Internationale Dag van de Sneeuw op 16 januari 2022 - Postzegelblog

Internationale Dag van de Sneeuw op 16 januari 2022

0

De Fédération Internationale de Ski (FIS) organiseert jaarlijks op de derde zondag van januari de ‘Internationale Dag van de Sneeuw’. In 2022 wordt de ‘Wereld Sneeuwdag’ gehouden op 16 januari. De FIS werd opgericht op 2 februari 1924 in Chamonix, tijdens de eerste Olympische Winterspelen. In deze blog alles over deze winterspelen, de Mont Blanc, skiën, treinverbinding, bergbeklimmen en vooral veel sneeuw.

Olympische Winterspelen Chamonix 1924

In 1921 stemde het IOC in met het houden van een Semaine des Sports d’Hiver (=Internationale Wintersportweek) in 1924 in het kader van de Olympische Spelen, die dat jaar in Parijs zouden worden gehouden. Deze internationale wintersportweek in Chamonix aan de voet van de  Mont Blanc, was een groot succes. Er werd besloten dat dit voortaan elke vier jaar los van de Zomerspelen zou worden georganiseerd. Daarmee werd deze wintersportweek de 1e Olympische Winterspelen.

Frankrijk (2019): Velletje herdruk zegel uit 1937 (Chamonix – Mont Blanc).

Er namen sporters uit zestien landen deel aan de eerste Winterspelen. Nederland ontbrak op dit sportevenement. Tijdens de Olympische Winterspelen van 1924 werden zes takken van sport beoefend. Zestien onderdelen uit negen disciplines stonden op het programma.

De FIS is de internationaal overkoepelende sportbond voor alpijnse en noordse skisporten, alsook moderne sporttakken zoals freestyleskiën. De FIS werd opgericht op 2 februari 1924 in Chamonix, tijdens de eerste Olympische Winterspelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chamonix-Mont-Blanc

Chamonix ligt in het oosten van Frankrijk, aan de voet van de Mont Blanc. De stad is een van de drukst bezochte natuurlijke, niet-culturele, toeristische bestemmingen van de wereld en noemt zichzelf de wereldhoofdstad van het alpinisme

Chamonix geniet vanwege een aantal bezienswaardigheden aantrekkingskracht als toeristische trekpleister, onder meer vanwege:

 • De Mont Blanc, 4807 m, de hoogste berg van West-Europa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Mer de Glace, zee van ijs, is een gletsjer aan de noordzijde van de Mont Blanc en stroomt naar de kant van het dal van Chamonix. De gletsjer is 7 km lang, 200 m diep, beweegt 120 m per jaar en ligt in een gebied van 40 km². Te bereiken met de tandradbaan Montenvers.

 

 

 

 

 • Le Brévent 2525 m, Aiguilles Rouges, Aiguille Verte 4142 m

 • Aiguille du Midi 3842 m, de hoogste top die te bereiken is via de kabelbaan van de Aiguille du Midi. Het is gelijk het startpunt van de beroemde skiroute Vallée Blanche, die over de Géantgletsjer en de Mer de Glace tot Montenvers gaat. Met een lengte van circa 20 km en hoogteverschil van 2800 m behoort die tot de langste skiroutes van de Alpen.

 • Het Musée Alpin , gevestigd in een vroeg-20e eeuws stadspaleis La résidence aan de Avenue Michel Croz. Het toont de ontwikkeling van Chamonix sinds de komst van de eerste toeristen tot de gouden eeuw van de wintersport. Een belangrijke collectie prenten illustreert de aanzienlijke veranderingen in de vallei tussen de 18e en 20e eeuw. Er zijn ook foto’s, schilderijen, reliëfkaarten, oude voorwerpen te bewonderen en allerlei voorwerpen en afbeeldingen over het dal, de Arve en de Mont Blanc.

 

 • Het Musée des Cristaux in de Espace Tairraz. Een mineralogische expositie van vondsten uit de regio, vooral fluoriet, of vloeispaat, en rookkwarts.

 

Mont-Blanc Express

De unieke Mont-Blanc Express start in Martigny (Zwitserland) in het kanton Wallis. Op zijn traject gaat de trein over de wilde Trientkloof en maakt hij een indrukwekkende klim, langs kolkend water en diepe kloven richting Chamonix in Frankrijk. De adembenemende en indrukwekkende tocht voert je door een ruig alpenlandschap, door schaduwrijke bossen en gemoedelijke dorpjes. je geniet daarbij van een grandioos uitzicht op de reusachtige gletsjers van de Mont Blanc, de hoogste berg van Europa.

De geschiedenis van de vallei van Chamonix is ​​nauw verbonden met die van de Mont Blanc Express. Door de jaren heen heeft de trein de toeristische ontwikkeling in de vallei vergroot. De Mont-Blanc Express is ook een essentiële schakel tussen de bevolking van de Haute-Savoie en de Trient-vallei. Hier zijn enkele belangrijke data:
 • 1899: begin van de aanleg van de spoorlijn.
 • 1901: eerste verkeer tussen St-Gervais en Chamonix. Vijf jaar later komt de trein aan in Argentière.

 • Begin 20e eeuw: inhuldiging van de spoorlijn die St-Gervais-les-Bains-Le Fayet met Martigny verbindt.
 • 18 augustus 1906: de Zwitsers huldigen de lijn Martigny – Le Châtelard in.
 • 1 november 1907: de doorbraak van de 1883 m lange tunnel, waarvan het hoogste punt op 1386 m ligt, maakt de verbinding mogelijk van de twee netwerken, voorheen gescheiden door de Col des Montets.
 • Juli 2008: de spoorlijn die Saint-Gervais-les-Bains-Le Fayet met Martigny verbindt, vierde in juli 2008 zijn 100ste verjaardag.
 • Juli 2018: De Mont Blanc Express viert zijn 110e verjaardag
 • 2019/2020: Renovatiewerken aan het spoor met 8 km extra en vervanging van verschillende kunstwerken, waaronder 3 spoorbruggen.

 

 

 

 

De Mont Blanc Express in enkele cijfers: 55 kilometer lijn, 19 stations en haltes aan de Franse kant, 11 stations aan de Zwitserse kant. De Mont-Blanc Express-dienst is onderdeel van TER (Regional Express Transport). Het wordt beheerd door SNCF in Frankrijk en door TMR (Transports Martigny and Region) in Zwitserland. De Mont Blanc Express verbindt Chamonix met Martigny in minder dan anderhalf uur. De trein maakt veel stops, waardoor reizigers: toeristen, scholieren of medewerkers hun vertrekpunt kunnen bereiken.

Compagnie des guides de Chamonix

De Compagnie des guides de Chamonix is een organisatie, die meer dan 200 bergprofessionals (berggidsen) samenbrengt. Het is haar roeping om haar klanten een menselijk en sportief avontuur in de bergen te laten beleven door hen optimale veiligheidsomstandigheden te garanderen. Oorspronkelijk gericht op bergbeklimmen biedt het nu een scala aan bergactiviteiten zoals bergbeklimmen,  skitochten, wandelen, wildwatervaren) bedoeld voor een breed publiek: individueel, collectief en bedrijf. De meeste activiteiten vinden plaats in het Mont-Blanc massief. In 2021 vierde dit bedrijf haar 200-jarig jubileum. Het is oudste en grootste gidsbedrijf ter wereld.

 

World Snow Day

Deze dag is ingesteld ter promotie van het skiën en de wintersport in het algemeen in de hoop zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor skiën, langlaufen en snowboarden. De ‘Wereld Sneeuwdag’ is onderdeel van het programma ‘Bring Children to the Snow’. Er worden wereldwijd op deze dag vooral veel wintersportactiviteiten georganiseerd voor kinderen van 4 tot 14 jaar.

Meer info:

Mont-Blanc Express (ARTE: 43 minuten):

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Frankrijk ZwitserlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)