De luchtpostzegels van Ierland van 1949 - Postzegelblog

De luchtpostzegels van Ierland van 1949

0

De eerste luchtpostzegels van Ierland verschenen op 7 april 1948 in de waarden van 3p en 6p. Maar door de toenemende mogelijkheden om brieven te versturen naar binnenlandse bestemmingen per luchtpost ontstond de behoefte aan een aanvullende waarde van 1p. Ook het luchtposttarief naar de Verenigde Staten was verhoogd van 9p naar 1 shilling.

Door ontwerper Richard Joseph King vervaardigde twee nieuwe ontwerpen die perfect aansloten bij de twee in 1948 uitgegeven luchtpostzegels. In de lucht weer de engel met de banier ‘VOX HIBERNIÆ’, ‘De stem van Ierland’, en op de achtergrond de ruïne van een kasteel. Het is de ruïne op de rots van Cashel, in het Iers ‘Caiseal’, in het graafschap Tipperary.

De rost van Cashel was eeuwen lang de zetel van de koningen van Munster totdat de Normandiërs Ierland binnenvielen. In 1101 schonk de koning het fort aan de kerk. In mei 1169 landden Anglo-Normanische huurlingen op verzoek van de afgezette koning van Leinster, een ander koninkrijk in Ierland, om hem weer de macht te geven over zijn rijk. De inval werd gesteund door de Engelse koning Henry II en dat was het begin van een 800-jarige overheersing door de Britten.

De ronde toren dateert uit ongeveer 1100 en is 28 meter hoog. Binnen de muren van het kasteel staat de kapel van Cormac. De laatste koning van het toenmalige Munster was Cormac Mac Cárthaigh. Hij liet de kapel in 1127 bouwen waarna in 1134 de inwijding plaatsvond. De rots werd een pelgrimsoord en de kapel werd te klein. Tussen 1235 en 1270 werd een kathedraal gebouwd tegen de kapel aan. Verder werd een enorme woontoren aan het complex toegevoegd.

Twee postzegels, een van 7p en een van 10p, werden uitgegeven met dezelfde afbeelding van de ruïne van Cashel. De zegels verschenen op dinsdag 26 september 1967. De tekst op de postzegel ‘Bliain Chairdis Idirnáisiúnta’ betekent ‘Jaar van de Internationale Vriendschap’. Op de envelop is echter vermeld: ‘Internationaal Jaar voor het Toerisme 1967’. Dit door de Verenigde Naties uitgeroepen internationale jaar werd door die organisatie ‘International Travel Year’ genoemd. Toch wel verwarrend!

In 1647 werd het kasteel van Cashel geplunderd tijdens de Ierse Confederale Oorlogen die elf jaar duurden. De Engelse troepen die de gebouwen plunderden stonden onder bevel van Murrough O’Brien, First Earl of Inchiquin. De Ierse troepen die in het kasteel gelegerd waren,werden afgeslacht evenals de katholieke geestelijkheid. In 1749 werd het hoofddak van de kathedraal verwijderd door de Anglicaanse bisschop van Cashel, Arthur Price. Daardoor raakte het gehele complex in verval.

De ommuurde ruïnes die deels zijn gerestaureerd door het ‘Office of Public Works of Ireland’ worden bezocht door vele toeristen. Op de zelfklevende zegel, label genoemd, zijn de gerestaureerde bijgebouwen naast het complex te zien die thans dienst doen als toegang tot de ruïnes en als informatieruimte.

Terug naar de postzegel. Deze zegel van 1p was uitsluitend bestemd voor bijfrankering van poststukken voor binnenlands postvervoer via de lucht. Het kan dus worden beschouwd als een zegel ter voldoening van het binnenlandse luchtrecht. De uitgiftedatum was 4 april 1949 en formeel geldig voor de frankering tot en met 14 februari 1971 toen op 15 februari 1971 werd overgegaan naar het decimale stelsel. De luchtpostzegels konden worden doorgebruikt tot en met 31 december 1971 voor de frankering.

De letter ‘P’ met een punt boven de letter is gebruikelijk in de Ierse taal om de klank van de medeklinker te verzachten, ook wel ‘lenitie’ genoemd. Deze letter met punt is opgenomen in zowel het woord ‘ṗost’ van Aero-ṗost als de waardeaanduiding 1ṗ.

In verband met de tariefverhoging van 9p naar 1 shilling voor brieven naar de Verenigde Staten, werd de luchtpostzegel van 1 shilling uitgegeven op 4 april 1949. Vloog de engel op de drie andere luchtpostzegels van links naar rechts of andersom, op deze zegel was een vooraanzicht van de engel opgenomen met een wijd uitgespreide banier met de bekende tekst ‘VOX HIBERNIÆ’, ‘De stem van Ierland’. De luchtpostzegels konden worden door gebruikt tot en met 31 december 1971 voor de frankering. Op 15 februari 1971 was overgegaan op het decimale stelsel. Mengfrankeringen komen voor.

Op de postzegel is de vallei van Glendalough in het graafschap Wicklow afgebeeld. Op de postzegel is de Ierse naam van de vallei opgenomen, ‘Gleann dá Loċ’. Dit betekent ‘Vallei van de twee meren’. Hier zijn overblijfselen te vinden van vroeg middeleeuwse nederzettingen, waaronder de ruïne van een groot klooster. Deze ruïne is hier een van de grootste bezienswaardigheden De meeste overblijfselen dateren uit de tiende en twaalfde eeuw. In 1398 werd het klooster en de omliggende nederzettingen geplunderd en verwoest door Engelse troepen maar de kleine kerk bleef gespaard.

Kevin, een afstammeling van een van de heersende families in het koninkrijk Leinster, studeerde als jongen onder de hoede van drie heilige mannen, Eoghan, Lochan en Eanna. Gedurende deze tijd ging hij naar Glendalough. Hij zou later terugkeren met een kleine groep monniken om een ​​klooster te stichten waar de ‘twee rivieren samenvloeien’. Zijn faam als een heilige man verspreidde zich en hij trok talloze volgelingen aan. Hij stierf rond het jaar 618, traditioneel gevierd op 3 juni. Door nieuwe tariefwijzigingen werden in 1954 en 1965 nieuwe luchtpostzegels uitgegeven, maar met dezelfde afbeeldingen als de voorafgaande zegels. De nieuwe zegels worden in deel 3 besproken.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Verenigde staten Verenigde Naties Burchten,Kastelen en Paleizen PaleizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)