Op 17 januari is het feest in de Italiaanse keuken. Het is namelijk International Day of Italian Cuisine (IDIC), de Internationale Dag van de Italiaanse Keuken. Op deze bijzondere dag, die wordt georganiseerd door Italiaanse koks uit de hele wereld, wordt de Italiaanse keuken extra in het zonnetje gezet. Dat betekent vele regionale gerechten. Gelukkig geven Italianen veel zegels uit met het thema eten en drinken.
Gerelateerde artikelen
Italiaanse keuken
De Italiaanse keuken omvat de inheemse kookkunst van het Italiaanse schiereiland. Deze keuken is gevarieerd en seizoensgebonden. Er wordt belang gehecht aan het gebruik van verse ingrediënten. Eenvoudige gerechten, met slechts enkele ingrediënten waarbij de verhoudingen nauwkeurig worden afgewogen, zijn typerend voor de Italiaanse keuken.
Doordat de Italiaanse eenwording pas in 1861 plaatsvond is de keuken sterk regionaal verdeeld. Elk gebied heeft haar eigen specialiteiten en lokale smaak. De Italiaanse keuken is in vele landen bekend, en wordt wereldwijd geïmiteerd. Internationaal vindt men pizzeria’s en in veel huishoudens worden er op de Italiaanse keuken gebaseerde pastagerechten gemaakt.
Eerder maakte men op deze dag wereldwijd spaghetti met tomatensaus, tiramisù, ossobuco alla milanese, pesto genovese, tagliatelle al ragù bolognese, risotto alla milanese en spaghetti carbonara.
Enkele gerechten
- Pasta, is het basisvoedsel van de Italiaanse keuken. Het is een deegwaar dat gekookt wordt totdat het zacht is en kent verschillende verschijningsvormen, zoals spaghetti, macaroni en penne of gevulde pasta zoals ravioli en cannelloni.
- Pizza, is een bodem van deeg met verschillende ingrediënten erop. Er zijn vele varianten waarvan de Pizza Margherita een van de bekendste is en ook het eenvoudigst.
- Lasagne, een ovenschotel met laagjes saus, gescheiden door laagjes deeg.
- Pesto, een saus gemaakt van onder andere verpulverde knoflook, pijnboompitten en basilicum. Pesto wordt voor van alles gebruikt en onder andere als saus over de pasta.
- Truffel is een zwam die onder de grond, op de wortels van verschillende boomsoorten in symbiose groeit. De truffel is kostbaar en wordt beschouwd als een delicatesse.
Gangen
Voor de Italiaanse keuken worden de volgende gangen onderscheiden.
- Aperitivo, een alcoholisch drankje voorafgaand aan de maaltijd.
- Antipasto, betekent voorafgaand aan de maaltijd, is een hapje vooraf. Dit kan een warm of koud gerecht zijn. Bijvoorbeeld een kleine salade.
- Primo, eerste gang. Een klein warm gerecht. Bijvoorbeeld pasta, soep of risotto.
- Secondo, hoofdmaaltijd. Vaak gebakken vis of vlees.
- Contorno, bijgerecht dat bij de Secondo wordt geserveerd. Vaak salade of gekookte groenten.
- Formaggio e frutta, het eerste nagerecht. Dit is een kaasplankje en/of fruit.
- Dolce, iets zoets zoals taart, cake, tiramisu of gelato.
- Caffè, een kop koffie.
- Digestivo, een klein glas sterke drank. Bijvoorbeeld likeur, grappa of limoncello. Dit om de gerechten die zwaar op de maag liggen wat te verzachten.
Honger
Als je nog honger hebt na bovenstaande gangen, dan rest nog aan het einde van de avond: brood met Nutella of tonijn. Eet smakelijk!
Reacties (3) Schrijf een reactie
Jammer dat de Italiaanse restaurants dicht zijn. Gelukkig maakt de Italiaanse blog alles goed tijdens Blue Monday: 5* waardig.
Verhaal om van te smullen.
De keuken van Italië is heerlijk. Leuk blog
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)