Boekenweek 2024: Bij ons in de familie - Postzegelblog

Boekenweek 2024: Bij ons in de familie

0

Het thema van de 89ste Boekenweek is ‘Bij ons in de familie’ en het Boekenweekgeschenk wordt daarom geschreven door de grootste schrijversfamilie van Nederland: de familie Chabot. Van 16 tot en met 24 maart 2024 krijg je Gezinsverpakking cadeau van je boekhandel bij aankoop van boeken ter waarde van minimaal € 15. Naast het Boekenweekgeschenk is een thema-uitgave met gedichten over families samengesteld en geschreven door Bart Chabot. De bundel is voor € 5 te koop in de boekhandel. Wist u dat ook de familie of het gezin centraal stond in het VN-jaar ‘International Year of the Family’ in 1994?

Thema van de Boekenweek 2024

Het thema van de Boekenweek 2024 is ‘Bij ons in de familie’. Iedereen maakt deel uit van een familie. Alles is familie, al is familie soms niet alles en kun je elkaar ook kwijtraken. Denk aan familie en de verhalen komen los. De literatuur staat dan ook bol van de familieverhalen. Het Boekenweekthema werkt dit jaar door in de auteurskeuze van zowel het Boekenweekgeschenk als de thema-uitgave. De Chabotten – vier broers, twee ouders en een hond. Eén gezin, zeven stemmen. Voor dit Boekenweekgeschenk bezorgden ze alle zeven een vertelling over hun familiebestaan. De stemmen van de Chabotten contrasteren, smelten samen, bewonderen, verzuchten, zingen en blaffen. En vallen soms stil. De kaft (voor- en achterkant) is ontworpen door Marlene Dumas. 

Familie en gezinsleven zijn een onontkoombaar en centraal thema in de gedichten van Bart Chabot. Speciaal voor de Boekenweek kiest en bewerkt hij zijn meest persoonlijke gedichten over familie. Ooievaarsblues is ook de geboortegrond van de fonkelnieuwe gedichten ‘Metaalmoeheid’ en ‘Black Cadillac’. De omslag (voor- en achterkant) is ontworpen door Anton Corbijn.

Het nationale Boekenweekgeschenk verschijnt ook dit jaar weer in het Fries. De Friese vertaling, met de titel ‘Gesinsferpakking’, is gemaakt door Ytsje Steen. Het Friese Boekenweekgeschenk is te krijgen bij de boekwinkels in Friesland bij aanschaf van € 15,- aan boeken. Bart en Sebastiaan Chabot over de Friese vertaling: “Wat ik práchtig vind aan de Friese versie, is dat ‘Hond Bril’ ‘Hûn Bril’ is. Wat mij betreft is het van nu af aan Hûn Bril, zowel in het Fries als in het Nederlands! En het Friese ‘memmestippen’ voor het Nederlandse ‘mamastippen’!”.

Bron: Boekenweek.nl (CPNB)

Gesigneerd exemplaar van de familie Chabot in boekwinkel Broese (Utrecht) op 21 maart 2024. Let op: twee versies, de standaard versie en de Friese versie.

 

International Year of the Family (1994)

Het jaar 1994 werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationale Jaar van het Gezin. De doelstellingen ervan worden gepromoot door het Programma voor het Gezin van de Verenigde Naties. Dit was een van de vele internationale vieringen die voor specifieke dagen, maanden en jaren werden afgekondigd.

In oktober 1994 opende de secretaris-generaal van de Verenigde Naties de driedaagse Internationale Conferentie over het Gezin, met de woorden:

  • Vijf jaar geleden besloot de Algemene Vergadering dat 1994 het Internationale Jaar van het Gezin moest worden.

  • Er bestond destijds geen consensus. Sommigen zagen het nut van een Internationaal Jaar van het Gezin niet in. Over de inhoud van het Jaar waren de meningen verdeeld. Sommige mensen voerden aan dat steun voor het gezin degenen discrimineert die er de voorkeur aan geven buiten de gezinseenheden te leven. Er waren ook meningsverschillen over de activiteiten die ter gelegenheid van het jaar georganiseerd moesten worden.

  • Het Internationale Jaar van het Gezin heeft een wereldwijd debat gestimuleerd. Veel politieke opvattingen zijn verduidelijkt. Uit het proces van debat en reflectie zijn nieuwe inzichten voortgekomen.

  • In plaats van verwarring en aarzeling bestaat er nu consensus over de rol van het gezin in de menselijke samenleving. Tegenwoordig overheerst een nieuw realisme. Er wordt aanvaard dat het gezin een fundamentele instelling van de menselijke samenleving is. Het staat vast dat de samenleving een structuur is die bestaat uit gezinnen en individuen die in de eerste plaats via gezinnen met de samenleving verbonden zijn.

 

Meer info:

Boekenweek, 16 tot en met 24 maart 2024: https://boekenweek.nl/

Interviews en signeersessies familie Chabot:

https://www.hebban.nl/boekenweek/activiteiten

In het radioprogramma ‘Nooit Meer Slapen’ op NPO Radio 1 gaat Femke van der Laan met de Familie Chabot in gesprek gedurende 1 uur. De familie was als gast op 13 maart 2024 tussen 00:00 en 01:00 uur, luister naar de in-en outs van hun boeken:

https://www.vpro.nl/nooitmeerslapen/speel~PREPR_VPRO_20108265~nooit-meer-slapen-de-familie-chabot~.html?

Eerdere Boekenweek en boeken blogs:

https://www.postzegelblog.nl/tag/boekenweek/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Canada Taiwan BoekenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)