De Efteling: een Wereld van Wonderen - Postzegelblog

De Efteling: een Wereld van Wonderen

3

Nu de coronaversoepelingen zijn ingegaan, ben ik met mijn oudste kleindochter van vier jaar naar de Efteling in Kaatsheuvel geweest. Voor haar was het een belevenis en bij mij kwamen er oude herinneringen naar boven. Als opa beleef je de Efteling nu toch anders dan vroeger was mijn conclusie.

 

Kaatsheuvel
Kaatsheuvel, een dorp in de gemeente Loon op Zand is vooral bekend van de toeristische attractie de Efteling. Maar het dorp staat van oudsher nationaal bekend om de schoenindustrie. Dit kwam voort uit de gunstige omstandigheden voor leerlooien: stromende beekjes en de aanwezigheid van eikenschors, wat in windmolens tot run werd vermalen ten behoeve van de leerlooierij. In 1890 waren er 134 schoenfabrieken. De schoenindustrie van Kaatsheuvel zien we ook in de filatelie terug.

Bron afbeelding: www.posthistorie.nl

 

De Efteling
In 1950 werd de Stichting Natuurpark de Efteling opgericht door de toenmalige burgemeester Reinier van der Heijden, samen met de cineast Peter Reijnders en Anton Pieck. Reden voor de oprichting was dat de plaatselijke economie te veel afhankelijk was van de schoen- en leerindustrie. Het doel van de stichting was: “de lichamelijke ontwikkeling en ontspanning van de inwoners van de gemeente Loon op Zand en de bevordering van het toerisme naar en binnen de gemeente.”

 

Anton Pieck

 

 

150 ha Levensvreugde. Bron afbeelding: www.topicalcovers.com

Sprookjesbos
Het Sprookjesbos in de Efteling bestaat sinds 1952. Er is twee jaar gewerkt om in het Sprookjesbos tien sprookjes te verwezenlijken. De ontwerpen voor de sprookjes zijn van de hand van Anton Pieck, terwijl de technische uitvoering ervan voor rekening komt van Peter Reijnders.
In 2002 bestond het Sprookjesbos 50 jaar en daar werd een postzegelboekje over uitgegeven.

Langnek
Langnek is een populaire attractie in het Sprookjesbos van de Efteling. Hij is een figuur uit het sprookje ‘De zes dienaren van de Gebroeders Grimm’ en is sinds de opening van het Sprookjesbos op een officieuze mascotte van het park. Langnek staat daarom ook veelvuldig afgebeeld op allerlei souvenirs van het park. Mijn kleindochter was kritisch. “Opa, hoe kan dat zo’n lange nek” vroeg ze.

 

Hollebolle Gijs
Hollebolle Gijs is bekend door zijn rol als afvalbak in het attractiepark de Efteling. Het eerste exemplaar werd geplaatst in 1959. Gijs roept bezoekers luid op om afval in zijn mond te stoppen, meestal aan de hand van de uitspraak “Papier hier!”. Zodra er afval in de mond wordt gestopt, dat vervolgens met een luchtzuigsysteem wordt afgevoerd, stopt Gijs even met roepen om de bezoeker te bedanken. Mijn kleindochter: “opa, wie vindt papier nu lekker????”

Kleine boodschap
‘Kleine boodschap’ is een baardloze figuur die, zittend op een sokkel, al sinds de opening van het Sprookjesbos een constante wijzende beweging met zijn duim maakt richting de toiletten. Hierbij roept hij de woorden “kleine boodschap…kleine boodschap…” Mijn kleindochter: “Opa, wat is dat nu weer, een kleine boodschap? Hier is toch geen winkel?”

 

Pardoes
Pardoes (de Tovernar), is de mascotte in de Efteling. Hij werd in 1989 door Henny Knoet ontworpen. Voor die tijd had de Efteling geen mascotte in het park rondlopen. Sinds Pardoes er is, staat hij ook in de huisstijl van de Efteling. Villa Pardoes biedt Nederlandse gezinnen met een ernstig, mogelijk levensbedreigend ziek kind tussen de vier en 12 jaar een onvergetelijke, unieke vakantiebeleving aan.

 

Droomvlucht elfje
De droomvlucht attractie was tijdens ons bezoek aan de Efteling nog niet open. Deze attractie heeft een nieuwe lijn met merchandise. Droomvlucht souvenirs zoals een elfje of een eenhoorn. Ja, en dat was nu iets wat mijn kleindochter weer prachtig vond. Dus dat kostte opa weer geld.

De grote boze wolf
Toen ik vertelde tegen mijn kleindochter dat we in de Efteling ook bij Roodkapje gingen kijken, was ze ineens wat minder enthousiast. Ze vond ‘de grote boze wolf’ toch wel een beetje spannend. Opa vertelde, dat ze niet bang behoefde te zijn. Opa had bij de politie gewerkt en zou haar beschermen. Daar had ze wel vertrouwen in. En toen we bij Roodkapje waren, vond ze de wolf niet zo spannend meer.

 

 

 

Sprookjesboom
De sprookjesboom vond mijn kleindochter ook wel interessant, maar ook wat vreemd. Een boom die allemaal verhalen vertelde uit het sprookjesbos. Ze trok een gezicht van ‘hoe kan dit nou’ maar ze zei niets en luisterde heel geconcentreerd.

 

Na terugkomst vertelde mijn kleindochter dat dit haar mooiste vakantie was geweest.
Waar moeten we de volgende keer heen gaan vroeg ik me af. Heeft iemand suggesties?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Sprookjes en legendenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

  • Franc Rossi op 21 juli 2021 om 11:55

    Ga gewoon nog een keer. De Efteling blijft een belevenis.

  • Evelien op 22 juli 2021 om 07:59

    Wat een aandoenlijk en herkenbaar verslag. De Efteling is het summum dus ik sluit mij aan bij de vorige reactie.

  • Hans van der Lelie op 27 juli 2021 om 18:38

    ja, gewoon vaker na de Efteling en dan misschien Madurodam en als het iets verder uit de buurt mag zijn: Frezeitpark Rust in Duitsland !

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)