Dag van de Duitse taal op 11 oktober 2022 met als thema: Reizen - Postzegelblog

Dag van de Duitse taal op 11 oktober 2022 met als thema: Reizen

0

Sinds 2012 roepen we elk voorjaar één dag uit tot de ‘Dag van de Duitse taal’. Op deze dag zetten scholen en bedrijven in heel Nederland de Duitse taal in het zonnetje. De Dag van de Duitse taal 2022 vond plaats op 11 oktober. Het thema was Reisen. Scholen spelen een belangrijke rol deze dag. Als ik denk aan reizen, dan is de relatie met vakantie en de trein snel gelegd. Reist u mee?

Sinds 2012 roepen we (Actiegroep Duits) elk voorjaar één dag uit tot de ‘Dag van de Duitse taal’. Op deze dag zetten scholen en bedrijven in heel Nederland de Duitse taal in het zonnetje. De Dag van de Duitse taal 2022 vond plaats op 11 oktober. Het thema was Reisen.

Scholen organiseren tijdens de Dag van de Duitse taal allerlei eigen acties om het belang van de Duitse taal onder de aandacht te brengen. Van het draaien van Duitse muziek in de aula, het koken van Duitse gerechten in een heuse kookshow, tot taaldorpen waar leerlingen in gesprek moeten gaan met Duitsers, alles kan! Elk jaar is een nieuw ideeënboekje met suggesties beschikbaar in relatie tot het thema van 2022. De Actiegroep Duits ondersteunt scholen verder nog door middel van landelijke scholierenacties, een jaarlijkse quiz, een interactieve escape room en het verstrekken van Mach-mit-pakketten.

 

Thema 2022: Reizen

De DACH-landen (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) zijn geliefde vakantielanden voor Nederlanders. En dat is niet zonder reden. Van steden bezoeken en cultuur snuiven tot aan wandelen (in de bossen en bergen) en skiën in de Zwitserse Alpen: er is voor iedereen wat moois te beleven! Daarnaast liggen de landen niet ver van Nederland en zijn ze gemakkelijk te bereiken met de auto en camper, of zelfs met de fiets.  Om te laten zien hoe veelzijdig en mooi de DACH-landen zijn, stond de Dag van de Duitse taal dit jaar in het teken van het thema reizen. Wat werd georganiseerd?

 

Nationale Mach-mit-quiz

Op de Dag van de Duitse taal zelf konden schoolklassen weer meedoen aan onze interactieve webquiz over het thema ‘reizen’. De klas met de meeste goede antwoorden won en ontving een Duits etentje, gesponsord door Noordhoff.

Zie https://machmit.nl/quiz

 

Escape room ‘reizen’

Het Duitsland Instituut Amsterdam ontwikkelde een digitale, interactieve Escape Room die ongeveer een lesuur van 40 minuten in beslag neemt. Leerlingen reisden virtueel door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en kwamen door middel van puzzels op allerlei bijzondere plekken. Om het eindpunt te bereiken moesten ze Duits lezen, schrijven, spreken en luisteren. Met échte Duitsers! Het materiaal was geschikt vanaf klas 3.

 

Sprachstammtisch: Nacht der deutschen Sprache

Der Tag der deutschen Sprache zum Thema ‘reisen’ feierlich abschließen? Dat kon bij de Sprachstammtisch Nacht van de Duitse taal op 11 oktober! Zowel Nederlandstaligen die Duits leren als ook Duitstaligen die hun Nederlands willen oefenen, konden deelnemen aan deze Sprachstammtisch-Special. Tijdens spelletjes en gezellige gespreksrondes wisselden we via Zoom onze leukste en grappigste reisverhalen uit. Aanmelden is mogelijk via het aanmeldformulier. De Sprachstammtisch is een initiatief van Studeren in Duitsland, de Bachelorstudie Duitslandstudies aan de UvA en het Duitsland Alumni Netwerk.

 

 

 

 

Duits-Nederlandse-Handelskamer: Duitslanddag

Op de Dag van de Duitse taal vond ook de Duitslanddag van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) plaats. Op 11 oktober kwamen in Amersfoort 1000 ondernemers bij elkaar om alles te weten te komen over zakendoen in Duitsland. Günter Gülker, directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer, opende de Duitslanddag samen met actrice en presentatrice Chantal Janzen, Bart van der Vis (director van Coolblue Germany) en Quirine de Weerd (director Corporate Social Responsibility & Communications bij Lidl). Zie: https://duitslanddag.nl/

 

Actiegroep Duits

Sinds 2011 maakt de Actiegroep Duits zich sterk voor de Duitse taal in Nederland. Met gebundelde kracht werken vijf partners samen om het bewustzijn voor het belang van de Duitse taal voor Nederland te vergroten: de Duitse Ambassade in Den Haag, het Duitsland Instituut Amsterdam, de Duits-Nederlandse Handelskamer, het Goethe-Institut Niederlande en de Zentralstelle für das Auslandsschulwesen.

Met de unieke samenwerking van economie, cultuur, onderwijs en politiek moet het draagvlak en enthousiasme voor de Duitse taal in Nederland worden vergroot. Scholieren en ouders moeten betere kennis hebben van het belang van de Duitse taal. Een aantrekkelijk en effectief onderwijs moet de leerlingen motiveren te kiezen voor Duits op school en in de vervolgopleiding.

De Actiegroep Duits brengt de Duitse taal op verschillende manieren onder de aandacht. Een van de initiatieven is de landelijke Dag van de Duitse taal die sinds 2012 jaarlijks wordt georganiseerd en scholen, bedrijven, culturele instellingen en de overheid een platform biedt voor activiteiten rondom de Duitse taal.

 

Gebruikte bron: Machmit.nl

Meer info:

Mach Mit: https://machmit.nl/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Duitsland Oostenrijk Zwitserland SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)