Langste plaatsnaam ter wereld - Postzegelblog

Langste plaatsnaam ter wereld

16

llanfair-stempel-1976-616-200p.jpgWales kan zich beroepen op het feit dat daar de langste plaatsnaam van Europa te vinden is en op de derde plaatst staat ter wereld. Zelf zeggen de inwoners dat het de langste naam ter wereld is en zo staat het ook in het Guinness Book of Records. Tijdens een van mijn vakanties in het prachtige Wales kon ik deze plaats uiteraard niet negeren. Omdat ik thuis al van plan was daar naar toe te gaan, had ik een kaart gemaakt met daarop naam en adres. Met uiteraard de postcode die toen anders in elkaar zat dan nu.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwll-llantysiliogogogoch zoals de naam luidt, ligt op het eiland Angelsey, alleen bereikbaar via enkele bruggen en een veerdienst. De naam is in 1860 ontstaan en werd uitgevonden door de gemeenteraad die graag toeristen naar deze arme streek van Wales wilde trekken. Zij gaven deze naam aan op een lang naambord op het spoorwegstation dat toen iets meer dan 10 jaar eerder was geopend. De spoorlijn behoorde tot de Londen & North Western Railway, afgekort tot LNWR. Het dorp heette eigenlijk Llanfair Pwllgwyngyll maar dat was niet lang genoeg om mensen naar het dorp te lokken om de naam van het station fotografisch te vereeuwigen.

llanfair-400p.jpg 

Op het perron is een lang bord geplaatst met daarop de naam in het Welsh, maar ook in het Engels. De naam betekent: Sint Mariakerk in de holte van de witte hazelaar bij de snelle maalstroom en de kerk van Sint Tysilio bij de rode grot. Zelf korten de inwoners de naam af tot Llanfair PG. In het dorpje vlak bij het station lopen meestal kinderen rond die voor een kleine vergoeding de naam volledig uitspreken. En daarbij ook de vertaling geven in enkele ‘vreemde’ talen, waaronder toen ook in het Nederlands. Ik werd uitgedaagd om de naam in het Welsh uit te spreken, maar die uitdaging heb ik maar niet aangenomen.

De kaart die ik had meegenomen kon ik niet kwijt op het postkantoor. Dat was gesloten omdat het toeristenseizoen voorbij was (oktober). Maar er was wel een oplossing: in een speciale brievenbus kon de kaart worden gepost. Buiten hing een postzegelautomaat, dus een postzegelboekje ‘getrokken’ en de zegels geplakt. Een verplicht luchtpoststrookje had ik niet, dus dan zo maar in de bus gedaan.

kaart-llanfair-pg-1976-614-400p.jpg 
Bij thuiskomst bleek dat inderdaad een stempel in blauwe kleur op de kaart was afgedrukt met daarin die lange naam. De postzegels waren gestempeld met de stempelmachine van het postkantoor in het stadje Bangor, aan de andere zijde van de Menai Strait, het water dat het eiland Anglesey scheidt van het vasteland van Wales. In de stempelvlag de oproep: denk aan de postcode!

Toch wel leuk om die kaart weer terug te zien na meer dan dertig jaar! Waar is de tijd gebleven!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (16) Schrijf een reactie

  • toon op 20 juli 2007 om 09:06

   wellicht breng je een Nederlandse plaats op een idee! weet je welke plaats in Nederland de langste (of misschien de kortste?) naam heeft?

  • Cees Janssen op 20 juli 2007 om 12:13

   Toon, de kortste plaatsnaam is niet zo moeilijk. Dat is natuurlijk de plaatsnaam EE. In de provincie Friesland. Komt vaak voor in kruiswoordpuzzels. Maar de langste Nederlandse plaatsnaam waarbij de letters aan elkaar zijn geschreven? Wie weet het?

  • Cees Janssen op 20 juli 2007 om 12:45

   Even Google geraadpleegd met als resultaat: Gasselterboerveenschemond (25 letters. Is dat de langste naam in Nederland?

  • Willem Hogendoorn op 20 juli 2007 om 13:38

   Het valt me tegen van je Cees dat je de uitdaging om de plaatsnaam in het Welsh uit te spreken niet hebt aangenomen. (Na een paar glazen whisky) lijkt het me toch niet zo moeilijk.

  • Cees Janssen op 20 juli 2007 om 14:25

   Willem, graag neem ik de uitdaging met jou aan om, na een halve fles whisky te horen, wie de naam het beste uitspreekt. Maar dan wel op voorwaarde, dat een jury van drie Welshmen erbij aanwezig zijn, die hetzelfde op hebben als wij!

  • Corne op 20 juli 2007 om 14:34

   In New Zealand is er een heuvel met de lange naam: Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu.
   De Maori naam betekent zoiets van: De plaats waar Tamatea, de man met de grote knieën die bergen beklom en bedwong, ook bekend als ‘landeter’, fluit speelde voor zijn geliefde.

   Ook een mooie lange naam voor een poststempel.

  • Willem Hogendoorn op 20 juli 2007 om 16:25

   Cees, de halve liter whisky voor ons klinkt aanlokkelijk, en drie Welshmen met een halve liter whisky zal zeker zorgen voor dolle pret, want die zijn dan stom dronken. Jou zullen ze dan een mooie blondine vinden, mij een marsmannetje, dus wat ik ook zeg, jij wint. Proost

  • Dolores op 20 juli 2007 om 16:53

   Lieverds nu even wakker worden! Die Welshmen zijn na een halve liter whisky eeeeecht niet dronken, en terwijl jij op de tafel een marsmannetje na staat te doen, en Cees denkt dat de barkruk een knappe blondine is zijn de drie Welshmen degenen die dolle pret hebben!

  • Cees Janssen op 20 juli 2007 om 17:05

   Die Dolores! iecheyd da, cyfiethiad? Cheers!

  • Dolores op 20 juli 2007 om 17:49

   Kijk dat bedoel ik nou.

  • Dolores op 20 juli 2007 om 18:45

   Ach kom op heren, dat was toch een vreselijke inkopper! Niet zo persoonlijk opvatten!

  • Willem Hogendoorn op 22 juli 2007 om 21:36

   :) ;) :p

  • Frank van den Hoven op 11 januari 2008 om 22:19

   Cees je hebt gelijk dat de langste plaatsnaam die uit één woord bestaat, Gasselterboerveenschemond is (ze hebben mazzel dat ze het nog steeds met sch schrijven, waardoor ie nog twee letters langer is dan ie gezien de huidige spellingen eigenlijk zou moeten zijn).
   Maar dat criterium van één woord vind ik eigenlijk niet zo relevant, een plaatsnaam die uit meer woorden bestaat is net zo goed een plaatsnaam.
   In dat geval staan op een gedeelde eerste plaats de nabijgelegen buurtschappen Gasselternijveenschemond Eerste Dwarsdiep en Gasselternijveenschemond Tweede Dwarsdiep.
   Althans deze namen komen in diverse plaatsnaamlijsten en atlassen nog als zodanig voor. Helaas staat ter plekke alleen een bord “Tweede Dwarsdiep” en bij het voorheen bord “Gasselternijveenschemond Eerste Dwarsdiep” hadden ze, toen ik er enkele jaren geleden langs kwam op weg naar een postzegeltentoonstelling in Veendam, het deel “Eerste Dwarsdiep” afgeplakt, helaas niet met een plakstrook zoals soms gebeurt, maar met een stalen strook met popnagels zodat ik het er niet af kon peuteren om er een foto van te maken :-(
   Waarmee de huidige gemeente Aa en Hunze zichzelf van een toeristische attractie heeft beroofd.
   Als deze namen dus niet meer geldig zouden zijn, wat nog twijfelachtig is, komt als volgende in aanmerking Westerhaar-Vrienzenveensewijk.

  • anoni-mouse op 17 maart 2008 om 19:34

   Hendrik Ido Groot en Klein Sanderlinge [bla-bla-bla] ambacht

   lijkt mij de langste :P

  • Frank van den Hoven op 17 maart 2008 om 20:50

   Met dien verstande dat dat geen plaatsnaam was maar een gemeentenaam, en dat die naam al anderhalve eeuw niet meer bestaat. Het Genootschap Onze Taal zegt erover:
   “Zeker is dat er in de negentiende eeuw mensen geboren zijn in een plaats met de naam Hendrik Ido Oostendam en Schildmanskinderen Ambacht (46 letters, inclusief spaties 51 tekens), de voorloper van het huidige Hendrik-Ido-Ambacht. En er gaan geruchten dat de volledige naam ooit Hendrik-Ido-Oostendam-Schildmanskinderen-Groot-en-Klein-Sandelingen-Ambacht heeft geluid (67 letters, of 75 tekens als je de streepjes meerekent).”

   En de gemeente zegt er zelf over:
   “De eerste samengevoegde naam voor dit gebied was Hendrik-IJden-Schildmanskinderen-Ambacht. In 1373 werd ook buurtschap Oostendam (Ambachtse kant) hieraan toegevoegd. Toen was het: Hendrik-Ido-Schildmanskinderen-Ambacht en de Oostendam, tot 1855 toe.
   Ten westen hiervan lag grond die nog de oorspronkelijke veldnaam De Zandelingh droeg en dat later Sandelingen-Ambacht of het ‘Achter-Ambacht’ genoemd werd. In 1855 werd dit gebied samengevoegd met Hendrik-Ido-Schildmanskinderen-Ambacht tot één gemeente: Hendrik-Ido-Ambacht.” :-)

  • Jan Boon op 17 maart 2008 om 21:46

   He Frank,
   Long time no see. Als het over plaats- dan wel gemeentenamen gaat kot de echte expert natuurlijk even langs ;-)

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)