Liechtenstein en het Chinese jaar van de Draak - Postzegelblog

Liechtenstein en het Chinese jaar van de Draak

0

Op 14 november 2011 gaf de Liechtensteinse Postdienst een bijzonder blokje met vier postzegels uit ter gelegenheid van het Chinese Jaar van de Draak. Het Jaar van de Draak liep van 23 februari 2012 tot en met 9 februari 2013.

In het blokje waren vier dezelfde postzegels opgenomen in de waarde van 1,90 Zwitserse franken. Het blokje met de vier zegels werd ontworpen door Stefan Erne uit Triesen, Liechtenstein. Erne is beroepsfotograaf en ontwerper. Het blokje werd gedrukt met rode drukinkt in offset bij Gutenberg AG te Schaan, Liechtenstein. De druk werd uitgevoerd op postzegelpapier van Gascogne type wit tropimatic silk en is zelfklevend. De blokjes werden gedrukt in vellen van vier stuks.
Daarna werden de zegels van een perforatie voorzien (12:12½). Nadat de blokjes uit de velletjes van vier waren gesneden, werd een andere drukpers gebruikt voor de gouddruk. Het goud werd aangebracht door middel van een folie waarbij warmte werd gebruikt om deze te laten kleven (geperst) op het met rood bedrukte postzegelpapier. Als dit allemaal was gelukt kwam het volgende proces: het uitsnijden van de draak door middel van lasertechniek.

Een zeer bijzondere techniek werd toegepast voor de afbeelding van de draak in de postzegel. Daarbij werd met een laser stukjes papier verwijderd zodat men dwars door de postzegel heen kon kijken. Dat de laser soms haperde kan men zien aan de rechter afgebeelde postzegel waarbij een snippertje is blijven zitten (groene pijl).

In het eerstedagstempel van Vaduz werden ook enkele Chinese tekens verwerkt. Net als op de boven velrand van het drukvel van vier stuks. Mijn kennis van de Chinese tekens is niet zo goed dat ik durf te zeggen dat dit dezelfde tekens zijn als in het stempel.

Op de eerstedagenvelop komt wel dezelfde afbeelding voor als op het blokje. Ook uitgevoerd in goudkleur. Zelf vind ik het blokje een mooi voorbeeld van druktechniek in samenhang met lasertechniek. Maar of veel postzegels uit het blokje terecht gekomen zijn op een brief of kaart als frankeermiddel? Ik betwijfel het!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Liechtenstein AstrologieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)