Verslag van een dagje uit: Postex 2023 - Postzegelblog

Verslag van een dagje uit: Postex 2023

2

Postex 2023 werd gehouden op vrijdag 20 oktober 2023 (10.00 tot 17.00 uur) en zaterdag 21 oktober 2023 (10.00 tot 16.00 uur) in De Veluwehal in Barneveld. Beide dagen was het slecht weer (veel regen en harde wind), dus postzegelweer en geschikt om de landelijke beurs te bezoeken. Of de handelaren goede zaken hebben gedaan is maar de vraag. Heeft u Postex bezocht?  Toch is nog veel nieuws te melden uit Barneveld.

Postex 2023

Veel reclame is gemaakt voor de beurs in het maandblad Filatelie van september 2023 en Collect magazine nummer 116 inclusief een kortingsbon van 1 euro op de entreeprijs. Vorig jaar werd voor de eerste keer Postex gehouden in Barneveld i.p.v. Apeldoorn. Dat was een goede keus want er waren meer bezoekers dan in Apeldoorn. Dus ga er maar van uit dat Postex in de toekomst wordt gehouden in Barneveld.

Er waren zoals gewoonlijk NVPH aangesloten handelaren en niet georganiseerde handelaren aanwezig in De Veluwehal. Het geheel paste net in de hal. Bij binnenkomst kregen alle bezoekers bij inlevering van een speciaal entreebewijs de Postex 2023 persoonlijke postzegel. Wie deze zegel nog wil hebben, kijk dan op Marktplaats waar ze al aangeboden worden. Het ontwerp van de Klimaatverandering zegel zal niet hoog scoren bij verzamelaars.

Nederland (2023): Postex 2023 – persoonlijke zegel Klimaatverandering.

Bezoekers kregen ook een Postex catalogus (80 pagina’s) waarin artikelen staan over gespecialiseerde verenigingen die aanwezig waren en over bijzondere collecties , die te zien waren op de tentoonstelling:

 • De Filatelisten Vereniging Zuid-Afrika viert haar 35-jarig jubileum.
 • De Studiegroep Zuid West Pacific viert haar 55-jarig jubileum.
 • Dai Nippon viert haar 75-jarig jubileum.
 • De Aero Filatelistenvereniging De Vliegende Hollander viert de 62e Dag van de Aerofilatelie.

Ook zijn er artikelen te vinden in de catalogus van de hierboven genoemde gespecialiseerde verenigingen en over Nederlands Nieuw-Guinea en de Vluchtelingenzegels 1966 (ICEM).

Suriname (1966): Vluchtelingen (ICEM).

 

PostNL

PostNL had het druk met verkopen van postzegels aan klanten. Vooral de persoonlijke zegels werden veel verkocht.

Ter gelegenheid van de Postex beurs geeft PostNL twee vellen Beurspostzegels uit. Op het nieuwe postzegelvel staan verschillende  kippenrassen, typerend voor Barneveld als centrum voor de pluimveeteelt. Elk postzegelvel telt 3 postzegels. Het ontwerp van het postzegelvel is gemaakt door grafisch ontwerper Sandra Smulders uit Gouda. Op de webshop van Collect Club zijn ze nog te bestellen.

Zoals de meesten gemerkt hebben is het velletje persoonlijke zegels van 100 jaar Disney uitverkocht op de webshop van Collect Club maar nog wel te koop tijdens Postex bij PostNL. Oplage was slechts 5000 velletjes.

Nederland (2023): 100 jaar Disney (1923 – 2023).

 

Postzegelvereniging Monster

Postex is ook een netwerkevent. Verzamelaars ontmoeten verzamelaars die vaak lid zijn van dezelfde landelijke vereniging. Maar wat is een geschikte ontmoetingsplaats? Inderdaad, Postex. Zelf heb ik uitgebreid gesproken met bestuursleden van de Postzegelvereniging Monster. Elke jaar komen ze met een persoonlijke zegel, een tuinbouwproduct van het Westland van een van de producenten. Dit keer viel de beurt aan het bedrijf Fransen Roes. Voor meer informatie over alle persoonlijke zegels van deze vereniging, zie de link onderaan.

 

Tenslotte nog meer info over de Decemberzegels 2023 en de PostNL tarieven 2024, zie de links onderaan deze blog. Dit was blog nummer 499.

 

Meer info:

Postex 2023: https://postex.nl/

Collect nummer 116:

https://postnl.turnpages.nl/DS/public/slot00007/index_html5.html?init=init_html5.xml&

Persbericht PostNL tarieven 2024 en prijs Decemberzegels te koop vanaf 13 november :

https://www.postnl.nl/over-postnl/pers-nieuws/persberichten/postzegelprijs-2024-bekend/

PostNL tarieven 2024: https://www.postnl.nl/tarieven/2024/

Postzegelvereniging Monster: https://postzegelverenigingmonster.nl/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch DisneyNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Lars op 23 oktober 2023 om 22:04

  Meer bezoekers omdat er misschien meer “niet georganiseerde” handelaren aanwezig waren?
  In ieder geval goed dat er meer niet-NVPH-leden aanwezig mogen zijn. Mogen zijn, want ik kan mij de oude Postexen nog goed herinneren…

 • Maxim van Ooijen op 24 oktober 2023 om 11:30

  Ik was er zaterdagmiddag en het was ontzettend stil. Blijkbaar was alleen de vrijdag lekker druk. Het Disney-velletje was al uitverkocht, de gouden Mickey-zegel (ook niet meer op de website) was er nog wel.
  De auteur heeft bij zijn bezoek het mooie poststempel gemist dat bij de beurszegels hoorde: een stempel met een kip. Het dagtekenstempel Barneveld 5 (ook het nummer van de lokale Primera) had een fabrieksfout: het eerste cijfer van de datum was een blokje geworden. Ook het stempel van de Aerofilatelie mocht er zijn. Het herdacht de 100e verjaardag van de hervatting van de luchtpost NL-Duitsland. Complimenten voor de stempelontwerpers.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)