Vadertje Drees en de verkiezingen - Postzegelblog

Vadertje Drees en de verkiezingen

1

De verkiezingen zijn weer voorbij. Leiden was het lachertje van het land door als laatste met de uitslag te komen. ‘Herhaalde telfouten in een stad van 15 Nobelprijswinnaars’ kopte het Leidsch Dagblad in. De politicus die voor onze AOW zorgde won geen Nobelprijs, maar komt wel regelmatig voor op de postzegel. Wat weet U van Vadertje Drees?

SDAP en Het Volk
Willem Drees werd op 5 juli 1886 in Amsterdam geboren. Hij werd een politicus van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP). In 1940 werd de SDAP en de aan de partij gelieerde krant ‘Het Volk’ door de Duitse bezetter verboden. Drees speelde een belangrijke rol in het clandestiene overleg tussen de verschillende partijen. De krant ‘Het Volk’ werd na 1945 voortgezet als dagblad ‘Het Vrije Volk’.

In 1946 ontstond de Partij van de Arbeid als opvolger van de SDAP. De PvdA heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam.

Willem Drees werd een fanatiek aanhanger van de sociaaldemocratie nadat hij in december 1902 op 16 jarige leeftijd de viering van de verkiezingsoverwinning van Troelstra had bijgewoond. Zijn hele verdere leven zou hij ondanks wat punten van kritiek Troelstra blijven bewonderen.

Pieter Jelle Troelstra

Trekken van Drees
Drees was minister-president van Nederland van 1948 tot 1958. Onder zijn leiding vond de wederopbouw van Nederland plaats. Drees was een overtuigd sociaaldemocraat, maar wel zeer pragmatisch ingesteld (‘niet alles kan, en zeker niet alles tegelijk’). Hij was de initiator van diverse sociale wetten en kreeg daardoor de bijnaam ‘Vadertje Drees’. Als minister van Sociale Zaken legde hij al in 1947 met de Noodwet Ouderdomsvoorziening de grondslag van sociale wetgevingen. Vandaar ook de uitdrukking: Hij trekt van Drees (waarmee wordt bedoeld dat iemand ouderdomspensioen ontvangt). Hij wordt gezien als de grondlegger van onze huidige AOW.

Minister President
Vanaf 1948 tot 1958 was Drees minister-president, in vier achtereenvolgende kabinetten die zijn naam dragen. Op 22 december 1958 werd hij benoemd tot minister van staat. Als lijsttrekker van de PvdA deed hij het dus beter dan hoe deze partij er nu na de verkiezingen voorstaat.

Ouderen
Met name de ouderen hebben veel te danken aan ‘Vadertje’ Drees. Ik kwam een bijzondere serie ouderen postzegels tegen uit 1997 met leuke teksten erop:

Postzegel 1: Een familie die een grijsaard in haar schoot heeft, bezit een juweel;
Postzegel 2: Het komt er niet op aan hoe oud wij zijn, maar hoe wij oud zijn;
Postzegel 3: Het jeugdgevoel is een ouderdomsverschijnsel.

Drees in de filatelie
Drees komt 4 x op de postzegel voor. De eerste keer in 1986 in verband met zijn 100ste verjaardag. Hij werd 102, dus heeft zelf goed van zijn AOW kunnen genieten. Bijzonder is dat hij de eerste Nederlander was (met uitzondering van het Koninklijk Huis), die al ‘bij leven’ op de postzegel stond.

Hij is ook opgenomen in de serie “de Canon van Nederland” uit 2007, dat aangeeft hoe belangrijk hij voor Nederland is geweest.

In 2008 gaf PostNL een serie persoonlijke postzegels uit over de jaren 50, 60 en 70. Drees komt daarin voor bij de jaren 50, de periode dat hij Minister President was.

Tenslotte komt hij voor op het postzegelvel uit 1999, getiteld: ‘Hoogtepunten uit de 20e eeuw’.
De tekst op de tap luidt: ‘De ouderdomsvoorziening 1947 staat op naam van Willem Drees, van wie men ‘trok’. Tien jaar later volgde de AOW. Er was enige kritiek. Zo’n pensioen doodde ‘de lust om voor de eigen oude dag te zorgen’. Het systeem wankelt: veel ouderen, weinig jongeren. Het zoeken is naar een rechtvaardige oplossing’. De AOW was ook weer een verkiezingsonderwerp in 2021.

Vier keer op de postzegel is een hele prestatie. Het geeft aan dat Drees een hoogstaand politicus was. Tenslotte was Drees ook lid van de Vrijmetselarij en werd in 1918 ingewijd in Loge Silentium te Delft, waar hij relatief snel de verschillende graden doorliep. De thematische postzegelvereniging ‘Maconnieke Filatelie’ heeft ook aandacht geschonken aan Drees.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)