Sommelsdijk, centrum voor de postzegel- en stempelverzamelaar - Postzegelblog

Sommelsdijk, centrum voor de postzegel- en stempelverzamelaar

4

sommelsdijk5.jpgOp 27, 28 en 29 april a.s. is Sommelsdijk hét postzegelcentrum van Nederland. Want dan wordt daar in De Staver de Nationale Postzegeltentoonstelling gehouden. Met veel te zien, veel te doen, met vele handelaren die hun postzegels en poststukken aanbieden.
Maar is Sommelsdijk zelf zo interessant voor de verzamelaar? Zeker voor de verzamelaars van stempelafdrukken! Een kleine geschiedenis van de stempels van Sommelsdijk.

In 1850 werd in Sommelsdijk een hulppostkantoor gevestigd dat op 16 februari 1910 werd bevorderd tot postkantoor. Het postkantoor kreeg toen twee mooie, nieuwe stempels van het zogenoemde langebalk model. Maar lang heeft men daar geen plezier van gehad, want op 1 oktober 1922 werd het kantoor gedegradeerd tot hulpkantoor. En toen moest één van die stempels, met nummer 2, worden ingeleverd.

sommelsdijk1.jpg sommelsdijk2.jpg 

Wegens bezuinigingen werd het hulpkantoor op 1 november 1928 opgeheven en vervangen door een postagentschap, dat het stempel uit 1910 met nummer 1 bleef gebruiken, totdat het versleten was.
Een nieuw stempel werd in 1940 besteld bij de Rijksmunt in Utrecht en dat stempel werd opgeleverd op 8 mei 1940. Toen brak de oorlog uit en het stempel bleef liggen tot het wat rustiger was geworden en het stempel werd op 15 mei 1940 naar Sommelsdijk gezonden.

sommelsdijk3.jpg sommelsdijk4.jpg

Omdat het stempel snel sleet werd een nieuw stempel besteld dat op 31 december 1954 in gebruik werd genomen. Het oude stempel werd vernietigd. Maar het nieuwe stempel werd op 13 januari 1965 ontvreemd! Het postagentschap zat zonder stempel. Tijdelijk werd voor het verdwenen stempel een dagtekeningstempel van Middelharnis met volgnummer 3 gebruikt. Als vervanging van het ontvreemde stempel werd een nieuw exemplaar besteld met volgnummer 2. Dit om eventueel misbruik van het gestolen stempel snel te kunnen herkennen. Het nieuwe stempel werd ontvangen op 31 mei 1965 en het stempel van Middelharnis werd teruggestuurd.

sommelsdijk5.jpg

Het stempel met nummer 2 bleef in gebruik tot 1 juni 1977, want toen werd het postagentschap opgeheven.

Zo heeft bijna elke stad of elk dorp wel een stukje geschiedenis te vertellen. Stempelverzamelaars kunnen hun hart ophalen, want er is veel te ontdekken in een stempelverzameling. Nieuwsgierig geworden naar de geschiedenis van ‘de post’ in eigen dorp of stad? Ga dan naar Sommelsdijk, snuffel eens in de dozen van de postzegelhandelaren en kijk eens met andere ogen naar die stempels.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (4) Schrijf een reactie

  • toon op 18 april 2007 om 12:51

   Prima stukje Cees!
   Ter aanvulling: er is nog veel meer te doen in Sommelsdijk. Op zaterdag 28 april wordt daar ook de Dag van de Jeugdfilatelie gehouden. Er worden 110 kaders op de tentoonstelling gevuld door jeugdige verzamelaars. En er is van alles te doen voor de jeugd: Postzegelwinkeltje, postzegelberg voor gratis zegels, tombola, spelletjes, puzzeltocht langs de kaders enz……..
   En ja, er is ook een envelop te koop met een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen stempel met het thema van de dag: “Water”. Op de envelop natuurlijk de Michiel de Ruyter zegel van Vlissingen.
   Ook bij de senioren is er een tentoonstellingsenvelop met een speciaal stempel.
   Dus stempelverzamelaars: hier moet je wezen.
   Tot slot een opmerking: JFN verwacht in Sommelsdijk het 1000e lid van de Stamp Kids Club te begroeten!
   Meer info op: http://www.stampkids.org

  • Johan op 21 april 2007 om 09:05

   Jammer dat ik weer eens niet kan (net als een aantal jaar geleden)… heb andere verplichtingen. Kunnen jullie niet eens wat schuiven met die data?
   :)

  • Cassandra Rienstra op 28 april 2007 om 19:15

   Voor mijn zoontje Auke (10) en mij de eerste keer om zo’n nationale tentoonstelling te bezoeken. Jammer dat de jeugdactiviteiten alleen op de zaterdag plaatsvinden. Dat is toch meestal de dag dat er door de jongeren de broodnodige sporten worden beoefend en de oudere jeugd een baantje heeft om bijv. de postzegelhobby te kunnen bekosten!
   Liever waren wij de zaterdag zijn eigen expositie gaan bekijken, maar door sportverplichtingen wordt het dus de zondag voor hem zonder al die leuke jeugdattracties.

   Cassandra Rienstra

  • toon op 29 april 2007 om 10:33

   @cassandra
   Het is inderdaad jammer dat de Dag van de Jeugdfilatelie dit jaar maar 1 dag kan worden gevierd. De reden is dat de ruimte waarin het feest plaats vindt op zondag door “de kerk” wordt gebruikt.
   Normaal is de Dag van de Jeugdfilatelie altijd 2 dagen. Daarbij moet echter worden opgemerkt dat minstens 75% van de bezoekers op zaterdag komt en de resterende 25% op de zondag.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)