Britse paardenrassen - Postzegelblog

Britse paardenrassen

0

Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de ‘Shire Horse Society of England’ gaf de Britse post een serie van vier postzegels uit met afbeeldingen van paarden van een bepaald ras. Ontwerper was Patrick Oxenham, een kunstenaar die zich speciaal toelegde op het tekenen en schilderen van dieren op een zeer realistische wijze. De serie werd uitgegeven op 5 juli 1978.

Patrick Oxenham werd geboren in 1922 en is overleden in 1996. Zijn postzegelontwerpen waren aanleiding om een TV programma te maken met de titel ‘All the Queen Horses’. Op de eerste postzegel, van 9p, is een zogenoemde ‘Shire Horse’ afgebeeld. De naam ‘Shire’ is afkomstig van de gras- en weidestreken in midden Engeland. Shire betekent ook graafschap, maar dat heeft niets te maken met de paardenrassen. De naam ‘Shire Horse’ werd voor het eerste gebruikt in het midden van de 17de eeuw. Maar dit paardenras is al bekend uit de 12de eeuw omdat het sterke, veelzijdige paarden waren. Veel gebruikt voor de oorlogvoering in diverse eeuwen.

Shire paarden zijn vooral trekpaarden die veel in de landbouw werden gebruikt voor de mechanisatie plaatsvond, om te ploegen, eggen en als sleeppaard voor boomstammen in de bossen. Maar ook als trekpaard voor goederen met zware karren over de grotendeels slechte wegen. Het Shire paard werd ook gebruikt als trekpaard voor de paardentram in Londen. Opvallend aan de paarden is het ‘behang’ aan de benen van het paard. Dat betekent, dat het paard veel beharing heeft aan de onderbenen, ook wel sokken genoemd. Het Shire paard behoort tot het grootste en zwaarste paardenras ter wereld.

De Shetlandpony, ook wel Shetlander genoemd, behoren tot de kleinste pony’s ter wereld. Ze zijn genoemd naar de Shetlandeilanden in het noordelijkste puntje van Schotland. Het is waarschijnlijk een zeer oud ras en ze zijn klein gebleven door het leven in vaak barre omstandigheden. Op die eilanden werden ze als trekpaard gebruikt bij de winning van zeewier, als lastdier en rijdier. Ze werden ook naar het vasteland gebracht om te gaan werken in de steenkoolmijnbouw.

Tegenwoordig is de Shetlandpony vooral geliefd bij kinderen die erop kunnen rijden, als het dier goed is opgevoed. Als kinderen voldoende ervaring hebben opgedaan en de pony goed is opgeleid, kunnen ze meedoen aan wedstrijden. Goed opgeleid als veulen is noodzaak, want het zijn eigenwijze dieren en kunnen bij verkeerde opleiding karakterproblemen krijgen. Ze kunnen koppig zijn maar ook erg aanhankelijk.

De Shetland Pony Stud Book Society, gevormd in 1890, houdt het stamboek bij van dit ras. Haroldswick ligt op het eiland Unst en is een van de noordelijkste plaatsen in Groot-Brittannië. Hier zijn slechts enkele huizen te vinden, het Unst Heritage Centre en een klein Maritiem Museum, Boat Haven. In het speciale stempel dat aldaar werd gebruikt is een Shetland pony te zien met manden voor het transport van zeewier.

De Welsh pony is een ponyras afkomstig uit Wales. Ze worden in twee groepen ingedeeld. De kleine pony wordt als ‘mountain pony’ benoemd en de grote pony als ‘cob’. Op de postzegel is de ‘cob’ afgebeeld. De ‘mountain pony’ stamt af van het oude, prehistorisch Keltische ras.

De Welsh pony’s komen in Wales nog voor in halfwilde kuddes zoals op de prentkaart is te zien. De pony staat bekend als een betrouwbaar en pittig dier. Het zijn intelligente pony’s met een groot uithoudingsvermogen. Ze werden dan ook vaak als trekdieren gebruikt in de mijnbouw en voor transportkarren. Ze worden verder gebruikt in de sport voor het springen en in de dressuur.

De ‘Thorougbred’ ofwel de Engelse volbloed is een jong Brits paardenras. Het ras bestaat sinds enkele eeuwen en is ontstaan in de eerste en tweede helft van de 18de eeuw. De oorsprong van dit ras ligt bij drie hengsten, die naar Engeland waren gebracht. Een Arabier (Darley Arabian in 1705), een Berber (Godolphin Barb) en een Turks paard (Byerley Turk). Door kruising met inheemse merries werd een ras ontwikkeld met als doel: de wedrennen.

De Engelse volbloed heeft een sierlijk uiterlijk met een krachtig, gespierd lichaam. De volbloed staat bekend om de intelligentie, gevoeligheid en enorme werklust. Ze hebben een heel groot uithoudingsvermogen. Het ras is vooral bekend vanwege de grote snelheid die het dier kan ontwikkelen. Daarbij zijn snelheden van 60 kilometer per uur geen uitzondering. Ze worden niet alleen in de rensport gebruikt maar ook in de dressuur en springsport. En in de zogenoemde endurance, waarin het de bedoeling is om binnen een vastgelegde tijd een bepaalde afstand af te leggen in een natuurgebied. Hierbij kan het gebied variëren van zeer vlak tot zeer bergachtig, van harde grond tot mul zand.

Het Wereldkampioenschap Dressuur vond in 1978 plaats in Goodwood. Goud ging naar de Zwitserse Christine Stückelberger met het paard Granat, zilver naar Uwe Schulten-Baumer (Der Doktor was zijn bijnaam) uit Duitsland met Silbowitz en brons naar de Britse Jennie Loriston-Clarke met het paard Dutch Courage.

Het vignet voor de officiële eerstedag envelop werd ontworpen door Collis Clements. In het stempel een gestileerde messing paardenhanger. Men vindt ze vaak als wandversiering boven de open haard in cottages en in pubs in Groot-Brittannië. Ze zijn ook verkrijgbaar als flessenopener.

In Peterborough was ook een stempel op de eerste dag van uitgifte in gebruik met zo’n paardenhanger.

Vanuit het ‘Courage Shire Horse Centre’ te Maidenhead werd een tocht van 1½ uur georganiseerd waarbij Shire paarden vanuit hun stallen naar de stad liepen. Daarvoor werd een herinneringsenvelop verkrijgbaar gesteld. Die enveloppen werden vervoerd in een paardenkar zoals is te zien op de envelop. Helaas is het ‘Courage Shire Horse Centre’ in 1989 opgeheven en is toen veranderd in een klein attractiepark met de naam VillageLife. Nu is een groot deel van het terrein in handen van een projectontwikkelaar voor de bouw van luxe woningen. Maar wilt u toch eens naar zo’n Shire Horse Centre in Engeland? Dan kunt u naar Cotebrook in Cheshire waar vele paarden kunnen worden bewonderd. Bent u ook een paardenliefhebber?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Groot Brittannië PaardenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)