Herinnering aan mijn oom - Postzegelblog

Herinnering aan mijn oom

2

De oom van CeesNee, mijn oom is niet afgebeeld op deze postzegel. Hij was in Japan geweest in november 1956 en had mij, als 12-jarige jongen die postzegels verzamelde, een setje postzegels uit Japan cadeau gedaan. Hij was naar het postkantoor geweest in Nara, een stad in het zuiden van het eiland Honshu.


Jap Mi 656

Jap Mi 657

Een mooie uitgifte vond ik de postzegels die op 1 oktober 1956 waren verschenen met afbeeldingen van het nationale park Saikai dat aan de kust ligt in het noordwesten van het eiland Kyushu. Vooral de zegel van 10 yen vond ik prachtig, gedrukt in twee druktechnieken, rotatiediepdruk voor de achtergrond en plaatdruk voor de voorgrond.

Jap Mi 659 as

De postzegel, uitgegeven op 15 oktober 1956, sprak mij ook aan met de afbeelding van de Sakuma stuwdam. Deze stuwdam, die net gereed was gekomen in 1956, ligt op het eiland Honshu en mijn oom heeft deze bezocht. De dam ligt in de Tenryu rivier en is een van de grootste dammen in Japan. De waterkrachtcentrale levert 350 megawatt. Het moet een indrukwekkende ervaring voor mijn oom zijn geweest want hij vertelde er vaak over.

Jap Mi 662

Maar de postzegel van 10 yen met een afbeelding van een gemeen kijkende Japanse man vond ik maar niks. Ik wist eerst niet waarom deze postzegel met deze afbeelding was uitgegeven. Later bleek uit een catalogus die ik geleend had uit de bibliotheek, dat de postzegel was uitgegeven ter gelegenheid van de Week van de Filatelie. De postzegel was verschenen op 1 november 1956, in de week voordat mijn oom Japan bezocht. En ik kon toen ook lezen wat de afbeelding voorstelde. Het was een Kabuki toneelspeler (verder zoeken in een encyclopedie: Kabuki is een klassiek Japans drama in dansvorm) en de afbeelding was ontleend aan een houtsnede vervaardigd door de kunstenaar Toshusai Sharaku. De toneelspeler, Ichikawa Ebizo IV (de vierde persoon met deze naam) werd geportretteerd in zijn rol van Takemura Sadanoshin in 1794.

Takemura Sadanoshin

De houtsnede van Takemura Sadanoshin werd een jaar voor zijn overlijden in 1795 vervaardigd. Sharaku maakte enkele andere houtsneden gedurende een korte periode van tien maanden tot aan zijn overlijden. Over het portret zelf. In het toneelstuk stelt het een vader voor die een einde aan zijn leven maakt om de eer van zijn dochter te redden. Zijn handen zijn gevouwen in een vorm die vraagt om vergiffenis. De afdruk van de houtsnede meet 24 bij 36 centimeter en ligt in het Cleveland Museum of Art, Ohio, Verenigde Staten. Nu ik de achtergronden van de uitgifte van de postzegel weet, ben ik het toch meer gaan waarderen. Zoekt u ook wel eens uit waarom een postzegel is uitgegeven en wat de achtergronden van de afbeeldingen zijn?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Japan SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Ronald op 2 augustus 2016 om 22:48

    Exact dezelfde afbeelding, toneelspeler Ichikawa Ebizo IV door de kunstenaar Toshusai Sharaku is ook op een Nederlandse zegel te zien, uitgegeven in 2000. NVPH nr. 1896 in de serie 200 jaar Rijksmuseum. Zijn mooie maximumkaarten van.

  • Erik op 3 augustus 2016 om 12:55

    Leuk om te lezen, Cees! Altijd interessant om het verhaal achter de zegels te leren kennen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)