Met de ArGe Bergbau en Geo-Wissenschaften op toer. De Postzegels achterna. - Postzegelblog

Met de ArGe Bergbau en Geo-Wissenschaften op toer. De Postzegels achterna.

2

Ik ben lid van de Werkgroep (ArbeitsGemeinschaft) Mijnbouw en Geo -wetenschappen. Een vereniging gevestigd in Duitsland die filatelisten verenigt, die postzegels sparen en filatelie bedrijven met als thema mijnbouw, geologie, paleontologie, geografie, olie, mineralen prehistorie/evolutie.

Nou dáár moet ik natuurlijk lid van zijn. Elk jaar komen zij een dag of drie bij elkaar, wisselen informatie en postze-gels. Er worden lezingen gehouden over de betreffende onderwerpen en zij organiseren excursies. Dit jaar ging de tocht helemaal naar het ‘Erz-gebirge’ , in zuidoost Duitsland tegen de Tsjechische grens.

Deze sterk traditionele regio wordt gekenmerkt door een prachtige natuur en een lange geschiedenis van mijnbouw, zo ongeveer vanaf 1500. Er werd van alles gevonden: zilver, tin, zink, marmer en kalk, te veel om op te noemen. Onder zeer zware omstandigheden werden deze grondstoffen gedolven.


Dat leverde generaties op die taai en onverzettelijk zijn en zeer hechten aan traditie. Het geloof speelt daarin natuur-lijk ook een grote rol. Men was trouw aan de vorst, wie dat ook was, en omdat de opbrengsten groot waren was er een bepaalde mate van welvaart. Dit uitte zich in sterk uitgedoste kerken.

Na de reformatie, waarin men trouw deed wat de vorst wilde, protestant worden namelijk, werden de kerken eenvoudiger en dat leidde tot prachtige kerken die zich kenmerkten in prachtige kunst gesitueerd in een eenvoudige rustgevende omgeving.


Vooral in de DDR kreeg deze landstreek veel aandacht op postzegels. Gedurende de excursies kregen wij voortdu-rend objecten onder ogen die ook op een postzegel waren afgebeeld. Ik heb er een aantal bij elkaar gezocht, die ook nu nog het verzamelen waard zijn, vooral als men de verhalen erachter kent.

In Freiberg staat de grote Duitse ‘Bergakademie’. Je zou denken, gezien al die gesloten mijnen, daar zal wel geen aandacht meer voor zijn. In Limburg is alle kennis op het gebied van steenkool, waarbij wij de top van de wereld waren, helemaal verdwenen. Daar in Freiberg groeit en bloeit de academie.

Vooral veel buitenlanders studeren er en dat levert natuurlijk na enige tijd weer goede contacten op elders in de wereld. Inmiddels is er een Technische Universiteit uit gegroeid. Belangrijke mannen waren Abraham Gottlob Werner (1749-1817), die de mineralogie op poten zette en een geweldige verzameling realiseerde. In deze verzameling hebben ook enkele stukken model gestaan voor postzegels.

Je kunt de originelen nog in de vitrines bewonderen, hetgeen we dan natuurlijk ook gedaan hebben. Het Germanium is een scheikundig element met als symbool Ge en atoomnummer 32. Het is een vrij hard grijswit metalloïde, dat behoort tot de koolstofgroep. Zuiver germanium is een halfgeleider.
Net zoals het vergelijkbare element silicium komt het in de natuur niet in zuivere vorm voor, maar gebonden aan andere elementen, zoals zuurstof. Het komt voor in verschillende mineralen, zoals argyrodiet, germaniet en renieriet. Toen het periodiek systeem door Mendelejev voor het eerst werd voorgesteld was het element nog niet bekend. Mendelejev voorspelde in 1871 dat er een element zou zijn op de plaats onder silicium met een atoommassa net onder die van arseen.

Clemens Winkler, prominente professor aan de Bergakademie in Freiberg, bewees in 1886 dat deze voorspelling correct was. Bij de chemische analyse van het nieuw ontdekte mineraal argyrodiet uit de Himmelsfürstmijn bij Freiberg kwam Winkler tot de conclusie dat argyrodiet een nieuw element bevatte. Hij noemde het Germanium naar de Latijnse benaming voor zijn vaderland, Germania. De voorspelling van het bestaan en de eigenschappen van germanium en ook van de elementen gallium en scandium door Mendelejev was een belangrijke overwinning voor de geloofwaardigheid van het periodiek systeem. Het periodiek systeem is de basis voor de huidige scheikunde.

 


Het hele leven draait hier om de Bergbau, die er niet meer is. Overal heb je gebruiken en tradities die er aan herinneren. Ze hebben weliswaar geen hoge culturele en historische waarde maar ze worden met hartstocht bedreven. Vooral Kerst is een item dat het Erzgebirge in de hele wereld bekend gemaakt heeft. Wie kent niet de prachtige uit hout gesneden figuren, de “Räuchermännchen”, Pira-mides en lichtbogen.

Ze hebben het hier tot een kunst verheven. Ook het kantklossen wordt nog steeds op grote schaal gedaan, vooral door vrouwen als mogelijkheid om wat bij te verdienen.

Het eten is ook traditie, er wordt altijd heel goed gebunkerd en het bier smaakt voortreffelijk. Voor Kerst begint men in de huizen in de kozijnen de traditionele versieringen aan te brengen die elk dorp een feeëriek aanzien geeft. Al die brandende lampjes in de vensters, sommige dorpen worden alleen daarom door horden toeristen bezocht.

Een keer per jaar gaan de mijnwerkers in optocht door het dorp. Zij zijn gekleed in hun traditionele uniformen die per mijn en functie verschillen. Bij ons te vergelijken met de schutterijen.

Tegenwoordig wil men daarmee de mijnwerkerskunst in ere houden. Het is tevens een moment van aandacht voor de onmogelijke prestaties die de oude mijnwerkers geleverd hebben onder onmenselijke omstandigheden tenmin-ste voor onze begrippen. We bezochten een zilvermijn die verborgen ligt onder een bankgebouw in Annaberg-Buchholz. Per ongeluk ontdekt bij de aanleg van die bank. Kruip er maar eens in en doe dan het licht uit, en dan maar hakken, emmertje voor emmertje. Bij de ontdekking van het zilver werd in een jaar 16.000 ton aan zilvererts naar boven gehaald en omgezet in munt door de vorst.

We bezochten de Fichtelberg. De hoogste berg in de regio waar ’s winters vooral wintersport wordt bedreven. Hier staat een bekend weerstation en de zgn. ‘vredes-klok’. Tegenwoordig is er een sportacademie gevestigd waar sportlieden worden getraind voor de olympische spelen op het gebied van  bijvoorbeeld.

Het landschap is overweldigend. Dichte gemengde bossen met prachtige dalen en grazige weiden wisselen elkaar af. Snelstromende riviertjes zijn altijd in de buurt, dus ook watermolens. Enkele leuke treinsporen trekken door het landschap.

Spoorwegen die lokale diensten uitvoeren maar ook smalspoor banen die voornamelijk toeristen vervoeren en die erg de moeite waard zijn. Het landschap vertoont soms zeer grillige, door erosie tot stand gekomen land schapsvor-men, in Frankrijk noemen ze deze uitstulpsels: demoiselles coifeés.

Wilt u op vakantie en weet u niet waar naar toe. Dit is een aanrader!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
DDR Duitsland Kerken Kerst Religie SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)