Postzegeluitgiften eerste helft 2022 - Postzegelblog

Postzegeluitgiften eerste helft 2022

0

NVPH 808 - OnafhankelijkheidVan de elf postzegelemissies behoren er maar liefst zeven tot de langlopende omnibus-emissies. De vier resterende series hebben met historische en culturele onderwerpen te maken. Culturele onderwerpen bezitten echter ook duidelijk koninklijke én historische kenmerken.
In dit postzegeloverzicht wordt 250e geboortedag van koning Willem I niet op 13 juni, maar apart op 20 juni uitgegeven.

3 januari 2022

1) Beleef de natuur Fort Ellewoutsdijk (Zeeland)

2) Typisch Nederlands schaatsen

NVPH 512 - Kinderzegel 1948NVPH 1261 - 100 jaar KNSB

21 februari 2022

3) Beleef de natuur Nieuwkoopse Plassen (Zuid-Holland)

4) Mauritshuis 200 jaar

21 maart 2022

5) Typisch Nederlands hockey

NVPH 679 - Olympische spelen MelbourneNVPH 1032 - Gelegenheidszegel 1973

6) Delftse tulpenvazen

NVPH 1155 - Zomerzegel 1978NVPH 1747 - Priorityzegel 1998

       Overeenkomst in materiaal en kleur

4 april 2022

7) Typisch Nederlands wielrennen

NVPH 1014 - Olympische spelen MünchenNVPH 2952 - NOC NSF 100 jaar

9 mei 2022

8) Typisch Nederlands zeilen

NVPH 215 - Olympiade AmsterdamNVPH 676 - Olympische spelen Melbourne

9) Vrouwtje van Stavoren (Post Europa)

13 juni 2022

10) Beleef de natuur Sint-Pietersberg (Limburg)

20 juni2022

11) 250e geboortedag koning Willem I

NVPH 10 - Koning Willem III NVPH 94 - Jubileumzegel 100 jaar onafhankelijkheid

1) Historische onderwerpen

1a) 200 jaar Mauritshuis

© Hubertl / Wikimedia Commons

De oorspronkelijke functie van het Mauritshuis is in de 17e eeuw het woonhuis (stadspaleis) van Johan Maurits, prins van Nassau Siegen (1604 – 1679) geweest. Mede op initiatief van koning Willem I is het Mauritshuis voor het publiek als museum in 1821 toegankelijk geworden.

1b) 250e geboortedag koning Willem I

Zou koning Willem-Alexander met baard inspiratie hebben gevonden in zijn drie gebaarde voorgangers of heeft zijn keus te maken met de huidige mode-trend?

Als eerste koning (tegelijk koninklijke stamvader) behoort hij ook tot het ‘koningen-trio’ en dat wordt naderhand vervolgd door het ‘koninginnen-kwartet’. Het ‘tweemanschap’ koning Willem-Alexander & koningin Maxima zet de traditie door opvolging voort.
Deze koninklijke status geeft ons koninkrijk een unieke identiteit in de wereld. De koninklijke stamvader Willem I (1772 – 1843) heeft met zijn geboorte 250 jaar geleden de koninklijke basis van ons land gelegd.

2) Culturele onderwerpen

2a) Delftse tulpenvazen

De 17-eeuwse tulpenvaas in Delftsblauw is terug-van-weg-geweest. Is hip en past bij de tijdgeest van nu. Mary Stuart getrouwd met koning-stadhouder Willem III heeft plateelbakkers aangezet (halve eeuw eerder dan tulpen-manie) deze tulpenpiramides te ontwerpen. Hiermee kan met weinig kennis en vaardigheid een aantrekkelijk bos bloemen op tafel geplaatst worden.

2b) Vrouwtje van Stavoren

De keuze van dit culturele onderwerp is door de PostEurop-werkgroep bepaald. PostNL is dus uitvoerder ervan. De keuzecommissie heeft voor 2022 het thematische onderwerp ‘Verhalen en mythen’ voor de aangesloten landen bepaald.

Een superrijke koopmansweduwe uit Stavoren is ontevreden. Ze wil het aller kostbaarste bezitten. Het per schip aangevoerde graan was dat niet: “Gooi dat maar in zee.” Ze werd erop aangesproken: “Doe dat niet. Je zult tot de bedelstand vervallen!” Daarop gooide ze een gouden ring in zee en zei: “Als ik de ring terugzie, zal dat mij tot de bedelstaf brengen.” Een gevangen vis brengt de ring naderhand bij haar terug. Vanaf dat moment keert het lot tegen haar. De weduwe wordt straatarm.

3) Omnibus-emissies 2022

De jaarlijks verschijnende emissies (1) ‘Beleef de natuur’ (op 3/1, 21/2, & 13/6) en (2) ‘Typisch Nederlands’ (op 3/1, 21/3, 4/4 & 9/5) komen door de jaarlijkse uitgifte van een aantal series per jaar overeen met de jarenlang lopende emissie Mooi Nederland in de periode 2005 – 2017 (blok 1 t/m 80).
Het voordeel van de MooiNL-emissies is dat er ieder jaar een andere ontwerper bij deze omnibus-emissies is betrokken. Bij de variatie aan ontwerpers en verscheidenheid in ontwerpen past het spreekwoord ‘’Verandering aan spijs doet eten’ uitstekend. Bij Typisch Nederlands en vooral bij Beleef de natuur past dit spreekwoord geheel niet.

3a) Beleef de natuur-emissies

  • Tot nu toe zijn van de omnibus-emissie Beleef de natuur vier emissies uitgegeven en drie zijn bekend gemaakt van de twaalf provincies. De provincies Friesland, Overijssel, Flevoland en Noord-Brabant met hun natuurgebieden verschijnen naderhand.

Beleef de natuur - roofvogels en uilen - visarendBeleef de natuur - De Onlanden - gewone margriet

  • Een nadeel van de natuur-postzegels is dat er tot 2021 maar liefst 160 fotografisch getinte postzegels van een en dezelfde ontwerper, Frank Janse *), zijn uitgegeven. De afbeeldingen op de verticale postzegels (in samenwerking met Vogelbescherming tot stand gekomen) passen uitstekend in biologische naslagwerken, terwijl de horizontale postzegels (in samenwerking met Natuurmonumenten tot stand gekomen) bij uitstek in plaatselijk informatieve VVV-folders passen. – – Een postzegelvel van deze reeks is een collage van tien bestaande afbeeldingen afkomstig uit het archief van Natuurmonumenten. Het samenstellen van dergelijk postzegelvel is redelijk goedkoop t.o.v. vellen, die vanaf de basis bedacht, ontwikkeld en ontworpen moeten worden.
  • Deze ‘goedkope’ én ‘goed-ogende’, kleurige plaatjes-postzegels laten zich goed verkopen (aantrekkelijk voor het postbedrijf), maar bezitten geen inhoudelijke, bij postzegels passende zeggingskracht.

*)
Frank Janse is al vier jaar aaneen als flexwerker bij PostNL werkzaam.

3b) Typisch Nederlands-emissies

  • De Typisch Nederlands-emissies komen overeen met de al jaren durende Mooi Nederland-emissies.
  • Volgens een postzegelblog-informant (16/10, 12.37 u) van het artikel ‘Dag v.d. Postzegel’ (van 14/10) zal in het tweede deel van de emissie 2022 de korfbal-postzegel als laatste de thematische sportonderwerpen van de reeks Typisch Nederlands completeren.
  • Zijn de afgebeelde sporten oorspronkelijk wel typisch Nederlandse sporten? Schaatsen, zeilen en korfballen sowieso wel, hockey en wielrennen zijn dunkt me twijfelachtig. Ze worden immers internationaal beoefend.
  • In Friesland worden typisch regionale sporten beoefend als polsstokverspringen (fierljeppen), kaatsen (keatsen) en skûtsjesilen. Wellicht zijn in andere provincies ook wel lokale sporten bekend. Op de vraag of deze typisch Friese sporten ook geschikt zijn voor deze emissie, lijkt me niet mogelijk.

4) Resumé

  1. Het samenbindende effect van het Nederlandse koningshuis is in beide historische postzegelseries te ontdekken / te bespeuren en in één culturele postzegelemissie!
  2. PostNL verliest de laatste jaren niet alleen het contact met de verzamelaar, maar ook met de wereld in het postzegel-emissiebeleid. In 2010 bijvoorbeeld wilden maar liefst twaalf zakelijke partners uit het bedrijfsleven naamsbekendheid met behulp van postzegels te genereren. Dit jaar zijn er maar twee, namelijk het Mauritshuis en de Delftse aardewerkindustrie. Deze achteruitgang is niet verwonderlijk. De postzegel als functionerend ‘gebruiksvoorwerp’ daalt ieder jaar, waardoor maar weinig mensen bereikt kunnen worden.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)