De 108e Tour de France 2021: promotie voor de Franse regio's - Postzegelblog

De 108e Tour de France 2021: promotie voor de Franse regio’s

3

Vorig jaar werd de Tour de France coronaeditie gereden in het najaar 2020. In 2021 wordt weer in de standaard periode van eind juni tot en met medio juli gereden. Eindstreep in Parijs op 18 juli 2021. Menig Tour de France fan verwachtte een spannende strijd tussen een aantal wielrenners maar de strijd werd snel beslist voor de gele trui. In deze blog een korte samenvatting van de Tour, het Grand Départ in Brest, Mont Ventoux, Carcassonne, Andorra la Vella en Champs-Élysées. Fiets u mee?

Samenvatting 108e Tour de France

De 108e editie van de Tour de France wordt gereden van 26 juni tot en met 18 juli 2021. Totaal: 3414,4 km inclusief twee individuele tijdritten en zeven bergetappes. Er zijn twee rustdagen.

Tour de France 2021. Bron: Tomchen1989 (Wikipedia).

We verwachten een spannende strijd tussen de voormalige nummer 1 en nummer 2 van de vorige editie: Tadej Pogačar en Primož Roglič. Maar in de eerste etappes vielen vele renners waardoor veel minuten werd verloren in het algemeen klassement door Roglič. In het algemeen klassement (gele trui) heeft Tadej Pogačar een grote voorsprong op de overige wielrenners.

Slovenië (2020): Tadej Pogačar (1) en Primož Roglič (2) van de Tour de France.

Roglič kwam in de derde etappe met aankomst in Pontivy, zwaar ten val en moest gehavend verder. Zijn blessures eisen hun tol en zorgen ervoor dat de nummer twee van vorig jaar de strijd moet staken. ‘We hebben gezamenlijk deze keuze gemaakt’, laat de Sloveen weten in een perscommuniqué van zijn werkgever Jumbo-Visma. Nadat in de achtste etappe een grote achterstand werd opgelopen  van meer dan 40 minuten besloot Primož Roglič niet meer te starten in de negende etappe. De strijd tussen de twee Sloveense wielrenners was gestreden. Roglič richt zich op de Olympische Spelen Tokyo later dit jaar. Roglič is na Robert Gesink de tweede uitvaller van Jumbo-Visma in deze Tour.

 

Nederland (2020); Team Jumbo Visma (9e zegel is Primož Roglič).

Mathieu van der Poel won de tweede etappe en droeg in totaal zes keer de gele trui (van de tweede tot en met de zevende etappe). Van der Poel startte niet meer in de achtste etappe en richt zijn vizier op het mountainbiken tijdens de Olympische Spelen in Tokyo. Zijn grootvader Raymond Poulidor (‘Poupou’) heeft nooit de gele trui gedragen en was ook de ‘Eeuwige Tweede’. Raymond Poulidor was de man van Gisele Bardet, de vader van Isabelle en Corinne, de schoonvader van wielrenner Adrie van der Poel en de grootvader van de wielrenners Mathieu van der Poel en David van der Poel.

Met Deceuninck–Quick-Step startte de inmiddels 36-jarige Mark Cavendish aan zijn dertiende Tour de France, als vervanger van de geblesseerde Sam Bennett. Hij won de eindsprint van de vierde etappe en veroverde daarmee weer een Groene Trui. Twee dagen later won hij voor de derde keer de massasprint in Châteauroux. Ook de tiende en dertiende etappe wist hij te winnen. Tijdens deze Tour won hij al vier keer. Daarmee kwam zijn totaal aantal zeges in de Tour de France op 34, een evenaring van het record van Eddy Merckx. Mark Cavendish was geboren in 1985 in Douglas (hoofdstad van Isle of Man). In 2013 werd 100 jaar Tour de France gevierd en gaf Isle of Man zegels uit met de twee hoofdpersonen van deze Tour: Mark Cavendish en Eddy Merckx.

 

 

 

 

 

 

 

Mark Cavendish is de beste sprinter van de Tour, Eddy Merckx (1945) is de beste Tour-renner met 5 overwinningen in 1969, 1970, 1971, 1972 en 1974. Merckx won ook drie keer de groene trui en twee keer de Bolletjestrui. Merckx was actief in de jaren 60 en 70. Hij wordt met 525 overwinningen algemeen beschouwd als de beste wielrenner aller tijden.

 

 

 

 

 

 

 

Grand Départ in Brest (Bretagne)

Het Grand Départ is voor de vierde keer in Brest, na 1952, 1974 en 2008. In totaal was de stad in Bretagne al 55 keer start-of finishplaats in de ronde. Fietsen en wielrennen zijn erg populaire vrijetijdsbestedingen in Bretagne. Verschillende wielerwedstrijden worden lokaal georganiseerd. Verder zijn er 2000 km aan fietspaden in Bretagne.

Geen idee welk land dit is. Het zijn volgens mij fantasiezegels.

Bretagne is een regio waar alle fietsliefhebbers van dromen. De spectaculaire kustlijn, de havens en bruisende steden, het glooiende landschap en de authentieke kanalen zijn stuk voor stuk vakantiebestemmingen waar je hartelijk welkom bent. Dankzij de autovrije ‘voies vertes’ en de aangelegde fietspaden langs de kanalen, is Bretagne de ideale omgeving voor een fietsvakantie en het uitgebreide fietsnetwerk biedt de mogelijkheid om je eigen reis samen te stellen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bernard Hinault (1954) is veruit de bekendste wielrenner uit Bretagne. Hij won de Tour vijf keer: 1978, 1979, 1981,1982 en 1985. Hij wordt gezien als een van de beste wielrenners aller tijden. Hinault behaalde in totaal 237 zeges op de weg. Hinault is ongetwijfeld een der sterkste en veelzijdigste renners uit de geschiedenis. Hij was de beste tijdrijder van zijn generatie en kon bergop en zelfs in de sprint de specialisten verslaan. Zijn veelzijdigheid blijkt uit het aantal grote ronden én wielerklassiekers waarin hij zegevierde. Hinault was na Jacques Anquetil en Eddy Merckx de derde renner die de Tour de France vijfmaal wist te winnen. Deze prestatie werd nadien alleen nog geëvenaard door Miguel Indurain.

 

Mont Ventoux

Italië (1974): 600 jaar Francesco Petrarca (1304 – 1374).

De ‘Beklimming van de Mont Ventoux‘ is een brief van de Italiaanse dichter Francesco Petrarca (1304 – 1374) over zijn tocht naar de top van de Mont Ventoux op 26 april 1336, gericht aan Dionigi di Borgo San Sepolcro. De brief werd later omstreeks 1350 gepubliceerd in zijn Epistolae familiares. In deze brief beweerde Petrarca de eerste mens te zijn sinds de klassieke oudheid die een bergtop besteeg omwille van het uitzicht van de top, louter uit begeerte om zijn bijzondere hoogte nader in ogenschouw te nemen. Hoewel de historische juistheid hiervan soms in twijfel wordt getrokken wordt die bewering vaak aangehaald bij beschrijvingen van de tijdgeest die opkwam in de renaissance. Petrarca’s beklimming van de Mont Ventoux wordt wel beschouwd als begin van het toerisme en soms ook wel van de bergsprort. De top van de Mont Ventoux, de enige berg die de Zuid-Franse Provence rijk is, ligt op 1912 meter hoogte.

Vaticaan (2004): 700 jaar Francesco Petrarca (1304 – 1374).

De Mont Ventoux, berg in het Massif des Cèdres is de enige van deze hoogte (bijna 2000 m) in de Provence en hij wordt daarom ook wel de Reus van de Provence genoemd. De naam ‘Mont Ventoux’ is afgeleid van het Occitaanse woord vent dat wind betekent en zou zijn opgedragen aan Vintour, de Keltische (Liguurse) god van de wind. Er zijn op de top van de berg windsnelheden tot 300 km/uur geregistreerd. Een andere verklaring van de naam dateert uit de 1e of 2e eeuw na Christus. De Gallische naam laat zich reconstrueren als ‘Ven-top(s)’, hetgeen ‘sneeuw-top’ betekent. In de 10e eeuw verschijnen de namen Mons Ventosus en Mons Ventorius.

 

 

 

 

 

 

 

De top van de Mont Ventoux ligt op 1913 meter hoogte. Het hoogteverschil met de voet van de berg bedraagt 1614 m. Op de top van de berg bevindt zich een weerstation met een grote zendmast. De berg is bekend doordat de beklimming ervan herhaaldelijk is opgenomen in bijvoorbeeld de Tour de France, vanwege de moeilijkheidsgraad en het kale ‘maanlandschap’. De beklimming vanuit Bédoin is erg zwaar door de lengte van de klim (21,4 km), het gemiddelde stijgingspercentage (7,5%) en de zomerse temperaturen in Zuid-Frankrijk. In totaal zijn er drie beklimmingen met een racefiets mogelijk (een zuidelijke beklimming vanuit Bédoin, noordelijk vanuit Malaucène en vanuit het oosten vanuit Sault).

De klim werd de wielrenner Tom Simpson in 1967 fataal door een combinatie van amfetamine, alcohol en de hitte. Drie jaar later had Eddy Merckx, op weg naar een zege, nog de tegenwoordigheid van geest om zijn petje af te nemen bij het passeren van het monument dat ter nagedachtenis aan Simpson is neergezet. Met aankomst op of passage van de Mont Ventoux is in totaal 17 keer opgenomen in de Tour. De laatste winnaar op 7 juli 2021 in de 11e etappe (Sorgues – Malaucène) was Wout van Aert (Jumbo-Visma).

 

Boek en film Ventoux

Bert Wagendorp (1956), schrijver en journalist was verantwoordelijk voor de bestseller ‘Ventoux‘. In mei 2013 verscheen de roman ‘Ventoux’. Het boek werd door het boekenpanel van het tv-programma ‘De Wereld Draait Door’ uitgeroepen tot Boek van de Maand mei. Van Ventoux gingen binnen een half jaar 100 duizend exemplaren over de toonbank. De rechten werden verkocht naar Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Noorwegen. Ventoux werd ook verfilmd in 2015 en kreeg goede recensies.

 

 

Ventoux vertelt het verhaal van vier mannen, vrienden van weleer, die op hun racefiets de Mont Ventoux beklimmen, zoals ze dat 30 jaar geleden ook deden. En ze doen wat mannen zo goed kunnen: loodzware ernst en slap ouwehoeren moeiteloos afwisselen. Totdat hun jeugdvriendin, de prachtige Laura, die inmiddels in het buitenland woont, zich meldt en de ‘spoken’ uit het verleden zich aandienen. In een hedendaagse en herkenbare mix van hilariteit en weemoed overwint de vriendschap, die juist door dat verleden een vriendschap voor het leven blijkt.

Vier mannen, vrienden sinds de middelbare school, gaan naar Frankrijk om de Mont Ventoux te beklimmen. Dit doen ze om een andere gemeenschappelijke vriend te eren, die ze 30 jaar geleden hebben verloren in de afdaling van de Mont Ventoux. Tijdens dit bezoek aan de berg, komt ook een oude vriendin langs. Door dit aanstaande bezoek komen de herinneringen aan het verleden los. De film is echt geweldig voor een Nederlandse film, met af en toe ‘bloot’. Ook zitten er typische Nederlandse, grappen. Er wordt op een prachtige manier in beeld gebracht wat voor een hechte vriendschap er kan zijn tussen mensen en vooral ook hoe deze na vele jaren nog steeds aanwezig is. Boodschap van de film: vriendschap is voor eeuwig. Daarnaast zijn de beelden van de omgeving écht prachtig. De mooiste shots van de Mont Ventoux en het Franse landschap komen in beeld. Als je de film hebt gezien, wil je gewoon die berg op fietsen.

 

Carcassonne

Carcassonne is een vestingstad en ligt in de regio Occitanie op 90 km ten zuidoosten van Toulouse, globaal tussen de Pyreneeën en de Maontagne Noire. De stad ligt aan beide kanten van de rivier de Aude en ook het Canal du Midi gaat door de stad. De stad heeft door zijn centrale ligging een belangrijke regionale marktfunctie.

Het is na Parijs en de Mont Saint-Michel de grootste toeristische trekpleister van Frankrijk. De bekendste bezienswaardigheid is de volledig gerestaureerde versterkte oude binnenstad, La Cité van Carcassonne. Deze ‘Ville fortifiée historique de Carcassonne’ staat sinds 1997 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is een uitzonderlijk voorbeeld van een middeleeuwse stad in Europa, die bijna volledig is bewaard, en de grootste behouden vesting uit de middeleeuwen.

 

 

Hoogtepunten van Carcassonne:

 

 

 

 

 • De Middeleeuwse stad met 52 torens en drie kilometer stadsmuren: een wandeling rondom de citadel laat je meer dan 25 eeuw aan geschiedenis ontdekken. Je leert er meer over de talloze transformaties en aanpassingen gericht op de evoluties van oorlogs- en defensietechnieken.

 

 

 

 

 

 • De Basiliek Saint Nazaire (11e-13e eeuw) met de raampartijen (12e-16e eeuw) behoort tot een van de mooiste van Zuid-Frankrijk. Het is een geslaagde mix van romaanse en gotische kunst.

 

 • Het Château comtal (11e-13e eeuw) met verdedigingsmuur en slotgracht, archeologisch museum met veel tijdelijke exposities en maquette van de stad. Een film laat je de geschiedenis van de citadel zien. En vanaf het kasteel heb je een ongelofelijk uitzicht over de Bastide Saint Louis!
 • De oude brug, ooit de enige verbinding tussen de boven- en benedenstad. Dit is een van de meest bijzondere uitzichtpunten over de middeleeuwse stad en vereeuwigd door talloze fotografen.
 • De benedenstad Bastide Saint Louis (13e eeuw) met zijn talrijke herenhuizen uit de 17e en 18e eeuw, de kathedraal Saint Michel, kerk van Saint Vincent, de overdekte markthal en Place Carnot, waar de locals elkaar ontmoeten en het iedere dinsdag, donderdag en zaterdag markt is. De stadswallen zijn de overblijfselen van de oude vestingwerken van de benedenstad.
 • Het Canal du Midi, het belangrijkste werk van ingenieur Pierre Paul Riquet ten tijde van de Zonnekoning, die hiermee de Atlantische Oceaan verbond met de Middellandse Zee. Maak een boottocht vanuit de haven van Carcassonne en ontdek meer over het ontstaan van het kanaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Land van Katharen: de omgeving van Carcassonne met zijn vele kastelen en abdijen herinnert aan het tijdperk van de Katharen.

 • De wijngaarden op steenworp afstand van de middeleeuwse stad, waar enthousiaste wijnproducenten graag hun expertise en passie delen met bezoekers.
 • Het Festival van Carcassonne (juni-augustus) met theater, circus, opera, klassieke muziek, dans en diverse concerten.

Carcasonne is elf keer etappeplaats geweest in de Tour. Op 9 juli 2021 won Mark Cavendish de 13e etappe (Nîmes – Carcassonne) in een massasprint en kwam op 34 overwinningen in de Tour. De 14e etappe was van Carcassonne naar Quillan.

 

Andorra la Vella

 

Andorra la Vella is de hoofdstad van de dwergstaat Andorra, gelegen in het midden van de Pyreneeën. Het is een kleine stad, maar wel de grootste van het land, met een inwonertal van 24.678 (2008). De stad staat bekend om de belastingvrije winkels. Hierdoor komen veel Fransen en Spanjaarden, maar ook toeristen van andere Europese landen naar deze plek, om bijvoorbeeld goedkoop tabak en alcohol te kunnen kopen. Andorra la Vella was vier keer etappeplaats in de Tour. Daarbij was het twee keer aankomstplaats van een etappe. De 15e etappe was van Céret naar Andorra-la-Vella. De dag erna was de rustdag in Andorra.

 

 

Voor de Tour de France 2021 heeft Andorra opnieuw een postzegel uitgegeven met als achtergrond de kleuren blauw, geel en rood. Dat zijn de kleuren van de vlag.

 

Spaans Andorra (2021): vlag.

 

Eindstreep Parijs

Op 27 mei 1921 werd het Besluit betreffende de regulering van het gebruik van voor het publiek toegankelijke wegen, door het publiek al snel de ‘code de la route’ genoemd, afgekondigd . Dit Franse verkeersreglement werd gewijzigd door het decreet van 31 december 1922, dat met name het ‘capaciteitsattest’ zijn definitieve naam van rijbewijs geeft en een leeftijdsgrens vastlegt van 18 jaar voor het besturen van auto’s en 16 jaar voor motorfietsen. De huidige ‘code de la route’ komt voort uit een verordening van 15 december 1958. Het verkeer (per voertuig.km) in 1921 bestond uit 48% paardenkoetsen, 35% fietsers en 17% motorvoertuigen (auto’s en motorfietsen).

Frankrijk (2021): 100 jaar Code de la route (verkeersregels).

In Frankrijk zijn de verkeerregels het geheel van wetten en voorschriften die het verkeer op openbare wegen (trottoirs, wegen, snelwegen, enz.) regelen door gebruikers, in het bijzonder voetgangers, voertuigen met of zonder motor, dieren. De meeste artikelen van de ‘code de la route’ zijn bedoeld voor motorvoertuigen. De oude ‘code de la route’ was verdeeld in titels, voor het wetgevende deel, en drie boeken voor het regelgevende deel. Ook de wielrenners van de Tour de France hebben te maken met verkeerregels. Vaak worden rotondes gepasseerd tijdens de etappes.

 

Eindelijk op 18 juli 2021 zijn we na 21 etappes klaar met de 108e editie van de Tour de France. In 2003 werd de 100e editie groots gevierd met twee uitgiftes van de Franse post. De afbeeldingen vertegenwoordigen enkele van de belangrijkste passagepunten van de Tour: Calvi, Parijs, Mont St Michel, Annecy, Bagnères-de-Bigorre, Versailles, Mont Ventoux en Alpe d’Huez. Ook de truien staan ​​in de schijnwerpers: de bolletjestrui voor de beste klimmer op een alpenpas, het groen van de eerste in het puntenklassement of het wit van de beste jongere onder de 25 en de gele trui.

De grootste winnaars van de gele trui staan op het tweede velletje. Lance Armstrong staat ook op dit velletje. In 2020 gaf Armstrong toe waarschijnlijk al vanaf zijn 21ste levensjaar doping te hebben gebruikt. Zijn zeven overwinningen in de Tour van 1999 tot en met 2005 werden uit de einduitslag geschrapt.

Frankrijk (1994): Champs-Élysées (nieuwjaarszegel).

Op 18 juli 2021 wordt de 21e etappe gereden van Chatou naar Parijs (Champs-Élysées) van 108,4 km. In Parijs wordt acht rondjes Champs-Élysées gereden voordat gesprint wordt op de eindstreep. Vanmiddag is de laatste kans voor Mark Cavendish om het record van Eddy Merckx te breken. De Champs-Élysées is sinds 1975 het traditionele eindpunt van de laatste etappe van de Tour. De Champs-Élysées (voluit Avenue des Champs-Élysées) is de meest prestigieuze en breedste laan van Parijs. Mede dankzij zijn bioscopen, cafés en luxueuze winkels is het een van de bekendste straten ter wereld, en met een gemiddelde huur van meer dan € 900.000,– per 100 m² per jaar is het ook een van de duurste. (De enige straat waar de huren nog hoger liggen is Fifth Avenue in New York). De naam is afkomstig uit de Griekse mythologie waar de Elysese velden de verblijfplaats van de gelukzaligen waren.

Bron: Jebulon (Wikipedia).

 

 

 

 

 

 

Meer info:

Officiële site Tour de France: https://www.letour.fr/fr/

Tour de France 2021 wiki: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk_2021

Fietsroutes Bretagne: https://nl.francevelotourisme.com/bestemmingen/bretagne-fietsroutes

Ventoux toerisme: http://www.ventouxprovence.fr/accueil.html

Carcassonne toerisme: https://www.toerisme-occitanie.nl/grands-sites/carcassonne-en-de-citadelles-du-vertige

Carcassonne reiservaringen: https://www.stedeninfrankrijk.nl/aude/carcassonne/la-cite-carcassonne/

Video Carcassonne: https://schooltv.nl/video/een-middeleeuwse-stad-het-stadje-carcassonne-in-zuiden-van-frankrijk/playlist/160/

Visit Andorra: https://visitandorra.com/nl/

 

 

Eerdere Tour de France blogs:

Editie 2020: https://www.postzegelblog.nl/2020/09/15/de-107e-tour-de-france-2020-corona-editie/

Editie 2019: https://www.postzegelblog.nl/2019/07/25/alles-kleurt-geel-in-de-106e-tour-de-france/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Ajman Andorra, Spaans België Equatoriaal Guinea Frankrijk Nederland Slovenië Fietsen en wielrennen Musea UNESCONieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 4,70 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Maxim van Ooijen op 16 juli 2021 om 12:24

  De Franse post van Andorra heeft eerder deze week een postzegel uitgebracht voor de aankomst van de Tour de France.

 • Randy Koo op 18 juli 2021 om 14:48

  Toegevoegd: Andorra (2021), Ventoux (boek en film), eindstreep Parijs met Champs-Élysées.

 • Thomas Matthies op 6 maart 2023 om 22:59

  The shown “issue” of Benin with Bernard Hinault is an illeagal stamp.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)