Levensloop van Rembrandt - Postzegelblog

Levensloop van Rembrandt

8

Als we het over Rembrandt hebben, denken we meestal gelijk aan zijn schilderijen. Maar wat weten we over de persoon Rembrandt? In deze blog geef ik U een kijkje in zijn privéleven, zijn schildersleven, zijn zakelijke leven en zijn liefdesleven. De roddels leest U dus aan het eind van deze blog.

Privéleven (levensloop)

Rembrandt werd op 15 juli 1606 geboren in de Weddesteeg in Leiden. Hij was het 9e kind van in totaal 10, waarvan er 3 vroeg overleden. Rembrandt groeide dus op in een gezin van 7 kinderen. Hij is vernoemd naar zijn overgrootmoeder Reymptje van Banchem.

Zijn ouders waren Harmen van Rijn en Neeltje van Zuytbrouck. Het was een welgestelde familie. Vader Harmen was molenaar, moeder Neeltje was dochter van een bakkersfamilie. Rembrandt oefende met etsen vaak op zichzelf of op zijn familie. Dat bespaarde geld voor een model. Waarschijnlijk stellen onderstaande etsen van Rembrandt zijn vader en moeder voor.

Het is niet bekend op welke (basis)school Rembrandt heeft gezeten. Van zijn 11e tot zijn 14e zat hij op de Latijnse school in Leiden. Dit was de voorloper van het huidige gymnasium ter voorbereiding op de Universiteit. Rembrandt was het slimste kind van de familie en zijn ouders lieten hem in 1620  inschrijven bij de Leidse universiteit. Ze hoopten dat hij dominee zou worden. Op de Latijnse school werd echter door zijn tekenleraar Henricus Rieverlinck het uitzonderlijke teken- en schildertalent van Rembrandt ontdekt. Deze bracht Rembrandt in contact met de meester-schilder Jacob van Swanenburg in Leiden. Bij hem volgde Rembrandt van zijn 14de tot zijn 17de een opleiding tot kunstschilder. Na een uitstapje naar Amsterdam, begon hij op zijn 19e een atelier in Leiden, samen met zijn vriend en concurrent Jan Lievens. Op 25 jarige leeftijd vertrok Rembrandt naar Amsterdam, waar hij meer kan verdienen. Leiden eerde hem met een borstbeeld aan de Witte Singel. Rembrandt staat hierop met zijn rug naar Leiden gekeerd, wat symboliseert dat hij Leiden ‘de rug toekeerde’.

borstbeeld Rembrandt in Leiden.

Op 28 jarige leeftijd trouwde Rembrandt met Saskia van Uylenburgh, dochter van de Burgemeester van Leeuwarden. Na 3 vroeg overleden kinderen werd in 1641 zoon Titus geboren. Negen maanden later overlijdt Saskia. In 1669 werd Rembrandt opa van kleindochter Titia. Zoon Titus is dan al half jaar overleden. Rembrandt heeft niet lang kunnen genieten van het opa zijn. In het zelfde jaar op 4 oktober 1669 overleed Rembrandt. Hij werd begraven in Westerkerk Amsterdam, 63 jaar oud. Rembrandt heeft zijn vrouw Saskia en zijn zoon Titus diverse keren geportretteerd.


Saskia (links) en Titus (rechts)

Schildersleven

Rembrandt was geen luie schilder. Er zijn ruim 2500 werken van hem bekend, waarvan 250 schilderijen; 300 etsen en 2000 tekeningen. Hij maakte 100 zelfportretten, niet omdat hij ijdel was, maar om te oefenen. We kunnen Rembrandt dus wel de selfie-koning van de Gouden Eeuw noemen.

zelfportretten van de jonge Rembrandt

Waardoor is Rembrandt beroemd geworden? Dat was zijn beheersing van de clair-obscur, het spel van licht en donker. Dit is een techniek waarbij de licht-donkercontrasten sterker worden uitgebeeld dan ze in werkelijkheid zijn. Rembrandt heeft ook diverse leerlingen opgeleid. Zijn eerste leerling was Gerrit (soms Gerard genoemd) Dou uit Leiden. Dou werd een beroemde ‘fijnschilder’.

Gerrit Dou

Rembrandt signeerde al zijn werken. In zijn Leidse tijd deed hij dat eerst met een R (Rembrandt), daarna met RH (Rembrandt Harmenszoon) en weer later met RHL (Rembrandt Harmenszoon Leiden).

Tip: als U een zolderkast opruimt en U vindt een onooglijk oud schilderijtje gesigneerd met een R, RH of RHL, dan moet U deze niet naar de kringloopwinkel brengen. Verkoop deze dan aan een veilinghuis en doneer 10% van de opbrengst aan uw tipgever. In Amsterdam begon hij in 1632 te signeren met Rembrant, en een jaar later voegde hij er een ‘d’ tussen zodat het Rembrandt werd.

Zakelijk leven

Rembrandt verdiende redelijk goed, maar leefde boven zijn stand. Hij gaf meer geld uit dan er binnen kwam. Hij kocht bijvoorbeeld bijzondere kleding en dure kunst en prenten van zijn inspirator Lucas van Leyden. Van Lucas kennen we zijn belangrijkste schilderij, het drieluik ‘Het laatste oordeel’.

Lucas van Leyden, ‘het laatste oordeel’.

Toen Rembrandt geld leende van de Amsterdamse burgemeester Witsen en hij dat niet kon terug betalen, vroeg deze zijn faillissement aan. Dit had tot gevolg dat Rembrandt moest verhuizen van zijn grote woning aan de Joodenbreestraat naar een kleine huurwoning aan de Rozengracht. Het oude huis van Rembrandt werd in 1911 ingericht als Museum Het Rembrandthuis. Dit huis stond in 1976 model voor het 48e Delfts blauwe huisje van KLM. En daarvan is een persoonlijke postzegel uitgegeven, die we hieronder zien op een maximumkaart.

Liefdesleven

Was Rembrandt een womanizer (vrouwenliefhebber)? Nou, hij heeft voor zover wij weten 3 vrouwen ‘versleten’, waarmee ik bedoel dat hij die hij alle drie overleefde. In 1633 trouwde hij met Saskia van Uylenburgh. Dit was de liefde van zijn leven. Zij overleed in 1642. Daarna papte Rembrandt aan met zijn huishoudster en kindermeisje Geertje Dircks. Deze wilde met Rembrandt trouwen, maar dat wilde Rembrandt niet, want dan zou hij zijn erfenis van Saskia mislopen. Dat liep hoog op, waarna Rembrandt ervoor zorgde dat zij werd opgesloten in het spinhuis in Gouda. Daarna kwam de volgende huishoudster in beeld, genaamd Hendrikje Stoffels. Bij haar kreeg Rembrandt zijn dochter Cornelia. Hij was niet met haar gehuwd, dus volgens de kerk leefden zij in zonde. Hendrikje werd door de kerk berispt voor hoererij; Rembrandt werd ongemoeid gelaten.

Dat Saskia van Uylenburgh de liefde van Rembrandts leven was, blijkt mijns inzien ook uit zijn beroemdste schilderij de Nachtwacht. Toen Rembrandt met deze opdracht bezig was, overleed Saskia. De Amsterdamse Nachtwacht bestond alleen uit mannen. En wat zien we op het schilderij? Een vrouw, als een soort ‘engeltje’ tussen de mannen gezet. Ik denk dat Rembrandt uit liefde hier zijn Saskia heeft geschilderd. Vergelijkt U haar gezicht maar eens met andere portretten die Rembrandt van Saskia gemaakt heeft. Bent U het met mij eens?

Nachtwacht, Rijksmuseum, Wikimedia Commons, Public Domain

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
RembrandtNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (8) Schrijf een reactie

 • Yvonne Kruse op 9 februari 2022 om 11:36

  De kans is heel groot dat je gelijk hebt Willem. Ik heb me altijd afgevraagd wie dat meisje (geen vrouw) zou zijn. Ik ben natuurlijk geen kunsthistoricus (ca…) maar vier dingen zijn heel treffend: de vorm van het gezicht, de opgewekte blik, de ronde onderkaak en een mini-onderkinnetje. Zijn hierover wel eens uitlatingen gedaan door experts? Het is een mooi artikel.

 • willem hogendoorn op 9 februari 2022 om 11:40

  Dank Yvonne. Experts zijn het (zoals gewoonlijk) niet met elkaar eens.

 • Yvonne Kruse op 9 februari 2022 om 12:11

  Dan is er nog iets: Is het toeval dat Rembrandt haar zo duidelijk belicht?

 • willem hogendoorn op 9 februari 2022 om 12:17

  Ik geloof niet in toeval. Rembrandt ging altijd zijn eigen weg. Toen hij met de Nachtwacht bezig was, overleed Saskia en werd ze een ‘engeltje’. Hij heeft ze dus volgens mij als ‘verlicht engeltje’ erop gezet.

 • Bate Hijlkema op 9 februari 2022 om 13:28

  Ter zake deskundige Pieter Roelofs, hoofd schilderkunst Rijksmuseum, stelt in Het Parool (17 oktober 2018) in het artikel ‘De 15 verborgen details van de Nachtwacht’:
  “Sommigen geloven dat Rembrandt zijn overleden vrouw Saskia heeft vereeuwigd, maar dat klopt niet. Het is gewoon een meisje zoals de meester er velen heeft geschilderd.”
  * Wie zijn de ‘sommigen’? Leken of deskundigen?

 • willem hogendoorn op 9 februari 2022 om 14:23

  Of: het is gewoon een meisje die toevallig een beetje op Saskia lijkt.

 • Yvonne Kruse op 10 februari 2022 om 08:43

  Voor mij is het duidelijk: het meisje verbeeldt Saskia.

 • willem hogendoorn op 10 februari 2022 om 18:45

  Mooi verwoord Yvonne

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)