Wie was professor Richard Sarrinsch? - Postzegelblog

Wie was professor Richard Sarrinsch?

7

De naam van deze professor is me van jongs af aan bijgebleven. De reden? Hij was postzegelontwerper van een van de mooiste series postzegels die ik als jongen van 12 jaar tegenkwam in de stokboeken van mijn vader.

De zegels van Letland, want dat was één van de verzamelgebieden van mijn vader, maakten me altijd nieuwsgierig, omdat vele van de postzegels gedrukt waren op de achterzijde van Duitse stafkaarten uit de Eerste Wereldoorlog, op schrijfpapier met blauwe lijntjes, op heel dun sigarettenpapier en op niet afgewerkte bankbiljetten. Het was een hele sport om met een aantal zegels te proberen zo’n stafkaart of bankbiljet te reconstrueren.

Zoals dit voorbeeld van een bankbiljet van 10 Roebel, voorbereid door de legerleiding van het West Russische Vrijwilligers Leger onder commando van kolonel Prins Pavel Bermondt-Avalov.

Maar ook de postzegels spraken me aan. Het ontwerp van de zegel van 10 kapeken, uitgegeven op 18 november 1919 ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de onafhankelijke republiek Letland met een afbeelding van een jonge vrouw. Een zwaard in haar hand, een hoofdtooi met drie sterren.

In een oude catalogus vond ik de naam van de ontwerper en in de bibliotheek zocht ik naar meer informatie. Daar was echter niets te vinden over Prof. Richard Sarrinsch. Dus ging men op zoek naar boeken over hem in andere bibliotheken. Uiteindelijk kreeg ik drie boeken waarin over deze professor werd geschreven te leen. Maar ja, een kopie maken was toen niet aan de orde en de aantekeningen die ik toen maakte, zijn verloren gegaan.

Nu biedt internet uitkomst. Vrij snel had ik een portretje van de professor en ook zijn levensgeschiedenis. Hij werd geboren op 27 juni 1869 in het plaatsje Vidzeme en studeerde in St Petersburg waar hij zijn diploma behaalde aan de Stieglitz Central Art School for Technical Drawing. Lithografische kunst studeerde hij in Berlijn, München en Wenen. In Parijs studeerde hij ook in de schilderkunst. Terug in Rusland werd hij vanaf 1905 technisch directeur van de Keizerlijke Drukkerijen. Zijn eerste ex libris ontwierp hij in 1905 met een afbeelding van een jonge vrouw met een hoofdtooi met drie sterren. In 1919 keerde hij terug naar zijn geboorteland Letland. Hier werd hij directeur van de Staatsdrukkerij. Hij ontwierp in deze functie diverse postzegelseries, maar ook munten en bankbiljetten. Op de munt van 5 Lat is de kop afgebeeld van een jonge vrouw met een hoofdtooi met drie sterren….

De postzegel van 10 kapeken werd op 18 november 1919 eveneens uitgegeven in een kleiner formaat, samen met een zegel van 35 kapeken en een van 1 Roebel. De afbeelding stelt het Vrije Letland voor met in een eikenkrans 1918 18 november 1919.

Op 16 december 1919 verscheen een nieuwe serie postzegels ontworpen door Sarrinsch, nu met een afbeelding van de Drakendoder. Dit was symbolisch bedoeld om de bevrijding te vieren van Kurland van de bezetter, het leger van Bermondt-Avalov.

Tussen november 1920 en februari 1921 werden vier van de eerder uitgegeven postzegels voorzien van een opdruk met een nieuwe waarde aanduiding. Sarrinsch ontwierp nog meer postzegels, onder andere voor Finland en Rusland. Zijn beroemdste ontwerp is wel de Russische postzegel met afbeelding van de kettingbreker, een zwaard dat een ketting doorhakt. Professor Sarrinsch ging begin 1934 met pensioen. Hij overleed op 21 april 1939.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
LetlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (7) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)