Het nieuwe verzamelen: Philatelic Adventure Store - Postzegelblog

Het nieuwe verzamelen: Philatelic Adventure Store

3

Donderdag 8 april werd Nederlands grootste en meest spectaculaire postzegelwinkel in Haarlem geopend door Marilyn Monroe. Maar liefst vier winkelpanden werden samengevoegd tot één grote winkel met verschillende afdelingen die we hier de revue laten passeren. Ook stellen we Rob Smit een paar vragen over deze nieuwe winkel en zijn visie op verzamelen.


De Philatelic Adventure Store heeft een aantal bijzonder afdelingen:

‘The Old Stamp Shop’
Hier stap je een andere tijd binnen. Een echte ouderwetse postzegelwinkel waar je klassieke postzegels kan vinden.

‘Thematic Adventure’
Op deze afdeling worden postzegels per thema gepresenteerd. De wanden, het plafond, de vloer en de kasten zijn nachtblauw.

‘Partijen en Occasions’
Hier vind je restanten, insteekboeken, collecties en 2e hands partijen. Misschien wel iets waar je al heel lang op zoek naar was. Zomaar… omdat iemand anders het weg doet.

‘Kaartenafdeling’
Op deze afdeling kan je duizenden ansichtkaarten vinden die op onderwerp gesorteerd zijn. Er zijn zelfs ansichtkaarten van metaal en metalen reclameborden te vinden.

‘Collectio corner’
Collectio is het eigen door PostBeeld op de markt gebrachte merk met postze­gel- en muntbenodigdheden.

´Regular shop´
Dit is de rest van de winkel. Hier vind je volop postzegels en filatelistische benodigdheden. Bij de kassa, kun je terecht voor inlichtingen en leuke kassakoopjes. Van hier uit heb je toegang tot alle andere afdelingen.

Natuurlijk is Postzegelblog nieuwsgierig naar het idee achter de Philatelitic Adventure Store.

Rob Smit: ‘Ik kon het pand kopen waar onze winkel (tot dan toe in 3 winkelpanden) als het ware omheen gebogen zat. Toen ik het verworven had heb ik lange tijd nagedacht wat ik er precies mee zou doen en ontstond langzaamaan het idee voor de Adventure Store. Mede ingegeven door het veranderende verzamelgedrag en als verlengstuk van onze websites lijkt dit een logische completering van het geheel.’

Wat is de meerwaarde van de Philatelic Adventure Store boven andere postzegel-winkels?
Rob Smit: ‘Uit ervaring weet ik dat er verschillende doelgroepen zijn. Door verschillende afdelingen in één winkel onder te brengen, elk met hun eigen sfeer, kunnen we verschillende doelgroepen optimaal bedienen en zich bij ons thuis laten voelen. En uiteraard hebben we een grote voorraad postzegels van de hele wereld.’

Postzegels verzamelen wordt, volgens veel mensen, steeds minder interessant. Hoe denk jij hierover?
Rob Smit: ‘Op de manier zoals veel mensen het deden is dat wellicht zo. Wij constateren echter veel veranderingen binnen het postzegel verzamelen, waarbij het opbouwen van een collectie een leuke en interessante bezigheid kan zijn. In de meeste gevallen is zo’n verzameling dan ook veel persoonlijker doordat het aansluit bij of andere verzamelingen, of andere interesses, hobby’s of beroep.  Vrijwel elke bestaande verzameling kun je gedeeltelijk ombouwen tot een veel interessantere persoonlijke verzameling. Met tips en adviezen in deze richting heb ik al vele malen mensen opnieuw enthousiast kunnen maken voor postzegels (daar zitten verzamelaars bij die er eigenlijk mee wilden stoppen en nu toch weer, soms zelfs fanatiek, bezig zijn). Natuurlijk lukt het lang niet om iedereen opnieuw te enthousiasmeren, maar er komen ook nog steeds nieuwe verzamelaars bij.

Welke nieuwe stromingen zie je bij het verzamelen van postzegels en heb je hier rekening mee gehouden in de winkel?
Rob Smit: ‘Daar heb ik wel degelijk rekening mee gehouden. Wij hebben best veel klanten (via internet) die postzegels niet als hoofdverzameling hebben, maar als onderdeel van hun verzameling. Doorgaans betreft het dan een thema (bijv. alles van golfsport of strips of wat dan ook). In onze Thematic Adventure afdeling hebben we dat nu eens omgekeerd. We kijken wat op postzegels voorkomt en hebben daar (verzamel)artikelen bij gezocht. Zo hopen we ook nog wat andere artikelen te verkopen aan die thematische verzamelaar en hopen we omgekeerd postzegels te verkopen aan mensen die binnenkomen voor stripboeken, modelauto’s of andere artikelen. Met ons eigen merk Collectio bieden we een aantal verzamelaars ook een op maat gemaakt opbergsysteem aan. Met name het nieuwe ‘Create Your Topic’ systeem gaat daar in de loop van dit jaar steeds meer aan bijdragen. Daarnaast bieden we de echte filatelist in onze ‘old stamp shop’  de gelegenheid en sfeervolle omgeving om in alle rust veel postzegels te kunnen bekijken. En ook de andere afdelingen hebben hun eigen, doch eigentijdse sfeer.’

Wat is voor jou de mooiste postzegel in de hele wereld?

Rob Smit: ‘Ik vind de speciaal als postzegels ontworpen kunstwerken van Friedensreich Hundertwasser mooi, maar omdat mooi nogal subjectief is, vertel ik liever wat ik bijzonder bijzonder of opmerkelijk vind, en dat zijn postzegels met een verhaal of een stukje actuele geschiedenisweergave, misschien niet altijd mooi, maar wel boeiend.


Zo heb ik lange tijd een stukje (4 jaar na uitgifte van dit zegel zelf uitgehakte) Berlijnse muur bewaard samen met een zegel van de DDR ter gelegenheid van 25 jaar antifaschistische schutzwal.


Ook dat ene kleine zegeltje van Argentinië uit 1982 met opdruk ‘Las Malvinas son Argentinas’ heeft me altijd geboeid. De Engelsen waren toen al onderweg om de Falklandeilanden weer te bevrijden, of weer onder Engels bestuur te brengen. Hoe je het maar wil zien. Het lijkt weer actueel te worden, nu Argentinië zich opnieuw uitlaat over aanspraken op de Falklandeilanden of Malvinas.


De meest schokkende zegel vind ik een zegel van Iran uit 1991, nota bene ter gelegenheid van de dag van het kind, waarop een kind een ruit met een davidster ingooit. In deze categorie passen ook zegels van Noord Korea waarop een ‘heldhaftige’ Koreaan de schedel van een Amerikaans soldaat verbrijzelt met de kolf van een geweer.

Ook zegels met een postale geschiedenis, soms los, meestal op poststuk vind ik interessant.

Nu de winkel zo’n enorme restyling gehad heeft, krijgt je site dat binnenkort ook nog?
Rob Smit: ‘Ja, we zijn daar al een tijd mee bezig (een preview van de homepage is reeds te zien via onze site). Technisch gezien (er zitten veel bijzonderheden en technische noviteiten in) hebben we het geheel echter nog niet helemaal rond gekregen. Nu de winkel klaar is ga ik me versterkt inzetten om dit samen met webbouwers rond te krijgen.’

Onze gratis wereldcatalogus www.freestampcatalogue.com bevat nu nagenoeg alle zegels uit de periode 1920 tot heden. Langzamerhand zijn we bezig om van een aantal landen nu ook de uitgaven van vóór 1920 op te nemen.

Er is dus zeker reden om een keer te gaan kijken in Haarlem! Het adres is: Kloosterstraat 19/21, 2021 VJ  Haarlem.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Robert op 12 april 2010 om 16:26

  Een leuk idee om het postzegels verzamelen weer actueel (zelfs ‘hip’) te maken. Er zijn genoeg mensen die zichzelf geen postzegelverzamelaar noemen, maar postzegels wel mooi vinden en ze af en toe aanschaffen. Die mensen kun je op deze manier goed bereiken!

 • Jan van Tellingen op 12 april 2010 om 19:18

  Ik heb afgelopen winter kennis gemaakt met: http://www.freestampcatalogue.com GEWELDIG ook voor thematische verzamelaars. Makkelijk zoeken zowel op land als op jaartal, Grenzeloos !

 • dolores op 13 april 2010 om 19:55

  Ik stuur iedereen naar die site die wil dat ik Nederlandse postzegels voor ze koop…ja ik ben me daar van Lotje getikt, dat is toch geen verzamelen of zie ik dat nu verkeerd. Ik vraag ook wel eens sporadisch een postzegel aan iemand, maar niet een hele jaargang of uitgerekend de velletjes van 7 euro… Hoe zien jullie dat?

  Iig, lekker handig om mensen door te sturen, of zelf zegels te bestellen, maar laatste tijd is er wel steeds minder voorradig is mijn indruk? Zou idd wel eens willen rondneuzen in de winkel.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)