St. Helena, periode Victoria - Postzegelblog

St. Helena, periode Victoria

0

Naast de postzegels van Groot-Brittannië heb ik deze ook verzameld van enkele Britse koloniën en gebieden. Maar dan wel van gebieden die eens ‘in bezit’ waren van Nederlanders, zoals de toenmalige Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Het eiland St. Helena was in 1502 ontdekt door de Portugees João da Nova, maar werd door de Republiek ‘bezet’ tussen 1645 en 1659.

In 1658 stichtte de British East India Company de stad Jamestown en nam het eiland in bezit. Het eiland is sindsdien altijd (op enkele maanden na in 1673) in Britse handen gebleven. In januari 1856 werden de eerste postzegels op het eiland in gebruik genomen. Het eiland kende slechts enkele duizenden inwoners. De postzegels, met een waarde van 6 penny’s, waren gedrukt door Perkins, Bacon & Co in Londen en waren ongetand. Het watermerk in het postzegelpapier was een ster.

Vijf jaar later, in 1861, verscheen de zegel in getande vorm. Eerst in een tanding die scherp was gevolgd door een oplage in 1863 die ruw getand was. De tandingmaat varieerde van 14 tot 16, maar ook tanding 12½ is bekend. Ook in dit postzegelpapier was het watermerk in de vorm van een ster te zien.

4

Op een door drukkerij De la Rue voorbereide oplage van de 6 penny’s in de kleur bruinkarmijn werden opdrukken aangebracht van ONE PENNY en FOUR PENCE. De oorspronkelijke zegels werden zonder opdruk niet in gebruik genomen doch meteen van de opdruk voorzien. Ze werden uitgegeven in juli 1863. Waarom de zegels ongetand zijn gebleven is niet duidelijk. De opdruk van ONE PENNY bestaat in twee varianten. Bij de eerste variant is de lengte van de horizontale streep door SIX PENCE 17 mm lang en bij de tweede variant 18½ mm lang. Dit is duidelijk te zien bij de einden van de streep, kort eindigende onder de letter Y en lang eindigende voorbij de letter Y. Beide varianten komen ongeveer even vaak voor. In het postzegelpapier was het watermerk ‘kroon’ met de letters CC aangebracht.

In 1864 werd begonnen met het uitgeven van getande postzegels met als basis de 6 Penny zegel maar in verschillende kleuren en met ‘opdrukken’ van de nieuwe waarden. De drukkerij gebruikte de drukplaat dus als basis en de nieuwe waardeaanduiding als tweede ‘kleur’. De zegels komen voor met verschillende tandingen: tanding 12½, tanding 14:12½ (1879) en tanding 14 (1883). Verder zijn verschillen te zien in de dikte en lengte van de streep die over de oude waarde was gedrukt. Zo bestaan van de ONE PENNY vijf verschillende varianten.

De postzegel van TWO PENCE bestaat in vier varianten waarbij ook verschillen zijn te zien in de lengte van de streep over de oude waarde. De basiszegel kreeg hier een felgele kleur.

De ‘opdruk’ THREE PENCE op de postzegel van zes penny’s werd aangebracht op deze zegel die gedrukt was in de kleur purper. Hiervan bestaan drie varianten, ook met korte en langere streep.

De waarde van FOUR PENCE bestaat zelfs in acht verschillende varianten.

De postzegel met ‘opdruk’ ONE SHILLING werd aangebracht op de basiszegel in de kleur groen. Van deze zegel bestaan ook vijf varianten waarvan de zegel met tanding 12½ de meest zeldzame is.

De hoogste waarde, FIVE SHILLINGS, werd gedrukt op de basiszegel in de kleur oranje tot geeloranje. Hiervan bestaat slechts één variant in de tanding 12½, maar met kleurschakeringen. Al deze zegels, van ONE PENNY tot en met FIVE SHILLINGS had watermerk ‘Kroon’ met de letters CC.

De basiszegel van zes penny’s werd in 1871 herdrukt in een blauwe kleur die meer ultramarijn was. De zegel komt voor in drie tandingen: 12½, 14:12½ en 14. Deze laatste tanding werd gebruikt voor de oplage die is gedrukt in 1880. Het watermerk in het papier was de ‘kroon’ met de letters CC.

Een nieuwe waarde, de halve penny, werd toegevoegd in 1884. De basiskleur van de zegel van 6 penny’s was donker- tot heldergroen. De ‘opdruk’ kende twee formaten: 17 mm breed en 14½ mm breed. Deze laatste was van de oplage van 1894. Het watermerk in het papier was de ‘kroon’ met de letters CA en de tanding was 14.

In 1887 werden herdrukken uitgevoerd van de ONE PENNY, nu op een basiszegel in de kleur bloedrood tot bruinrood. Het watermerk in het papier was de ‘kroon’ met de letters CA en de tanding was 14.

Ook in 1887 een herdruk van de THREE PENCE in de kleur purper tot violet. Het watermerk in het papier was de ‘kroon’ met de letters CA en de tanding was 14.

In 1888 volgde een herdruk van de zegel van zes penny’s in de kleur grijs tot blauwgrijs. Het watermerk in het papier was de ‘kroon’ met de letters CA en de tanding was 14.

Een geheel nieuwe opdrukvorm verscheen in 1893 waarbij de nieuwe waarde niet in letters maar in cijfers werd weergegeven. De kleur van de basiszegel varieerde van donker- tot meer lichtblauw. Het watermerk in het papier was de ‘kroon’ met de letters CA en de tanding was 14.

In 1894 werden de waarden van 2 en 4 penny’s alsmede de 1 shilling herdrukt. Het watermerk in het papier was de ‘kroon’ met de letters CA en de tanding was 14.

Postzegels uit de serie uitgegeven vanaf 1884 kunnen voorkomen met afdrukken van een paarsviolet stempel in de vorm van een ruit met drie strepen. Deze zegels zijn afkomstig van restbestanden die zijn verkocht nadat de zegels uit de verkoop waren genomen om plaats te maken voor postzegels met afbeelding van koning Edward VII. De zegels werden tegen de nominale waarde aan verzamelaars verkocht nadat ze met het paarse stempel ongeldig waren gemaakt voor de frankering. De zegels met deze stempelafdrukken hebben een waarde van 25% van de zegels zonder die afdrukken. Men moet dan ook voorzichtig zijn met zegels die een hoge waarde hebben, want het is mogelijk dat de paarse stempelafdruk is verwijderd! Toch wel een mooi gevarieerd verzamelgebied voor zo’n klein eiland.

PostBeeld heeft postzegels van St.Helena op voorraad uit deze periode. Klik hier om ze te bekijken.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,60 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)