‘Stukje pijnboom’ op een postzegel - Postzegelblog

‘Stukje pijnboom’ op een postzegel

3

1-pinokkio-cambodja-2000-postzegelblog-postzegel-pinocchioIk las het kort geleden in de krant. De 70-ste verjaardag van Walt Disney’s Pinokkio wordt gevierd. ‘Vanaf 4 maart, vlak voor de 70-ste verjaardag van dit overweldigende avontuur, is Pinokkio voor beperkte periode weer verkrijgbaar’. Echt vlak voor de 70-ste verjaardag is het niet, want de film werd uitgebracht op 7 februari 1940. Maar goed, een kniesoor die daarop let. De film is, zoals men het noemt, digitaal gerestaureerd en zal ongetwijfeld van prachtige kwaliteit zijn.

Ik vind ze geweldig, die Disney-films, maar laten we alsjeblieft de boeken niet vergeten.

Pinokkio werd geschreven door de Italiaanse schrijver Carlo Collodi (1826-1890). Carlo Collodi is een pseudoniem van Carlo Lorenzini. De schuilnaam Collodi koos hij naar het geboortedorp van zijn moeder.

4-pinokkio-italie-1954-postzegelblog-postzegel-pinocchio

 

 

 

 

 

 

 

De oudste postzegel die ik vond met Pinokkio er op komt, hoe kan het ook anders, uit Italië, 1956

Collodi werd bekend door het boek Un romanzo in vapore. Hij was breed georiënteerd. Zo schreef hij voor verschillende politieke nieuwsbladen, schreef hij satirische en humoristische sketches en verhalen en in 1875 vertaalde hij de sprookjes van Charles Perrault. Daarnaast begon hij toen met het schrijven van kinderboeken. In die tijd was de lectuur voor kinderen erg braaf. Collodi bedacht de meest wonderlijke avonturen. Kinderen waren er door gefascineerd, maar ook volwassenen lazen zijn werk. Dit vanwege de satirische en symbolische elementen.

2-pinokkio-ghana-1996-postzegelblog-postzegel-pinocchio   5-pinokkio-nevis-1996-postzegelblog-postzegel-pinocchio

  Ghana 1996                                    Nevis 1996

Pinocchio, Italiaans voor ‘stukje pijnboom’, begon als ”Storia di un burattino”, “het verhaal van de marionet”. Collodi begon het verhaal in 1880. Iedere week werd er een stukje van ”Storia di un burattino” gepubliceerd in een kinderblad. Uiteindelijk resulteerde dit in het boek ‘Le avventure di Pinocchio’, dat in 1883 werd gepubliceerd.
11-pinokkio-zwitserland-1984-postzegelblog-postzegel-pinocchio   10-pinokkio-verenigde-staten-2004-postzegelblog-postzegel-pinocchio

  Zwitserland 1984                           Verenigde Staten 2004

Collodi schreef het boek niet alleen voor kinderen. Dat blijkt ook uit het feit dat in een van de eerste versies  Pinokkio zelfs werd opgehangen. Recensenten vonden dat het boek symbool stond voor de stijve samenleving uit die tijd. Het verhaal toonde het contrast de tussen eerbaarheid en formele vormen en het volgen van het vrije instinct. Het boek werd eerst niet geschikt bevonden voor welopgevoede kinderen. Zoals in Nederland schande werd gesproken over de Pietje Bell boeken. Maar het boek onderscheidt zich in pedagogisch door de prachtige gelijkenis tussen de marionet die een jongetje wordt en het kind dat opgevoed wordt tot volwassenheid.

8-pinokkio-turks-en-caicoseilanden-1980-postzegelblog-postzegel-pinocchio

  Turks- en Caicoseilanden bracht in 1980 het verhaal van Pinokkio in beeld.

Voor de lezers die het verhaal van Pinokkio niet meer zo goed kennen;

Gepetto is een vriendelijke speelgoedmaker die met hart en ziel werkt aan het houten speelgoed. Als hij op een dag de laatste hand heeft gelegd aan een marionet, ziet hij een ster schitteren aan de hemel. Gepetto wenst dan dat zijn marionet een echte jongen wordt. In diezelfde nacht brengt de Blauwe Fee de pop, Pinokkio, tot leven. Maar Pinokkio zal pas een echte jongen worden wanneer hij het verschil weet tussen goed en kwaad. Hij zal moeten bewijzen dat hij eerlijk, trouw en moedig kan zijn. Japie Krekel wordt aangesteld als het geweten van Pinokkio. Hij moet Pinokkio op het rechte pad houden. Maar al op de eerste schooldag gaat het mis. Pinokkio loopt Sluw de kater en Schelmjas de vos tegen het lijf. Deze landlopers denken goed geld te kunnen verdienen aan de houten pop. Ze vertellen hem dat hij een grote ster op het toneel zal worden. Ondanks de waarschuwingen van Japie Krekel gelooft Pinokkio de oplichters en gaat met de twee mee. Ze verkopen hem aan de circusbaas Stromboli. Pinokkio blijkt een succes. Stromboli verdient veel geld. Pinokkio krijgt helemaal niets. Hij wordt opgesloten in een kooi.

3-pinokkio-grenada-1987-postzegelblog-postzegel-pinocchio

  In 1987 verbeeldde ook Grenada het verhaal in zegels.

Gelukkig wordt hij bevrijd door Japie Krekel en de Blauwe Fee. Wanneer de Blauwe Fee hem vraagt wat er is gebeurd, durft hij de waarheid niet te vertellen. Hij liegt en zijn neus gaat groeien. Pinokkio belooft dan geen slechte dingen meer te doen. Helaas houdt hij zich niet aan de belofte. Hij laat zich weer ompraten door Sluw de kater en Schelmjas de vos en belandt op een eiland, Luilekkerland. Daar halen de kinderen de vreselijkste dingen uit. Ook Pinokkio doet eraan mee. En ook deze keer luistert hij niet naar Japie Krekel. De kinderen in Luilekkerland veranderen in ezels. Die kan de baas van Luilekkerland dan later in de stad verkopen. Wanneer het Japie Krekel lukt om Pinokkio daar weg te halen, heeft Pinokkio al ezelsoren en een staart. Thuisgekomen ontdekken ze dat Gepetto al die tijd al op zoek is naar Pinokkio. Er dwarrelt plotseling een brief op Pinokkio’s voeten. Het is een brief van Gepetto waarin hij schrijft dat hij wist dat Pinokkio op een boot was en dat hij hem was gaan zoeken. Tijdens deze zoektocht is hij met boot en al opgegeten door de walvis Monstro. Hij zit dus in de buik van de walvis. Na het lezen van de brief voelt Pinokkio zich heel erg schuldig en besluit Gepetto te gaan redden. En zo geschiedde. En door deze heldhaftige reddingsactie bewees Pinnokio dat hij een brave, eerlijke en aardige jongen was. De Blauwe Fee veranderde hem in daarom in een echte jongen.

7-pinokkio-sierrra-leone-1985-postzegelblog-postzegel-pinocchio6-pinokkio-san-marino-1990-postzegelblog-postzegel-pinocchio9-pinokkioturks-en-caoicoseilanden-1983-postzegelblog-postzegel-pinocchio

  Sierrra Leone 1985       San Marino 1990         Turks- en Caoicoseil. 1983

Op de postzegels hierboven wordt het  prachtig weergegeven. Aan dit mooie verhaal hielden we een geweldig ‘citaat’ over dat nu nog steeds tegen jokkenbrokken wordt gezegd: ‘Pas op, dadelijk gaat je neus groeien’

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Cambodja Verenigde staten Zwitserland DisneyNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • dolores op 22 maart 2009 om 18:03

  Leuk onderwerp! Er schijnt ook nog een zekere Buratino te zijn van Tolstoj??

  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Russia_stamp_1992_%E2%84%9615.jpg

 • Jacqueline van der Pas op 22 maart 2009 om 21:10

  Wat leuk! Ik wist niet van het bestaan van Buratino.Ik las dat Buratino komt van het Italiaanse buratinno dat houten marionet betekent. Tolstoy had als kind Pinokkio gelezen, maar raakte het boek kwijt. Jaren jaren probeerde hij zich het verhaal te herinneren zodat hij het aan zijn kinderen kon vertellen als bedtijdverhaaltjes. Zijn kinderen bleken het verhaal dat hij er uiteindelijk van maakte, zo geweldig te vinden dat Tolstoy besloot het op papier te zetten en te publiceren.

 • dolores op 22 maart 2009 om 22:31

  Ik had er ook geen flauw benul van. Sterker, ik dacht dat dit gewoon Pinnokkio was. Zo zie je maar wat we allemaal tegenkomen en leren. ;-)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)