Mooi Nederland 2017: Beek- en rivierdalen van Dommel & Geul - Postzegelblog

Mooi Nederland 2017: Beek- en rivierdalen van Dommel & Geul

0

Op 22 mei 2017 worden de vellen Mooi Nederland 2017: Beek- en rivierdalen: Dommel, Geul en het verzamelvel uitgegeven.
De loop van de rivieren Dommel en Geul knippen de achtergrond van het postzegelvel in tweeën met links een aanzichtsfoto van de rivier en rechts een grotere topografische kaart van de andere kant van het rivier- en beekdal. Het kenmerkende van de rivier en beek komt uitstekend tot uiting door een laag standpunt te gebruiken. Dit uitgespreide beeld sluit prachtig aan bij de foto van het veerhuis en de boerderij.

Een asterisk (sterretje) duidt de locatie aan nabij de Dommel en Geul van beide gebouwen. Schaalaanduiding en kompaspijl wijzen de grootte, het noorden en de looprichting van rivier en beek aan.

De Dommel

De Dommel loopt in België (35 km) en in ons land (85 km) Een deel daarvan staat op het postzegelvel. De rivier behoort tot het type laaglandbeek, die met een onregelmatige stroomsnelheid door een breed dal loopt. Reden? De Dommel wordt via een stelsel van sloten en greppels door regenwater en kwelwater gevoed.

Mooi Nederland 2017: Beek- en rivierdalen Dommel: uitgiftedatum 22 mei 2017

Postzegel Mooi Nederland 2017: Dommel

Rechts staat een foto van een markant, monumentaal en eeuwenoud rijksmonument, typerend voor deze streek, Veerhuis ’t Vaantje nabij de Brabantse plaats Sint Michielsgestel. Het bakstenen gebouw met schilddak met pannen (stamt uit de 17e/18e eeuw) is in 1965 gerestaureerd. Omstreeks 1800 werd er watertol geheven. Met een veer kon men de rivier oversteken. De veerstoep is nog zichtbaar aanwezig. Omstreeks 1810 stond het gebouw bekend onder de naam ‘Visschersbril’. Aan weerskanten van de rivier lagen ‘visscherijen’ van de heerlijkheid Herlaar en landgoed Maurick.

Ook in militaire zin was het in vroeger tijden een strategisch punt. Tegenover het veerhuis ligt een redoute (aarden verdedigingswerk), die tot het kamp van koning Willem II behoorde. In de periode 1830 – 1839 groeven tienduizenden militairen zich in Brabant in met het oog op een aanval van opstandige Belgen, die zich van Nederland wilden afscheiden. Het Verdrag van Londen bekrachtigde op 2 oktober 1839 de scheiding van de Nederlanden in Nederland en België.

Links van de getekende en kronkelende loop van de Dommel is in het blauw een detail van de topografische kaart van het rivierdal afgebeeld.

De Geul

De Geul (het Germaanse woord ‘geul’ betekent smal en ondiep) is voor Zuid-Limburg beeld- en cultuurbepalend geweest. Het riviertje ontspringt in België, naderhand vergroot door het samengaan met vier beekjes. Van 58 km lange Geul loopt er 36 km door ons land. De rivier mondt uit in de Maas.

Mooi Nederland 2017: Beek- en rivierdalen Geul: uitgiftedatum 22 mei 2017

Postzegel Mooi Nederland 2017: Geul

Rechts een foto van het vakwerk-boerderij in Cottessen als rijksmonument (naast een getekend deel van de kronkelende loop van de Geul). De boerderij met bijgebouwen staat te midden van graslanden met hoogstam fruitbomen, hellingbos, singels, gelegen op een helling tussen de Belgische grens en het Vijlenerbos.

De boerderij in Cottessen is een van de fraaiste dwarshuis-boerderijen in vakwerkuitvoering in Limburg. De schuur dateert ongeveer uit 1736 (in de periode 1984 – 1986 gerestaureerd).
In die tijd woonden de armste boeren in dergelijke kleine boerderijen. Juist de zuidoost hoek van de provincie Limburg was arm, waardoor daar nu nog een aantal van dergelijke hoeven te vinden zijn.

Mooi Nederland 2017: Beek- en rivierdalen verzamelvel: uitgiftedatum 22 mei 2017

Het postzegelvel bevat vijf verschillende postzegels met een kronkelende beek of rivier als de
Dommel, de Reest, de Linge, de Geul en de Drentsche Aa in de hoofdrol. De waterlopen zijn alle min of meer verticaal weergegeven.
Links is op iedere postzegel een gekleurd detail van een topografische kaart van het desbetreffende beek- of rivierdal afgebeeld. Rechts staat een foto van een monumentaal gebouw als een veerhuis, een kerk, een fort, een vakwerkhuis of een boerderij.

Op de achtergrond van het postzegelvel zijn de waterlopen van de vijf beken en rivieren min of meer verticaal afgebeeld. De breedte van de getekende beek en rivier is gelijk gehouden, terwijl die afstanden in werkelijkheid sterk verschillen.
Rechts van ieder getekende waterloop is een bijpassende landschapsfoto geplaatst, waarbij de horizon van elke foto op gelijke hoogte is gebracht en die loopt daardoor als het ware door. Dat geldt soms ook voor het groen.
De totale lengte op het Nederlandse grondgebied van elke beek en rivier is van het begin tot het eind op het velletje afgebeeld en tevens in kilometers vermeld. Een witte stip naast de beek of rivier duidt de locatie van het desbetreffende rijksmonument aan.

Het ontwerpersduo Haller Brun (Sonja Haller & Pascal Brun) heeft bij deze MooiNL-emissie 2017 een afgewogen balans weten te vinden (in opdracht van PostNL) tussen natuur (beek of rivier) en cultuur (monumentale architectuur) in de stroomgebieden van een aantal rivieren en beken.
Zie tevens MooiNL 2017 blogartikel beek- en rivierdalen van 15 januari 2017.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)