Postzegelemissie Voor elk moment: gevoelvol opgevrolijkt poststuk met 'glimlachjes' - Postzegelblog

Postzegelemissie Voor elk moment: gevoelvol opgevrolijkt poststuk met ‘glimlachjes’

5

Voor elk moment - veel liefs Niet verwacht, maar toch gekomen! Deze gelegenheidsemissie Voor elk moment met een zestal ‘smoeltjes-met-emotionele-uitstralingen’ is niet in het uitgifteprogramma van de eerste helft van 2020 opgenomen. Deze postzegels met illustratie en ondersteunende tekst trachten een brief of kaart met een simpele afbeelding op een laagdrempelige wijze ‘gevoelvol-inhoudelijk-op-te-vrolijken’ met ‘glimlachjes’.

Postzegelvel Voor elk moment: uitgiftedatum 11 mei 2020

Postzegelvel Voor elk moment

Postzegelboodschap – Voor elk moment

De zes sterk vereenvoudigde, gender-neutrale en bladvullende gezichten in de tinten lila, blauw, bruin, groen, rood en geel hebben grote ogen en rode mond. De blik van de ogen en de stand van de mond drukken een emotie uit, die overeenstemmen met de wensen, welke op de onder- en bovenliggende’ tab afgedrukt zijn. Deze ‘sprekende gezichten’ met meer of minder stralende ‘glimlachjes’ zeggen:

 • ‘gefeliciteerd’: met stralende ogen
 • ‘denk aan je’: met hemelse blik
 • ‘goed gedaan’: met een luchtige knipoog
 • ‘sorry’: met strakke, onafgewende ogen én vertrokken (letterlijk) of betrokken (figuurlijk) mond
 • ‘veel liefs’: in ’t oog, in ’t hart
 • ‘zo grappig’: met loensende ogen en tranen van het lachen

Uitvoering & vormgeving boodschap

Informatie van Haico Beukers van ontwerpbureau Beukers Scholma uit Haarlem:

 • De vormen van de gezichten zijn gelijk.
 • Maar de stand van de ogen en mond drukken verscheidenheid in karakter en bijbehorende emotie uit.
 • Verschil tussen de gezichten van de bovenste en onderste rij postzegelafbeeldingen zijn de schedels en kinnen.
 • Beide lopen door op de onder- en bovenliggende tab met daarop de bijpassende wens.
 • Dit doorlopende effect geeft het postzegelvel meer dynamiek en levendigheid.

Haico Beukers: “Vanwege de eenvoudige vorm van de illustraties zou met primaire, heldere kleuren al snel een kinderlijke sfeer ontstaan. Daarom hebben we een palet van stemmige van pastelkleurige tinten gekozen, die mooi op elkaar aansluiten. Aldus zijn esthetisch aangename en volwassen gezichten ontstaan. Sympathiek en met een vriendelijke uitstraling.”
Emoticons en smileys zijn tegenwoordig de ultieme manieren om emoties via de sociale media over te brengen.
Marga Scholma: “Bij het ontwerpen van deze postzegels hebben we als ontwerpers voor een illustratieve aanpak met een positieve uitstraling gekozen, geschikt voor een breed publiek.”

Oorsprong emoticons of smileys

Een medewerker van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh had in 1982 een probleem: “Op welke manier kan ik in de digitale communicatie iemand duidelijk maken dat de boodschap als een grap opgevat dient te worden?” Na verloop van tijd diende zich een bijzondere, voor de hand en dichtbij liggende oplossing aan. Maak op een speels-creatieve wijze gebruik van de lees- en lettertekens van de computer. Daarmee zijn heel eenvoudig gezichtjes of ‘smoeltjes’ te maken. Het hoofd dient wel gedraaid te worden om de zeggingskracht van de liggende ‘afbeeldingen’ te kunnen vatten.
De oorsprong van de ontzaglijk veel en gevarieerde emoticons, smileys, glimlachjes of smoeltjes komt dus voort uit de lees- en lettertekens van een computer. In de sociale media is het veelvuldige gebruik ervan tegenwoordig niet meer weg te denken.

Emissie Voor speciale momenten (nvph 3505/14)

Postzegelvel Voor speciale momenten

In 2017 is de gelegenheidsemissie Voor speciale momenten (nvph 3505/14) met tien verschillende postzegels (6 hartvormige & 4 vierkante) uitgegeven, samengeteld en ontworpen door Marenthe Otten. Zie de emissie van het ontwerpersduo Haico & Marga als de opvolger van het vorige postzegelvel.

De gelegenheidsemissie uit 2017 bezit als decoratie ook emoticons. Opvallend zijn de vijf hartvormige glimlachjes. Vier komen qua opgewekte uitstraling redelijk overeen met de ‘sprekende’ en (mij) aansprekende Beukers-Scholma-glimlachjes

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 3,11 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Pieter op 26 april 2020 om 09:46

  Leuk voor de gewone gebruiker, totale armoede voor de filatelist.

 • Maxim van Ooijen op 26 april 2020 om 12:37

  Was deze uitgifte al langer gepland of is deze speciaal om het sturen van kaarten en brieven te stimuleren nu wij allemaal zo veel mogelijk thuis moeten blijven?

 • bate hylkema op 26 april 2020 om 16:29

  ’t Valt me op, ook deze ochtendvroeg weer, dat iemand het postzegelontwerp niet aanspreekt en waardeert met een cijfer. Duidelijker is de reactie van Pieter met een gemotiveerd onderbouwde omschrijving. Voor PostNL een vingerwijzing:”We dienen ons te verbeteren.
  Volgende week schenk ik aandacht aan de emissie ‘Oude postroutes’. Een bijzonder aansprekend en vindingrijk postzegelvel. ’t Smaakt naar meer!”

 • Prins op 28 april 2020 om 08:12

  @Bate: Wat is de uitgiftedatum van deze emoticon-zegels?

 • Willem op 28 april 2020 om 10:41

  Postzegelvel Voor elk moment: uitgiftedatum 11 mei 2020

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)