Transvaal (deel 3) - Postzegelblog

Transvaal (deel 3)

1

Untitled-1Op de Postzegelblog heb ik al eerder geschreven over de postzegels van Transvaal (18 juni 2008), maar dat was een meer algemeen overzicht. Daarna ben ik ‘de diepte’ in gegaan om wat meer te weten te komen over de geschiedenis van de postzegels van Transvaal en ook het waarom van de postzegel van 5 pond sterling.


Transvaal Mi 24 blok van vier

Bij Johannesburg werd goud gevonden en de Republiek werd daarmee een rijk land. Maar de goudmonsters e.d. moesten ook worden verzonden. Daarvoor waren de postzegels van 5 pond benodigd. Joh. Enschedé kreeg de opdracht om deze postzegel te drukken en de oplage bedroeg 70.140 stuks. De postzegel kwam in maart 1892 in omloop. In het laatste deel van deze serie ga ik verder in op de perikelen die zijn ontstaan in 1911 waarbij de postzegel van 5 pond een belangrijke rol speelde.

Proef 1893 JEZ

In 1894 werd een nieuw ontworpen serie in omloop gebracht. Hierboven is een afdruk van een proef afgebeeld, vervaardigd door Joh. Enschedé & Zonen te Haarlem. De afbeelding in het ontwerp werd echter afgekeurd waarna een gewijzigde tekening van de al bestaande zegels als basis diende.

Transvaal Mi 35 II
Transvaal Mi 36 II

 

Transvaal Mi 37 II
Transvaal Mi 38 II

De frankeerwaarden liepen uiteen van ½ Penny tot en met de 10 Shilling, in totaal negen verschillende zegels. De eerste waarde die verscheen was 6 Pence op 8 juli 1894. De waarde van 2 Pence kwam op 15 november 1894 aan de loketten die van 1 Penny op 5 december 1894. De ½ Penny kwam uit op 15 februari 1895. De serie bestaat deels uit twee typen. Deze zijn als volgt te onderscheiden:

Disselboom twee maal
Disselboom een maal

Op de groene afbeelding heeft de huifkar twee disselbomen waartussen een paard gespannen kan worden. Dit ontwerp heeft type I meegekregen. Op de rode afbeelding heeft de huifkar slechts één disselboom. Dit is type II. De wijziging van typen vond plaats vanaf april 1895.

Transvaal Mi 40 I
Transvaal Mi 41 I

In type I, dus met twee disselbomen, zijn de waarden ½ P, 1 P, 2 P, 6 P en 1 Shilling verschenen. De waarde van 1 Shilling met dubbele disselbomen werd uitgegeven op 25 januari 1895. Al in april 1895 werd deze waarde vervangen door type II met één disselboom. Type I is dus slechts enkele maanden in verkoop geweest.

Transvaal Mi 39 II
Transvaal Mi 40 II

 

Transvaal Mi 41 II
Transvaal Mi 42 II a

In type II alle negen waarden.

Transvaal Mi 43 II a
Transvaal Mi 43 II b

De waarde van 10 Shilling heb ik in diverse tinten bruin gezien. Wellicht als gevolg van invloed van licht?

Transvaal Mi 44
Transvaal Mi 45 a

In 1895 verscheen nog een opdrukzegel. 1 Penny in groen op de waarde van 2½ Penny. En nog een zegels van 1 Shilling met opdruk ½ Penny.

Transvaal Mi 46 a

Het waarom is mij nog niet helemaal bekend. Het ‘Nederlandsch Tijdschrift voor Postzegelkunde’ dat ik graag raadpleeg, schreef slechts: ‘Eene herschepping van een belastingzegel, dat van 6 d., in een postzegel, door dat zegel van den overdruk ‘POSTZEGEL’ te voorzien’.

Transvaal Mi 47 b

Op 6 september 1895 werd de eerste bijzondere postzegel door de Zuid-Afrikaanse Republiek uitgegeven. Het was een postzegel ter herinnering van de invoering van het ‘Penny-port-tarief’ in Transvaal. De zegel werd gedrukt door ‘Printing Press and Publishing Co’ in Pretoria. Afgebeeld is een paartje dat deels ongetand is gebleven. In deel 4 ga ik verder in op de laatste serie die verscheen in 1896.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Zuid Afrika Heraldiek ScheepvaartNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Jacco Eerland op 5 januari 2018 om 10:12

    Ik heb in mijn verzameling ook die postzegel uit 1895. Alleen niet als blokje maar als enkele. Deze postzegel zat in een album wat ik van mijn moeder heb gekregen. Is deze postzegel wat waard?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)