Typisch Nederlands - rijtjeshuizen in Helmond (Brandevoort) - Postzegelblog

Typisch Nederlands – rijtjeshuizen in Helmond (Brandevoort)

3

Typisch Nederlands - rijtjeshuizenHet geïllustreerde postzegelontwerp Typisch Nederlands – rijtjeshuizen van grafisch ontwerper Edwin van Praet is gebaseerd op een echt bestaande rij herenhuizen *) in de nieuwbouwwijk ‘Brandevoort’ van de plaats Helmond in de straat ‘De Plaetse’. Het centrum van deze wijk is opgezet als een oud, organisch-historisch gegroeid Brabants vestingstadje compleet met stadswal, grachten en herenhuizen. De woningen hebben een gevarieerde dakhoogte, een gevelarchitectuur met ambachtelijke materialen en geven zo indruk van een natuurlijk gegroeid stadje.

*)
Deze rij herenhuizen in Helmond staan naast elkaar in tegenstelling tot de Zaanse huizen, de Amsterdamse grachtenhuizen en de woonboten van deze Typisch Nederlands-emissies. De objecten zijn verspreid in beide steden en op het water te vinden.

Typisch Nederlands – rijtjeshuizen

Typisch Nederlands - rijtjeshuizen

Eerste dag van uitgifte maandag 14 juni 2021

Rijtjeshuizen zijn bijzonder kenmerkend voor ons land. Er is geen land ter wereld dat er zo veel heeft. Van de zeven miljoen woningen staan er vier miljoen in een rijtje. Driekwart ervan dateert van na 1945. De oorsprong van dit huizentype ligt in de identieke woningen in de hofjes, die vanaf de 15e eeuw zijn gebouwd. Sindsdien is het rijtjeshuis altijd verbonden gebleven met sociale verbeteringen. Eerst vanuit de liefdadigheid van kerkgenootschappen, filantropen of verlichte fabrieksdirecteuren en in de 20e eeuw door de verzorgingsstaat.

Afbeelding: Frans Hemelop, https:\\hemelop.nl

Een hofje is een binnenplaats met daar omheen meestal kleine huisjes/woningen. Het afgesloten, gemeenschappelijke binnenterrein (met gemeenschappelijke voorzieningen o.a. als pomp, wasplaats en bleekveld) was via een ingang in het hoofdgebouw toegankelijk.

Nieuwbouwwijken

Het rijtjeshuis uit de wederopbouwperiode is een klassieke doorzonwoning met de woonkamer aan de straatkant en de eetkamer met keuken aan de achtertuin. Aan beide kanten zijn brede ramen, die het huis doorzichtig maken. Deze open blokken van rationele woningen zijn tot in de jaren zestig overal in ons land gebouwd. Hierna komen de z.g. ‘bloemkool-wijken’ met een kenmerkende, sterk hiërarchisch geordende verkeersstroom met een ringweg voor het doorgaande verkeer. In de negentiger jaren komen de ‘Vinex wijken’, met een grote variëteit aan verkavelingen en woningtypen, maar nog steeds gedomineerd door rijtjeshuizen.

Postzegel Typisch Nederlands – rijtjeshuizen

Postzegel Typisch Nederlands - rijtjeshuizen

In een lege straat staat een kleurrijke illustratie van vijf rijtjeshuizen met vier verdiepingen. Ondanks de saaiheid van dit type huis bezitten deze huizen aan de buitenkant een aantrekkelijkheid door het kleurrijk gevarieerde beeld van de rood en geel gestreepte zonneschermen. Een andere uiterlijke aantrekkelijkheid is het hoogteverschil, verschil in het ritme van de ramen (met verscheidenheid in roedeverdeling), type deuren, de dakkapellen en de kleur van de bakstenen (zie de kleurtegenstellingen). Elk huis heeft iets aparts, iets karakteristieks en individueels.
Voor de huizen staan drie jonge bomen op een bruine lijn, die de kademuur verbeeldt. De er onder liggende zwarte lijn stelt het straatniveau voor.


Links en rechts van de huizen zijn in het wit de silhouetten van de achterliggende huizen weinig opvallend aanwezig. Zij geven met de wolkenlucht boven de huizen diepte en ruimtelijk reliëf aan de afbeelding.

Velrand-illustratie & lucht

Typisch Nederlands - rijtjeshuizen [velrand boven]

In de bovenste velrand-illustratie keren de rijtjeshuizen terug. Er staan geen vijf, maar zes woningen. Aan de rechterkant is er één bijgekomen.
Op de achtergrond drijven wolken boven de huizen voorbij om een uur of 4 of 5 in de middag, terwijl de zon net achter de middelste wolk schuilgaat. Een zomerse kleurimpressie met blauw in de lucht en met de nog jonge bomen volop in blad. Op straat zijn geen mensen aanwezig, maar in werkelijkheid is dit een gezellig stukje stad om op dat moment van de dag lekker in de zon te zitten en de kinderen buiten te laten spelen.

Rechts van het huis met een puntdak staan zeven herenhuizen. Op de postzegel staan de huizen 2 t/m 7 aan de stadsgracht.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Prins op 14 juni 2021 om 22:59

  Ter info van de geografisch nader geïnteresseerden:
  Enig speurwerk met foto’s op internet van de historiserend gebouwde wijk Brandevoort in Helmond in combinatie met de Basis Administratie Gemeenten (BAG) levert op dat de zes postzegelpanden op de velletjesafbeelding van Typisch Nederlands Rijtjeshuizen van links naar rechts de panden zijn: De Plaetse 18,16,14,12,10,8. Al deze panden zijn gebouwd in het jaar 2000.
  Op de losse postzegel staan vlnr. De Plaetse 18,16,14,12,10.
  Deze panden zijn niet met Google Maps te vinden, alleen via losse foto’s, omdat De Plaetse en de gracht die daarin gegraven is, ontworpen is als het voetgangers- en winkelgebied in het wijkdeel De Veste van Brandevoort.

 • willem hogendoorn op 15 juni 2021 om 09:09

  Mooi speurwerk Prins. Klasse

 • Bate Hijlkema op 20 juni 2021 om 11:24

  Voor zo ver ik me herinner is vanaf de start van http://www.postzegelblog.nl in maart 2006 deze zondag de eerste keer na ruim 1100 artikels dat ik niet op de blog verschijn met een artikel. Reden? Een technische storing.

  Maar van afstel komt geen uitstel. Op kort termijn zal het artikel met mijn visie op de een na laatste emissie van dit jaar op ‘Beleef de Natuur’ ongetwijfeld wel op het scherm verschijnen.
  Dus nog eventjes geduld hebben.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)