Duitse invloed ontworpen) en Bevrijdingszegel (tijdens bezetting in geheim ontworpen).

* Kaartenhuis Afrika: koude oorlog en Chinese dominantie op een continent
– Marc Parren, voorzitter Nederlandse Academie voor Filatelie [tot 2022]
Hoe onafhankelijk van het Westen is Afrika na de dekolonisatie en hoe groot is groeiende invloed van China op dit continent in afgelopen jaren?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)