De ontstaansgeschiedenis van de kinderpostzegel - Postzegelblog

De ontstaansgeschiedenis van de kinderpostzegel

0

Het slotartikel geeft nadere informatie over de 60e kinderzegeleditie. Naar aanleiding van dit jubileum is in Rotterdam een kinderzegelexpositie georganiseerd. De ontstaansgeschiedenis van de postzegel / kinderpostzegel is er op bijzonder inzichtelijke wijze in een schema verduidelijkt.

2008

Ter gelegenheid van de 60e scholenactie is in Rotterdam is de expositie ‘Het verzegelde kind’ georganiseerd.

Beide verzegelde kinderen (met witte schaduw op de achtergrond) vóór de zwarte rechthoek zijn levendiger (oogbewegingen) en gedetailleerder (armen) dan die van het vlagstempel-logo. Het witte briefje op de voorgrond verwijst (met landsnaam, plusteken en getal 25) naar de kinderpostzegel, die door de perforatie-aanduidingen linksboven nog meer versterkt wordt.

Ontstaansgeschiedenis van een postzegel

De samenstellers van de tentoonstelling ‘Het verzegelde kind’ (Marjolein Spruyt en Judith Flapper) hebben onderstaand overzicht samengesteld, dat de bezoekers inzichtgevende informatie heeft verschaft. Reden het ook in deze artikelenreeks op te nemen.

Het puntsgewijze overzicht over de ontstaansgeschiedenis van een postzegel geeft in grote lijnen een uitstekend beeld van de instanties, die zoal bij de productie-in-al-zijn-facetten van een Nederlandse postzegel betrokken zijn.

1) Het Nederlands Comité voor Kinderpostzegels [NCK] (nu Stichting Kinderpostzegels Nederland [SKN]) neemt contact op met het Nederlandse postbedrijf PTT om de jaarlijkse emissie van de kinderpostzegels te bespreken. De zegelwaarden en de hoogte van de toeslag zijn al vastgesteld door de Dienst Zegelwaarden en Filatelie van PTT.
2) De PTT Dienst Esthetische Vormgeving (DEV) draagt de verantwoording voor de ontwerpen van de postzegels. Deze Dienst nodigt een ontwerper uit om de kinderzegelserie te ontwerpen.

Op de proefdruk staan corrigerende op- en aanmerkingen, die nog in de zegelontwerpen aangebracht dienen te worden. Een aantal handtekeningen onderstrepen het proefakkoord.

3) De ontwerper ontvangt de opdracht en wordt daarbij begeleid door de DEV, Hij maakt verschillende ontwerpen. Wanneer de DEV akkoord gaat met de ontwerpen, worden deze aan het NCK voorgelegd.
4) De laatste beslissing, de aanvaarding van het ontwerp en het fiat voor de invoering, wordt gegeven door de Directeur-Generaal van de PTT en de Hoofddirecteur Post. Dit is het eerste akkoord.
5) De DEV en de ontwerper bepalen met de drukker Joh. Enschedé het drukprocedé. Er worden drukproeven gemaakt.
6) De ontwerper, de DEV en de drukker hebben de drukproeven goedgekeurd. De bedrijfsleiding van PTT geeft een tweede akkoord door de handtekening op de drukproeven te zetten.

Op het proefdruk-model-postzegelvel staan drie handtekeningen, die goedkeurend instemmen met de opmerking ‘accoord’.

7) De drukker van de postzegels kan beginnen. De hele oplage wordt na het drukken aan de Dienst Zegelwaarden afgegeven. Deze registreert, controleert en telt de postzegels en draagt zorg voor de verspreiding ervan.

Overduidelijk komt hierin de samenwerking tussen de ontwerper en de DEV naar voren gedurende een lange periode van het postzegel-productieproces. In het laatste stadium wordt pas de drukkerij en de Dienst Zegelwaarden bij het ontstaansproces van de postzegel betrokken.

NVPH 1167 - Kinderzegel 1978

Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de kinderzegel-scholenactie ‘Door kinderen voor kinderen’ heeft het Museum voor Communicatie in Den Haag de tentoonstelling ‘Ding Dong: 60 jaar langs de deur met kinderpostzegels’ samengesteld in de periode 5 september 2008 – 31 augustus 2009. Van deze langdurige expositie heb ik geen affiche kunnen vinden.
Deze tentoonstelling heeft een kleurrijk overzicht gegeven van alle activiteiten van SKN en kinderzegels van de afgelopen 60 jaar. Daarnaast is ook te zien geweest wat er zoal met het toeslaggeld werd gedaan: “Immers, alle kinderzegels worden niet voor niets met bijslag uitgegeven!”

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de ‘Vereniging voor Kinderpostzegels en Maximafilie’ (1983 – 2008) heeft de Vereniging van deze gespecialiseerde postzegel-verzamelaarsgroep haar leden een speciale kinderzegelkaart aangeboden.
Op de beeldzijde van deze dubbele kaart staan acht voorontwerpen van de kinderzegels 1949, waarmee naar de eerste uitgave van de kinderzegel-bedankkaart wordt verwezen (hét verzamelaars item van de Vereniging). Op de binnenkant van de kaart is een kinderzegel 1983 met stempel aangebracht.
Tekstuitvoering en inhoudelijke bedrukking van de speciale kaart komt overeen met die van kinderzegelbedankkaarten, die vrijwillige medewerkers van de kinderzegelacties ieder jaar als bedankje ontvangen (o.a. leerkrachten van basisscholen).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland Kinderpostzegels



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)