UEFA EURO 2020: Europees kampioenschap voetbal 2000 - Postzegelblog

UEFA EURO 2020: Europees kampioenschap voetbal 2000

1

We zijn in het jaar 2000. Legendarisch want het EK Voetbal wordt door de twee lage landen georganiseerd: Nederland en België. Wat kan er nog misgaan als het toernooi in eigen land wordt georganiseerd en wij te maken hebben met de gouden generatie? Vele postadministraties vinden het EK Voetbal interessant voor hun uitgiftebeleid. En de persoonlijke zegels doen hun intrede. In deze blog alleen het EK Voetbal van 2000 met verrassende Europese uitgiften.

2000: Nederland en België

Het EK Voetbal 2000 of UEFA EURO 2000 was de elfde editie van het EK.  Het toernooi werd gehouden in Nederland en België en duurde van 10 juni tot en met 2 juli 2000. Het was voor het eerst dat een EK in twee landen werd georganiseerd. De zestien landen die zich geplaatst hadden speelden in groepen en finales in acht stadions.

Nederland (2000): Postzegelboekje PB 60, Vijf voor het EK 2000.

De kwalificatie voor het EK 2000 vond plaats in 1998 en 1999. 49 landen werden onderverdeeld in negen kwalificatiegroepen. Deze landen speelden uit- en thuiswedstrijden tegen elkaar. De winnaar van iedere groep kwalificeerde zich automatisch voor het eindtoernooi, evenals de beste nummer 2. De overige 8 runners-up werden via loting onderverdeeld in vier play-offs (uit en thuis), waarvan de winnaar zich kwalificeerde voor het eindtoernooi. België en Nederland waren als organiserende landen automatisch gekwalificeerd. Grote verrassingen deden zich niet voor. De meeste grote landen die op de eindronde werden verwacht, wisten zich te plaatsen. Grootste afwezige was Kroatië, dat op het WK 1998 nog de derde plaats behaalde. Noorwegen en Slovenië wisten zich voor het eerst te plaatsen voor een Europees kampioenschap.

De 31 wedstrijden van het Europees Kampioenschap 2000 werden gehouden in acht stadions; vier Belgische en vier Nederlandse. Ieder stadion had destijds een capaciteit van minstens 29.000 toeschouwers. De Amsterdam ArenA was het grootste stadion met 52.960 plaatsen; ook het Feijenoord Stadion in Rotterdam en het Koning Boudewijnstadion in Brussel hadden meer dan 50.000 plaatsen. De openingswedstrijd werd op 10 juni door België en Zweden gespeeld in het Koning Boudewijnstadion. De finale werd op 2 juli in het Feijenoord Stadion gespeeld. In de Amsterdam ArenA, het Feijenoord Stadion en het Koning Boudewijnstadion werden de meeste wedstrijden gespeeld. In deze drie stadions werden vijf wedstrijden gehouden. Zowel België als Nederland speelden alleen in eigen land.

Nederland (2000): EK 2000, vijf gulden.

Nederland en België organiseerden gezamenlijk een Europees voetbaltoernooi. Ook in filatelistische zin was er sprake van samenwerking, want er verscheen een gemeenschappelijke uitgifte. Beide postdiensten kwamen met uitgiften die op enkele punten afweken. Wat zijn de verschillen tussen de Nederlandse en Belgische uitgifte?

De halve finale tussen Italië en Nederland kende een dominerend Nederland, met een verhouding in doelpogingen van 21 tegen 4. Na 34 minuten ontving Zambrotta zijn tweede gele kaart, waardoor Italië met tien man verder moest. Daarvoor had Bergkamp al de paal geraakt. Nederland kreeg twee strafschoppen in reguliere speeltijd, deze werden echter gemist door Frank de Boer (’39, redding keeper Toldo) en Patrick Kluivert (’62, paal). Ook na verlengingen bleef het 0-0. De strafschoppenserie werd met 3-1 gewonnen door Italië, onder meer door twee reddingen van Toldo. Voor Nederland miste Frank de Boer, Stam en Bosvelt drie strafschoppen. Dus weer een dramatisch einde in de halve finale voor trainer Frank Rijkaard en zijn elftal.

 

België (2000): Postzegelboekje EURO 2000. Voor- en achterkant.

De finale werd gespeeld tussen Frankrijk en Italië in de Kuip (Rotterdam) op 2 juli 2000. Frankrijk won met 2 – 1 door middel van een golden goal.

Behalve Nederland en België gaven ook Albanië en Bosnië (Pošte Srpske = Bosnische Serviërs) zegels uit voor EURO 2000.

 

 

 

 

 

 

Albanië (2000): EURO 2000.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bosnië (2000): EURO 2000 (uitgifte Pošte Srpske).

De rest van de Balkanlanden konden niet achterblijven en gaven ook EURO 2000 zegels uit. Joegoslavië geeft normaal een sheet uit van acht zegels met tab.

 

Slovenië geeft een broedende kip op een voetbal uit. Weet iemand waarom de ontwerper gekozen heeft voor dit beeld?

In 2000 heeft Gibraltar een mooie serie van vijf zegels en velletje uitgegeven met als thema ‘Tribute to European Football 2000’. Op beide uitgiften staan de vorige EK winnaars op: Frankrijk, Nederland, Denemarken, Duitsland en Engeland. Voor de verzamelaars van Nederlandse zegels op buitenlandse zegels een ‘must-have’.

 

Gibraltar (2000): Tribute to European Football 2000 serie.

 

Gibraltar (2000): Tribute to European Football 2000 sheet.

 

 

Malta gaf in 2000 een serie uit van de belangrijkste sport evenementen. Een ervan was natuurlijk EURO 2000.

 

Roemenië, altijd goed in sportuitgiften, kon ook niet achterblijven in 2000. Een serie en een speciale enveloppe.

 

Roemenië (2000): EURO 2000.

 

 

De overige Afrikaanse landen laat ik buiten beschouwing want die hebben geen relatie met dit toernooi. Uitzondering is deze uitgifte van Thailand (zie vorige blog) waarbij alle winnaars afgebeeld zijn tussen 1960 en 2016 (het laatste toernooi). Hieronder de EK winnaars van 2000 en 2004.

 

EK winnaars 2000 en 2004.

 

Tenslotte was er een CD met de officiële muziek van EURO 2000:

 

CD UEFA EURO 2000.

Tracklist staat op deze link:

https://www.discogs.com/Various-Official-EURO-2000-Album/release/345164

 

Wordt vervolgd

 

Meer info:

UEFA EURO2020: https://www.uefa.com/uefaeuro-2020/

Ons Oranje (KNVB): https://www.onsoranje.nl/teams/185184/overzicht

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Joegoslavië Malta Noorwegen Nederland Roemenië Slovenië Thailand Thailand Zwitserland Stripverhalen VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)