Diskjockey Martin Garrix met muziek-belevingsmomenten - Postzegelblog

Diskjockey Martin Garrix met muziek-belevingsmomenten

4

Op het postzegelvel Martin Garrix weet grafisch ontwerper Boris Lammertse *) de actieve beleving van muziek als ‘sfeer-en-tijd-beleving-item’ op een hoogstaande wijze treffend te verbeelden en gevarieerd te implanteren. Muziek als momentbeleving is niet alleen in de muziek aanwezig, maar ook in de vormgeving van de postzegel en het postzegelvel.
De verbeelde achtergrondkennis is vooral bij de Martin Garrix Fan Club aanwezig. Voor anderen veelal een gesloten boek.

Martin Garrix – Uitgiftedatum: 21 oktober 2020

Martin Garrix [vel]

Martin Garrix

Martin Garrix

Op de postzegel staat een portret van opzij in silhouet-uitvoering van diskjockey Martin Garrix prominent voor een licht groene achtergrond. Martin Garrix, artiestennaam van de 24-jarige Martijn Garritsen, is tot ‘s werelds beste dj in de DJ Mag’s Top 100 gekozen in 2016, 2017 en 2018. Tevens behoort hij bij de met naam bekende muziekproducers.

 • Fotograaf Louis van Baar heeft de silhouet-foto gemaakt tijdens het Amsterdam Dance Event van 2019. Het silhouet van de hoofdpersoon is typerend voor dj’s, omdat ze vaak donkere effen kleding dragen. Ontwerper Lammertse maakt meermalen gebruik van het effect van silhouetten tijdens shows van Martijn.
 • De donkerblauwe hoofdfiguur met oplichtende armen overziet van links naar rechts het publiek in de zaal voor hem. Zijn blik ‘waaiert’ op en actief betrokken wijze over de dance event-bezoekers. Het actiemoment dat hij naar rechts kijkt is op de postzegel terechtgekomen.

STMPD RCRDS & plus- en keerteken-logo

Op het silhouet is het logo van de dj met de oranjerode plus en X geprojecteerd. Linksonder staat het platenlabel STMPD RCRDS van Martin Garrix in cirkelvorm als verwijzing naar een klassiek poststempel.

 • In de platenlabel zijn geen klinkers aanwezig, waardoor STAMPD RECORDS niet meteen valt te lezen. De verwijzing naar postzegels heeft als knipoog naar zijn vader. Vader Garritsen was directeur-eigenaar van postzegelveilinghuis Wiggers de Vries (nu Corinphila Veilingen): “Ik ben trots dat Martijn zijn platenlabel STMPD RCRDS heeft genoemd, een verwijzing naar mijn oude bedrijf.”
 • De ‘D’ in ‘STMPD’ heeft te maken met de uitspraak van het woord als ‘stamped’.
 • Martijn Garritsen: “Ik vond de postzegel wel interessant vanwege het verhaal erachter.”


Martin Garrix / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

 • De simpele vormen van het plus- en keerteken zijn terug te vinden in de naam van de dj-artiest, maar dan wel in de uitvoering van hoofdletters.
  Daarbij is het horizontale streepje van hoofdletter ‘T’ van de voornaam MARTIN gehalveerd naar beneden geschoven, waardoor het plus-teken ontstaat.

 • De meeste uiteinden van het plus- & X-teken bezitten een rafelige rand. Met een trefzekere vaart ‘penseelt’ een kwast met verf beide tekens. In de uiteinden ervan lopen slierten oranjerood en donkerblauw in elkaar over. Hierbij is het verf-actiemoment gefixeerd aanwezig. Dit actiemoment dat overeenkomt met het muziek-belevingsmoment, ondersteunt en accentueert het beleven van muziek in talloos opeenvolgende tijdstippen. In de waardeaanduiding ‘1’ is deze kleurovergang nog duidelijker zichtbaar.

Lijntekeningen & tijdsmomenten

Naast een kort profiel van Martin Garrix boven de postzegels op de velrand staan links en rechts lijntekeningen. Ontwerper Lammertse: “Als je goed kijkt, zie je dat het hier gaat om de ‘uitvinding’ van de plus en de X uit het logo van Martijn.”

 • Vermeldenswaardig is dat er overeenkomsten en verschillen tussen delen van de tekeningen zijn te ontdekken. Een afbeelding van een meer complete tekening duidt erop dat die later tot stand is gekomen. Met opeenvolgende tijdstippen wordt dus het abstracte begrip ‘tijd’ opgevoerd.

Tot slot

Het postzegelvel met grote donkere vlakken en kleurtegenstellingen naast subtiele lijnen in blauwdruktekening en tekstblok met hoofdletters passen uitstekend bij logo’s, artikelnummer en barcode. Het geeft een evenwichtig harmonische rust aan het postzegelvel, waarin toch ook een dynamische beleving van muziek, sfeer en belichting op verschillende tijdstippen tijdens de shows valt te beleven.

Nog andere dj-postzegels

Nederlandse DJ's op postzegels PostNL velletje

Op het postzegelvel Nederlandse dj’s uit 2014 staan onze diskjockeys als stralende middelpunten op [inter]nationale dance events. Op het vel staan de dj’s Hardwell, Tiësto, Afrojack, Dash Berin en Armin van Buuren met op de achtergrond oplichtende stervormige, ruitvormige, v-vormige, cirkelvormige en halo-vormige kleureffecten. “Het is geweldig dat de dance-cultuur op zo’n officiële en prestigieuze manier wordt erkend”, aldus collega-dj Dash Berlin (nvph 3232).

Aanleiding embargo

Op woensdagochtend 21 oktober zal Martin Garrix zelf deze speciale emissie lanceren met augmented reality erop (via QR-code is toegevoegde info te verkrijgen). Door samenloop van omstandigheden is dit feit niet in het PostNL-persbericht opgenomen.

*)
Duo-baan ontwerper Boris Lammertse

Grafisch ontwerper Boris Lammertse is niet alleen ontwerper van de postzegelemissie Martin Garritsen, maar ontwerpt vanaf 2018 tegelijk als zelfstandig grafisch ontwerper ook voor Martin Garrix’s STMPD RCRDS. Drie dagen per week is hij er verantwoordelijk voor al het grafisch ontwerp en beeldproductie (video en fotografie).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,20 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 21 oktober 2020 om 17:41

  Smaken verschillen. Mij spreekt deze zegel niet aan. Het heeft wat lugubers. Het rood geeft bij mij een associatie met bloed.

 • Willem op 21 oktober 2020 om 20:19

  Wanneer wordt het uitgifteprogramma 1e halfjaar 2021 bekend gemaakt?

 • cees op 22 oktober 2020 om 07:26

  Als je de zegel los bekijkt lijkt het wel een vluchteling die hulp zoekt bij het Rode Kruis. Nee, ik waardeer deze uiting niet maar smaken verschillen natuurlijk altijd.

 • Willem op 22 oktober 2020 om 17:30

  2021:
  Beleef de natuur
  Typisch Nederland
  Duurzaamheid
  Maxima 50 jaar
  Bedreigde bijen

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)