Lelijke stempelstrepen op postzegels van Labuan - Postzegelblog

Lelijke stempelstrepen op postzegels van Labuan

2

In een postzegelpakketje dat ik als beginnend verzamelaar kreeg zaten enkele postzegels van Labuan. Waar ik het land moest zoeken wist ik niet precies, maar mijn vader zei me dat het een deel was van Noord-Borneo. Niet behorende tot het voormalige Nederlandsch Indië maar dat het een kroonkolonie was van Groot-Brittannië. Het was een eiland met als hoofdstad Victoria, maar door de bewoners zelf Bandar Labuan genoemd.

De postzegels heb ik altijd bewaard omdat ze zo exotisch waren. Later ben ik me gaan afvragen, waarom de zegels ‘gestempeld’ waren met strepen in plaats van een leesbaar stempel van een stad of dorp. Het bleek dat het stempel werd gebruikt om grote hoeveelheden postzegels ‘ongeldig’ te maken voor de frankering en ze zo te verkopen aan verzamelaars. Zoals in pakketjes. Toen ik lid werd van een postzegelvereniging in Roosendaal werd me verteld dat dit soort postzegels ‘minderwaardig’ waren, een bewering die ik nooit heb begrepen.

Toch werd ik steeds meer geïnteresseerd in de postzegels van Labuan. De eerste postzegels voor dat gebied werden uitgegeven in mei 1879 en droegen een afbeelding van koningin Victoria. En naast de gewone serie kwamen al spoedig opdrukken voor in verschillende vormen in de waarde van 2 cents.

Vanaf 1 januari 1890 werd de verantwoordelijkheid voor de uitgifte van postzegels voor Labuan opgedragen aan de Britse Noord Borneo Company diehet eiland in beheer had. De postdienst liet de bestaande postzegels van Noord Borneo en Labuan voorzien van opdrukken. In augustus 1891 verschenen drie postzegels met opdruk 6 cents. De opdruk kan kopstaand voorkomen en is zeldzaam.

In 1892 werd de oorspronkelijke serie met afbeelding van koningin Victoria herdrukt en grote hoeveelheden van deze serie werden voorzien van de stempelafdruk met de strepen. Echt gebruikt op poststukken zijn deze zegels schaars.

In 1894 werden de postzegels met opdruk LABUAN uitgegeven.

Een naast de serie ongebruikte postzegels zocht ik naar echt gebruikte exemplaren, gestempeld met bijvoorbeeld het stempel van Labuan. Het bleek veel moeilijker dan ik dacht. Zegels met een afdruk van de strepen kwam ik veel meer tegen. Mooi voorbeeld van een gestempeld postzegel van de stad Labuan is die van 5 cent met afbeelding van een Argusfazant met de datum 12 januari 1895.

Ter viering van het feit dat in 1846 Labuan een Britse kroonkolonie was geworden werd in 1896 de serie van een opdruk voorzien: 1846 JUBILEE 1896. Ook deze serie komt voor met afdrukken van het strepenstempel, maar ook met afdrukken van het stempel van Labuan, meestal op verzoek en slechts deels aangebracht op de zegels.

De serie met opdruk LABUAN werd in april 1897 opnieuw uitgegeven waarbij gebruik werd gemaakt van de nieuwe serie postzegels voor Noord Borneo, waarbij de waardeaanduiding ook nog eens in Maleisische en Chinese tekens werd aangegeven. Deze serie werd eveneens van afdrukken van het strepenstempel voorzien.

Portzegels werden in 1901 uitgegeven. Het waren de postzegels van Noord Borneo met opdruk Labuan en een extra opdruk Postage Due.

In 1902 verscheen een serie van 12 stuks met afbeelding van een kroon en de tekst LABUAN COLONY.

Om het tekort aan postzegels van 4 cents aan te vullen werd de gehele serie voorzien van een opdruk 4 cents en in 1904 uitgegeven.

Bovenstaande series, inclusief de portzegels, werden aan verzamelaars verkocht, ontwaard met een afdruk van het strepenstempel. Maar zijn deze zegels nu echt ‘minderwaardig’? Als men zegt: minder aantrekkelijk, dan is het antwoord ‘JA’. Maar dat kan men ook zeggen van dergelijke afdrukken op postzegels van bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Met een omschrijving als ‘afdruk aangebracht ten behoeve van verzameldoeleinden’ kan men deze zegels beslist als ‘verzamelwaardig’ beschouwen en opnemen naast de zegels met afdrukken van dagtekeningstempels. Het is maar hoe je het uitlegt. In elk geval kwam aan de uitgifte van postzegels voor Labuan in 1906 een einde, een afgesloten verzamelgebied. Met en zonder stempelstrepen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Nederland Verenigde staten VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Erwin op 2 juli 2015 om 12:07

    Interessant verhaal.

  • W op 12 juni 2021 om 08:02

    Het zijn misschien wel de mooiste zegels die er bestaan exotisch, antiek, natuur, cultuur. Prachtige antieke illustraties van mensen, dieren en vogels.
    Zeer gewild bij verzamelaars. Hoge cw waarden.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)