Calpe House en de Houses of Parliament - Postzegelblog

Calpe House en de Houses of Parliament

0

In de loop der jaren is het mij gelukt om een mooie verzameling op te bouwen met postzegels en stempelafdrukken van de ‘Houses of Parliament’ in Londen, het beroemde regeringsgebouw met de naam ‘Palace of Westminster’. Bij deze verzameling paste natuurlijk de postzegel van £ 1,50 van Gibraltar, uitgegeven op 2 november 2018. Alleen de afbeelding van het gebouw kwam wat onwennig over.

Een van de prentkaarten erbij gehaald waarbij de Westminster Bridge met de rode dubbeldekkers en de karakteristieke bogen op de voorgrond te zien waren met de ‘Houses of Parliament’ daarachter. Zelf hebben we wel eens op een bankje gezeten op ‘The Queen’s Walk’ aan de oever van de Theems waarbij ongeveer hetzelfde gezichtspunt werd ingenomen als van de fotograaf van de afbeelding op de prentkaart, John Hinde.

Op de postzegel ontbreekt de klokkentoren, de 96,3 meter hoge ‘Elizabeth Tower’ met de ‘Big Ben’, de wereldberoemde klok die elke bezoeker van Londen moet hebben gezien en gehoord. Prominent is de grote toren afgebeeld, de 98,5 meter hoge vierkante ‘Victoria Tower’, eens het hoogste gebouw ter wereld dat geen dienst deed als kerk of kathedraal. De toren rechts naast de ‘Victoria Tower’ is de 91,4 meter hoge achthoekige ‘Central Tower’ met de opvallende spits. Deze toren diende eerst als een soort schoorsteen om de rook af te voeren van de vele haarden die in de kamers en zalen aanwezig waren.

Door een deel van de postzegel te vergroten en met weglating van de Westminster Bridge toont min of meer het juiste beeld, behalve de plaats van de Central Tower. Rechts van het gebouw behoort de klokkentoren met de ‘Big Ben’ te staan. Het iets hogere gebouw helemaal rechts is de zogenoemde ‘Speakers Residence’, bekroond met pinakels goed te zien op de prentkaart.

De postzegel was afkomstig uit een blokje dat door de postdienst van Gibraltar was uitgegeven met de titel ‘Calpe House, London Your home from home’. Op de velrand van het blokje is dezelfde afbeelding aangebracht van de ‘Houses of Parliament’ maar nu is de ‘Big Ben’ wel toegevoegd. Ontwerper van het blokje was de kunstenaar Leslie Gaduzo verbonden aan Saatchi Art. Hij vervaardigde een schilderij in zijn kenmerkende vlekkerige stijl. De compositie van het geheel werd verzorgd door Stephen Perera en de drukkerij was Bpost Security Printers Mechelen in België. Het blokje werd verkocht voor de prijs van £ 3,50 want 50 pence was bestemd voor ‘het goede doel’.

Wat was dit goede doel? In 1991 kwam een groep vrienden samen in Gibraltar om hun droom te verwezenlijken om een huis in het centrum van Londen te bezitten. Daar konden patiënten, die naar Londen werden gestuurd voor behandeling, gratis worden ondergebracht in plaats van in dure hotels te moeten verblijven. Met de vrijgevigheid van de bevolking van Gibraltar en de hulp van de regering van Gibraltar kon de droom werkelijkheid worden gemaakt en een hoekhuis werd gekocht in Princes Square, nummer 47, Bayswater, Londen W2. Het Huis kon plaats bieden aan elf patiënten en hun verzorgers. Sinds de opening van het huis hebben in totaal bijna 6000 patiënten gebruik gemaakt van de faciliteiten. Calpe House werd een ‘Home from Home’ en een begrip voor de bewoners van Gibraltar. Het is een charitatieve instelling.

In de afgelopen jaren werd het oorspronkelijke huis te klein om aan de eisen te voldoen, dus werd een nieuw pand gekocht in Norfolk Square, nummers 19 tot en met 23, Paddington, London W2. Op 1 augustus 2018 kwamen de 37 ensuite kamers na een grondige verbouwing beschikbaar. Dit was wederom mogelijk door de vrijgevigheid van het grote publiek van Gibraltar, een aantal sponsoren en de regering van Gibraltar. Het nieuwe huis is afgebeeld op de postzegel. In deze straat met uitzicht op een grasveld, staan vele hotels.

In 2018 werd niet alleen het blokje met de twee postzegel uitgegeven maar ook een serie munten vanaf 1 penny tot en met £ 2,00. Het nieuwe huis werd gekocht voor £ 8,5 miljoen en de verbouwing en inrichting vergden nog eens een bedrag van £ 6 miljoen. Thuis ver van huis, de slogan van de Calpe House Trust.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Kerken SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 4,88 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)