Digitale filatelie: een speurtocht in zeven delen – Deel 6: Online kopen en verkopen; veilingen en handelaren - Postzegelblog

Digitale filatelie: een speurtocht in zeven delen – Deel 6: Online kopen en verkopen; veilingen en handelaren

0

Postzegelverzamelaars brengen veel tijd door op de websites voor kopers en verkopers van postzegels en prentbriefkaarten. In Nederland zelf is het vooral Marktplaats, maar internationaal zijn het vooral eBay en Delcampe. Die websites zijn gewoon in het Nederlands te bekijken, maar als je specifieke dingen zoekt buiten Nederland loont het de moeite om ook in andere talen te zoeken.

Dat kan simpel door in Google bijvoorbeeld in te typen eBay Francobolli of Delcampe Briefmarken. En er zijn ook veel postzegels te vinden op Catawiki, een website ‘voor en door verzamelaars’. Sommige verenigingen en verzamelaars hebben hun eigen webshop. Er is overigens ook een Nederlandse website voor het onderling ruilen van postzegels. En er is een website voor het aankopen van Nederlandse ansichtkaarten. Een heel breed overzicht over van alles wat digitaal gezocht kan worden over filatelie is te vinden op de Filateliestartpagina-website. Daar staat ook een lijst met handelaren, veilinghuizen en buitenlandse postadministraties, maar dat is lang niet compleet. Er is trouwens via Google Scholar een lezenswaardig wetenschappelijk artikel te vinden over Nederlandse amateurpostzegelhandelaren in de periode 1995-1998.

De commerciële postzegelhandel


Postzegels kun je natuurlijk ook op andere manieren kopen en verkopen: bij handelaren en bij veilingen. Voor de Nederlandse postzegelhandel is er de NVPH, met op hun website ook een overzicht van alle aangesloten leden. Er is ook een internationale koepel van postzegelhandelaren, met een eigen website: de International Federation of Stamp Dealers Associations, waarvan op dit moment de Haarlemse eigenaar van Postbeeld, Rob Smit, president is. Op een prachtige wereldkaart kun je in zoomen per land en per handelaar. Heel veel postzegelhandelaren uit binnen- en buitenland hebben inmiddels een goede website en sommige handelaren hebben dat al heel lang. Voor de handel is dat ook wel een voorwaarde gebleken want degenen die dat niet hebben gedaan zijn inmiddels bijna allemaal ter ziele. En daarmee is de handel in principe mondiaal geworden, zoals Postbeeld in Haarlem (en elders) en Hollands Glorie in Heemstede al heel vroeg hadden begrepen. Bij Postbeeld kun je de hele website bekijken in het Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Russisch en uiteraard Chinees. Bij Hollands Glorie word je doorverwezen naar Stampworld waar je alles in bijna vijftig talen kunt bewonderen. En er zijn ook grote buitenlandse handelaren, zoals het Deens Nordfrim, die een eigen Nederlandse website hebben. Sommige handelaren doen ook van alles aan postzegeleducatie, zoals de Helderse Postzegelhandel. Er zijn ook websites die je bij de hand nemen over het kopen en verkopen van postzegels, zoals Filahome van Ruud van Capelleveen.

Partijenhandelaren spelen het klaar om een groot deel van hun betere aanbod integraal online te zetten en dat keer op keer. Een mooi voorbeeld is de Haagse Postzegel Partijen Centrale. Wij maakten overigens eerder een overzicht van de geschiedenis van de postzegelhandel in Haarlem en omstreken en dat is natuurlijk digitaal te lezen en te bekijken. Er is overigens nog wel op te merken dat de (online) handel vaak veel breder is dan alleen maar postzegels. Vaak horen prentbriefkaarten en munten er sowieso bij, maar soms ook veel meer verzamelwaardige zaken.

Veilingen

Heel veel postzegelverenigingen hebben een eigen veiling en die zijn vaak ook digitaal te bekijken (soms alleen voor leden die dan moeten inloggen) als de verenigingen een eigen website hebben. Dat geldt ook voor Op Hoop van Zegels. Corona heeft ervoor gezorgd dat die veilingen veelal ‘virtueel’ zijn geworden: bieden en afhandeling gaan per email en ‘iedereen’ kan digitaal zien wat de kavels zijn en vaak ook wat ze hebben opgebracht. Daarvoor hoef je geen lid te zijn. Dat moet je vaak wel zijn om te mogen aanbieden en om te mogen bieden, al komen er ook veel nalatenschappen op de ‘eigen’ veilingen terecht van mensen die nooit lid zijn geweest, maar waarvan de familie contact zoekt om eindelijk eens af te komen “van al die rommel”. Maar er zijn natuurlijk ook allerlei commerciële veilinghuizen in binnen- en buitenland. Op Hoop van Zegels doet zaken met Corinphila in Amstelveen, het oude Wiggers de Vries, en nu onderdeel van de Corporation Internationale de Philatélie, met een hoofdvestiging in Zwitserland. Maar er zijn in Nederland nog steeds heel wat veilinghuizen en een overzicht daarvan is te vinden op Postzegelblog. Die zijn echt van alle markten thuis. Internationaal is er het StampAuctionNetwork, met een duizelingwekkende hoeveelheid mogelijkheden. Een ander netwerk is het StampCircuit, al even overweldigend. Maar voor wie zoekt is er nog veel meer. En een deel van die veilinghuizen heeft inmiddels werkelijk prachtige websites.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)