Amadeo Modigliani - Postzegelblog

Amadeo Modigliani

2

Een postzegel waar ik bij het zien ervan onmiddellijk ‘verliefd’ op werd, was uitgegeven door het Franse overzeese gebiedsdeel Wallis et Futuna gelegen in de Grote Oceaan ten westen van Samoa en ten noordoosten van de Fiji eilanden. De prachtig blauwe kleur en de afbeelding van het meisje met de naam Alice deden mij besluiten deze zegel, verschenen op 20 augustus 1984, te kopen. Later ging ik me meer verdiepen in de schilder van het portret.

 

De kunstschilder die het portret van Alice had vervaardigd, was Amedeo Clemente Modigliani, geboren op 12 juli 1884 in Livorno, Italië. Al op 14-jarige leeftijd volgde hij tekenlessen bij de schilder Guglielmo Micheli. Na enkele jaren van zwerven door Italië besloot hij in 1903 zich te vestigen in Venetië waar hij zich inschreef bij enkele scholen voor schilderkunst. Hier bestudeerde hij schilderijen van Titiaan en Carpaccio. In 1906 verhuisde hij naar Parijs. Hij huurde een atelier in Montmartre waar hij onder andere Kees van Dongen en Pablo Picasso leerde kennen en later ook Marc Chagall.

Hier ontwikkelde hij in de jaren 1913 en 1914 zijn typische stijl van portretteren met vaak ovaalvormige hoofden, amandelvormige ogen en een lange hals.

Het schilderij met het portret van Alice vervaardigde hij tussen 1915 en 1918. Het schilderij bevindt zich in het Statens Museum for Kunst in Kopenhagen, Denemarken. Alleen bleken de kleuren gebruikt voor de postzegel veel feller te zijn dan die van het schilderij. Alice is de pseudoniem voor de Engelse schrijfster, journaliste en kunstcriticus Beatrice Hastings waarmee Modigliani een verhouding had die twee jaar duurde. Zij was correspondente van het Londense weekblad ‘The New Age’ onder de naam Alice Hastings.

Uit zijn beginperiode zijn niet veel werken van Modigliani bewaard gebleven omdat hij een aantal schilderijen zelf uit onvrede vernietigde. Hij vervaardigde ongeveer 400 schilderijen, waarvan slechts vier met een landschap als thema. Daarnaast nog zo’n duizend aquarellen. De schilderijen zijn vrijwel allemaal gebaseerd op naakten en portretten. Zoals de vrouw met de blauwe ogen uit 1918. Het schilderij bevindt zich in het Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris aan de avenue du Président Wilson.

De Franse postdienst liet voor de postzegel een speciale folder vervaardigen met de beschrijving van het leven van Modigliani. In de folder werd de postzegel van de vrouw met de blauwe ogen geplakt en gestempeld met een speciaal eerstedag stempel waarin zij eveneens is opgenomen.

Het portret van Dédie werd eveneens vervaardigd in 1918. Daarvoor diende Odette Hayden (ook wel Dédie genoemd) als model.

Over de geportretteerde vrouw heb ik niets kunnen vinden. Wel dat het schilderij te bewonderen is in het Musée National d’Art Moderne, Centre Pompidou gelegen aan de Place Georges Pompidou in Parijs.

Het Antwerpse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten bezit een schilderij van Modigliani met de afbeelding van een zittende vrouw. Hij gebruikte voor zijn schilderijen vaak professionele naaktmodellen. Het schilderij werd in 1917 vervaardigd en door het Antwerpse Museum in 1927 verworven. In 2015 werd een bijna identiek schilderij van Modigliani voor bijna 160 miljoen euro verkocht aan een Chinese verzamelaar. Het blokje werd uitgegeven op 8 januari 2007.

Een onverwachte afbeelding van een portret vervaardigd door Modigliani vond ik op een kerstzegel die als bijplakzegel werd gebruikt in Costa Rica ten behoeve van de stichting van een kinderdorp. De in Oostenrijk gedrukte zegel met een waarde van 5cts. werd uitgegeven op 25 november 1959 samen met drie andere zegels. Het afgebeelde portret, meisje met vlechten, is vervaardigd in 1917 of 1918 en bevindt zich in het Nagoya City Art Museum in Japan.

Amedeo Modigliani overleed op 24 januari 1920 te Parijs aan een combinatie van tuberculose, alcoholisme en drugsgebruik. Hij werd begraven op de Cimetière du Père-Lachaise, de grootste begraafplaats van Parijs met beroemde personen zoals Édith Piaf, Yves Montand, Jim Morisson, Oscar Wilde en vele anderen. Modigliani wordt beschouwd als een van de grotere kunstenaars uit de twintigste eeuw.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Kerst SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Jos van den Bosch op 11 augustus 2017 om 13:08

    Keek die Modigliani scheel. Als ik naar het portret kijk op de zegel (blokje) van S. Tomé, dan krijg ik pijn aan m’n ogen en weet ik niet in welke richting ik kijken moet!

  • Lars op 11 augustus 2017 om 23:19

    Ik krijg pijn in mijn ogen van het blokje als geheel. Plaatjeszegel van een uitgever in Litouwen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)