Inventarisatie in tijdsduur van gelaagde kinderpostzegels 2001 - Postzegelblog

Inventarisatie in tijdsduur van gelaagde kinderpostzegels 2001

0

nvph-2013-tnBij een eerste aanschouwing van het kinderpostzegelvelletje 2001 (nvph 2013) valt bij vijf zegels het wit overheersend op tegenover één geelkleurige. Naast een geel- en een paarskleurige baan waaiert ook een bochtige tekst- en cijferguirlande zich doorlopend over alle kinderzegels uit. Hierin staat jaartal, landsnaam, gulden-, eurofrankeer- en bijslagbedrag. Deze strook begint linksboven (1e zegel) en eindigt op de zegel linksonder (4e zegel).

De volgorde van het lezen van de tekst op de kinderpostzegels 2001 komt dus overeen met die van de wijzer van een klok. Het bekijken van het aaneensluitende beeldverhaal komt hier ook mee overeen, waarin een katachtige persoon (zwart of grijs gekleurd) rondloopt met een brief in de hand.

Themaonderwerp kinderpostzegels 2001

Het themaonderwerp Kind en computer hebben de grafische ontwerpers Harmen Liemburg en Richard Niessen gerealiseerd in het uiterlijk van een zakcomputer. Centraal staat het beeldscherm met zes kinderpostzegels daarin. De paars gekleurde rand met daarin de tekst (6 x 1,25 = f 7,50 + euro 3,40) is het omhulsel van een zakcomputer.

  1. Door een overzichtelijke en gedetailleerde omschrijving van het postzegelvelletje ‘Kind en Computer’ kan grip gekregen worden op de zes beeld-doorlopende kinderzegels 2001.
  2. Op iedere kinderzegel komt steeds één keer de zwart gekleurde, katachtige persoon met een brief voor. Op iedere postzegel staan echter meerdere grijs getinte briefvervoerders. De zwarte persoon bevindt zich in het ’tegenwoordige nu’, de grijze daarentegen zijn qua tijd op momenten aanwezig vóór of ná het ’tegenwoordige nu’ in de verbeelding van de tijdsduur.
  3.  Via een bochtige, moeilijk en gevaarlijk route dienen hindernissen genomen en overwonnen te worden gelijk bij computerspelletjes.

Kinderpostzegels 2001 nader bekeken

nvph-2013a

Een zwarte, katachtige persoon trekt een brief uit een printer, die in een rechthoekig, paars omrand vertrek staat. Meteen daarop gaat de persoon door een deuropening naar de geel gekleurde snelweg.

nvpg-2013b

De gevaarlijke snelweg moet overgestoken worden, waar van links naar rechts personenauto’s en vrachtwagens rijden. Één auto is door de zwarte kleur ten opzichte van de vele grijze duidelijker zichtbaar. De briefvervoerder weet het verkeer al ontwijkend zich veilig over de weg te begeven.

nvpg-2013c

Vanaf de verkeersweg steekt de briefvervoerder via verhoogde blokken/stenen (stellen een uiterst gestileerde weergave van een huis voor) een ruimte over. Het springen over de onregelmatig verspreid liggende blokken is een inspannende bezigheid gezien de zwarte en grijze zweetdruppels her en der. Rechtsboven hangen gele lianen, waarlangs de briefvervoerder naar beneden glijdt naar de vierde kinderzegel rechtsonder.

nvpg-2013f
Door met een (naar links geschoven) liaan te slingeren is het mogelijk geworden op de blauw gekleurde boomstam (rechtsonder in de rivier) terecht te komen. Ook deze activiteit vergt zweetdruppeltjes (of zijn het regendruppen?).

nvpg-2013e

De bochtige, snelstromende rivier met talrijke draaikolken vervoert de boomstam met daarop de briefvervoerende persoon naar het laatste etappe-onderdeel van het traject.

nvpg-2013d

Langs een trap vanaf de rivieroever bereikt de briefdrager uiteindelijk de brievenbus. De brief kan gepost worden. Het spel is volbracht.

Inspiratie kinderpostzegels 2001

kind-2001-kleur

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 3,60 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)