200 jaar onafhankelijkheid USA 1776 – 1976 - Postzegelblog

200 jaar onafhankelijkheid USA 1776 – 1976

0

NVPH 1091 - 200 jaar onafhankelijkheid VSOp de postzegel staat het centrale gedeelte van een eeuwigdurende kalender, die op een plank is geschilderd. De schildering is ruim 200 jaar geleden door een niet met naam bekende zeekapitein / zeevaarder van Ameland vervaardigd.
De schilder heeft een persoonlijke interpretatie van een actualiteit (anno circa 1795) op de plank aangebracht naar aanleiding van afbeelding[en] over de onafhankelijkheid van Amerika, die hij als zeeman in Amsterdam heeft gekocht.

Verbeelding Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd

De afbeelding beter bekijken? Beweeg met de cursor over de afbeelding.

  • Twee symmetrisch opgestelde vrouwen in uitwaaierend blauw gestreepte rokken en rode ruitjes truien (verwijzing naar de Amerikaanse vlag) houden ieder een Stars (24 sterren) and Stripes vast met erboven een wapperende vaan.
  • In de andere hand hebben ze een zwaard en een weegschaal, die naar gerechtigheid verwijzen.
  • In het midden van beide dames heeft de volkskunstenaar een adelaar met uitgespreide vleugels laten omhoog vliegen met het Amerikaanse wapenschild.
  • Twee kleine kanonnen achter beide dames verwijzen naar de gevoerde strijd naar onafhankelijkheid van de Amerikanen tegen Engeland.

De afbeelding beter bekijken? Beweeg met de cursor over de afbeelding.

Eeuwigdurende kalender

Aan weerskanten van de symmetrische afbeelding staan de zeven aanduidingen voor de dagen van de week, waaronder losse houten cijferblokjes gehangen konden worden met de juiste datum van week tot week. Deze blokjes zijn boven de afbeelding op de postzegel ook gebruikt voor de aanduiding van de jaartallen, die het 200-jarige onafhankelijkheidsjubileum van de Verenigd Staten van Amerika memoreren.
Bloem- en bladrijke guirlandes komen geheel overeen met de vormgevingstraditie van de volkskunst. Het overzichtelijke evenwicht is links en rechts op de plank aanwezig, maar ook aan onder- en bovenkant van de Amelandse kalender.

NVPH 1091 - 200 jaar onafhankelijkheid VS

Historische gedenkpenning

Zoals vermeld heeft de landdag van de Friese Staten als eerste gewest van de Verenigde Nederlanden besloten de Verenigde Staten van Amerika als een zelfstandige staat te erkennen. Naar aanleiding van dit besluit verwachtten Leeuwarder kooplui, Verenigd in Burger Sociëteit voor Vrijheid en IJver, dat Den Haag zal moeten aandringen een Amerikaanse ambassadeur in ons land te benoemen. Het zal ons economisch geen windeieren leggen! Om de Staten te eren lieten zij 1782 een gedenkpenning slaan.

De afbeelding beter bekijken? Beweeg met de cursor over de afbeelding.

Friesland (midden), verbeeldt door een man in oud-Fries kostuum, schudt de hand van Amerika (verbeeld door een indiaanse maagd met twee veren op haar hoofd). Amerika leunt met de hand op een wapenschild met de tekst ‘de Vereenigde Staaten van Noord America’. Bij haar voeten liggen verbroken ketens. Rechts staat Engeland, leunend op een wapenschild met de tekst ‘Groot Britanjen’, die vergeefs een vredestak aanbiedt. Friesland negeert haar door het gezicht van haar af te wenden. Met de linker hand houdt hij Engeland op afstand (Engelse leeuw met opengesperde bek [kijkt vijandig naar Friesland] ligt achter haar). Engelse vredesvoorstellen worden afgewezen.
De handdruk wordt door zonnestralen bezegeld, terwijl uit de wolken een putti met een vrijheidshoed tevoorschijn komt.
Op de keerzijde van de penning komt een hand uit de wolken met daarin een gekroond wapenschild met daaronder de tekst: “Door de Staaten van Friesland ter dankbaare nagedachtenisse van de landdagen in Febr. en Apr. MDCCLXXXII. Toegewyd door de Burger Societeit door Vryheid en Yver te Leeuwarden.”

Herhaald Fries accent toen & nu!

Deze Amelandse eeuwigdurende kalender verwijst naar een stukje historische wereldgeschiedenis, waarin Friesland een rol heeft gespeeld. De Friese Staten waren in 1782 puur om handel economische redenen de eerste soevereine macht ter wereld, die de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten van Amerika erkenden.
Aanvankelijk was het niet de bedoeling met een postzegel aandacht aan een jubileum van een ander land te wijden. Veel andere Europese landen hadden wel het voornemen het jubileum op een postzegel te memoreren. Nederland voelde zich toen ook moreel verplicht hetzelfde te doen via een uiting met een Friese insteek.
Met de overhandiging van een carnet met de Onafhankelijkheidspostzegel door PTT Directeur-Generaal aan de Amerikaanse ambassadeur, die in de Hippolytuskerk van Olterterp (nabij Drachten) plaatsvond, is de historische aandacht van Friesland hernieuwd geactualiseerd. Dominee Wagenaar uit Beetsterzwaag memoreerde er uit de correspondentie van de eerste ambassadeur John Adams: “Nederlanders zijn nijver, proper en door en door commercieel met wie wij als jonge republiek op grote schaal handelsbetrekkingen aanknopen.”

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)