Digitale filatelie: een speurtocht in zeven delen – Deel 4 Landenverzamelingen buiten Nederland: digitale inspiratie - Postzegelblog

Digitale filatelie: een speurtocht in zeven delen – Deel 4 Landenverzamelingen buiten Nederland: digitale inspiratie

3

Hoewel binnen onze vereniging de meeste leden wel een Nederland en/of Overzee verzameling hebben, zijn er toch ook velen met een buitenlandverzameling, soms heel gespecialiseerd, maar vaker breed en met belangstelling voor meerdere landen buiten Nederland. Digitaal is er dan ook veel te beleven tegenwoordig.

Allereerst zijn er gespecialiseerde landenverenigingen binnen Nederland. Daarvan zijn de meeste lid van de KNBF, maar niet allemaal. Voor Europa zijn er verenigingen voor verzamelaars van Groot Brittannië en eigenwijs als die Britten zijn is die vereniging geen lid van de Bond…, Scandinavië, Frankrijk (hun blad heet uiteraard Marianne), Duitsland, Zwitserland, Liechtenstein, Tsjechië en Slowakije, Italië, Spanje en Portugal, Griekenland, Oost Europa, en het Baltische Gebied. Voor Azië zijn er de al genoemde verenigingen met aandacht voor (de voorlopers van) Indonesië, maar er zijn ook verenigingen voor China, voor de Islamitische Wereld (en daar horen ook delen van Afrika en Europa bij) en voor Israël. Voor Amerika is er een vereniging voor de Verenigde Staten en Canada en een voor Latijns Amerika. En ook is er een digitale presentie van een handelaar/verzamelaar die zich met Australië bezighoudt en die de aparte naam ‘Halmpje’ heeft voor zijn website. Tenslotte heeft de Nederlandse Filatelistische Vereniging Zuidelijk Afrika nog geen website. Als we de kaart van de wereld erbij nemen zijn er dus veel gebieden waarvoor specialistische postzegelverenigingen bestaan in Nederland, maar grote delen van Azië, Oceanië en Afrika zijn (nog) niet vertegenwoordigd. En er is in Nederland geen vereniging voor mensen die postzegels van België en Luxemburg verzamelen!

Voor wie in het Nederlands naar informatie over een bepaald land zoekt kan het ook erg lonen om te zoeken via de zoekfunctie van Postzegelblog. Iemand als Cees Janssen is daar al jaren bezig kleine schrijfpareltjes online te zetten, met daarbij steeds een illustratie. Zoek maar eens bij ‘Ierland’. En er zijn natuurlijk ook heel veel verzamelaars die niet ‘alles’ van een land verzamelen, maar die postzegels en poststukken zoeken van de politieke geschiedenis van een land, of van een bepaalde periode uit die geschiedenis. Jan Heijs heeft bijvoorbeeld een geweldige website over postoorlogen, zowel in het Duits als in het Engels. Een populair verzamelthema van vredelievender aard is ‘Europa’, of ‘Verenigde Naties’ met een eigen vereniging en website in Nederland. Voor de Europa-liefhebbers is er ook een hele fraaie blogspot.

Het digitale buitenland zelf

China: een zeldzaamheid uit 1968 voor een Chinaverzameling

Veel gespecialiseerde landenverzamelaars zijn vaak (ook) lid van een internationale vereniging of brengen (veel) tijd door op de websites van die verenigingen of van de nationale postadministraties. Maar een rondje Google levert nog wel meer op. Neem China. Voor wie Chinees kan lezen is er de officiële website van China Post, maar daarvan is ook een Engelse versie en dan blijkt dat Google Translate er ook aan gekoppeld is en je dus alles ook in een soort Nederlands kunt lezen. Bij de FIAP zijn drie bonden aangesloten die zich met China bezighouden: de All China Philatelic Federation in Beijing, de Chinese Taipei Philatelic Federation en The Hong Kong Philatelic Society. Wel kan iedereen per email of gewone post contact zoeken met die bonden. Je kunt daarvoor dus zo nodig Google Translate gebruiken, zoals de Chinezen zelf ook vaak van vertaalmachines gebruik maken. Dat gebeurde al toen ik in 2000 een hal bezocht met vele tientallen handelaren in Shanghai, die geen van allen Engels spraken en mijn Chinees ging ook niet veel verder dan Nihao; ik kon daar toen alles vinden wat ik zocht dankzij Chinese handelaren met een vertaalknop op hun computer. Minder bewerkelijk is het zoeken naar digitale informatie bij op China gerichte postzegelverenigingen in het buitenland. Een hele actieve is de Amerikaanse China Stamp Society en de Britse mag er ook wezen. Maar er is uiteraard ook een Forschungsgemeinschaft China Philatelie in Duitsland en een La Philatelie Chinoise in Frankrijk. En zo is er nog meer voor wie doorzoekt. Verzamelaars van postzegels worden zo vanzelf verzamelaars van digitale informatie over postzegels en daarover op het eind meer. Tenslotte: er zijn internationale websites waar verzamelaars uit de hele wereld aan andere verzamelaars vragen kunnen stellen, zoals Stampboards. Met inmiddels meer dan zeven miljoen posts…

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Canada China Volksrepubliek China vóór 1949 Duitsland Griekenland Israël Liechtenstein Portugal Spanje Tsjechië Verenigde staten Zwitserland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)