50 jaar televisie voor kinderen in Groot-Brittannië - Postzegelblog

50 jaar televisie voor kinderen in Groot-Brittannië

0

Het was in 1996 vijftig jaar geleden dat het eerste kinderprogramma met in de hoofdrol ‘Muffin the Mule’ op televisie door de BBC werd uitgezonden. Voor Royal Mail aanleiding om een serie van vijf postzegels uit te geven met ‘grote sterren op het kleine scherm’. De postzegels werden ontworpen door Tutssels en gedrukt door Joh. Enschedé Security Printing in Haarlem.

De eerste rechtstreekse uitzending van ‘Muffin the Mule’ vond plaats op 20 oktober 1946 vanuit de BBC studio in Alexandra Palace tijdens het ‘kinderuurtje’ op zondagmiddag en werd gepresenteerd door Annette Mills. De pop ‘Muffin the Mule’ was in 1933 vervaardigd voor Hogarth Puppets door Punch and Judy Poppentheater om deel uit te  maken van het poppencircus. De BBC besloot om de show stop te zetten na het overlijden op 10 januari 1955 van Annette Mills.

Op de foto uit het BBC archief Annette Mills en ‘Muffin the Mule’. Ten behoeve van de afbeelding op de postzegel is het venster op de achtergrond weggewerkt. Muffin danste meestal op de piano bewogen door een poppenspeler als Annette op de piano een liedje speelde. Muffin werd een geliefde televisiester en was ook verkrijgbaar als speelgoed vervaardigd door Lesney Products.

De vriendelijke, brutale en ondeugende ‘Sooty’ was een handschoenpop. De pop werd in 1948 gemaakt door goochelaar, poppenspeler en pianist Harry Corbett. Het debuut op de lokale televisie vond plaats in 1952 in kindershows die zijn naam droegen. ‘Sooty’ is opgenomen in het Guinness Book of Records als het langst doorlopende kinderprogramma op televisie in Groot-Brittannië met 857 afleveringen.

De originele beer was helemaal geel en Harry Corbett bedekte zijn neus en oren met ‘roet’  zodat de beer beter uitkwam in de zwart-wit televisie uitzendingen, vandaar de naam ‘Sooty’ dat ‘roetachtig’ betekent. Later werd de beer vergezeld door andere poppen zoals ‘Sweep’ de hond en ‘Kipper’ de kat. Op de prentkaart is Sooty afgebeeld met Sweep en zijn vriend Cokey de Clown.

Op 4 oktober 1964 verscheen de eerste aflevering van ongeveer 30 minuten van een poppen marionettenfilm geproduceerd door AP Films. De televisieserie met de naam ‘Stingray’ werd gemaakt door Gerry en Sylvia Anderson, Alan Fennell en Dennis Spooner en geheel in kleur opgenomen. In totaal werden 39 afleveringen van een half uur vervaardigd. De laatste aflevering werd uitgezonden op 27 juni 1965.

Op de postzegel is Captain Troy Tempest afgebeeld in de eerste aflevering met de Aquafibians. De Stingray is een nucleair aangedreven gevechtsonderzeeër en het vlaggenschip van de World Aquanaut Security Patrol in het jaar 2060. De boot is bewapend met stingraketten en torpedo’s en kan onder water een snelheid bereiken van 1.100 kilometer per uur. Navigator aan boord is luitenant George Lee Sheridan met de bijnaam ‘Phones’. De Stingray wordt aangevallen door duikboten van de koning Titan van de onderzeese stad Titanica waarbij Troy en Phones gevangen worden genomen.

Een van de eerste stop-motion animatie kinderfilms die voor de televisie werden vervaardigd was ‘The Clangers’, geschreven en geregisseerd door Oliver Postgate. Het is een familie die leeft in de ruimte en bestaat uit kleine wezentjes die leven op en in een holle planeet. De film werd geproduceerd door ‘Smallfilms’ in afleveringen van elk 10 minuten. De eerste aflevering vond plaats op 16 november 1969 en de laatste, 150ste aflevering, op 6 november 1972. Ze werden uitgezonden op BBC 1.

In het jaar 1969 slaagde de ruimtevaartorganisatie NASA er in om een ruimtevaartuig op de maan te laten landen. Voor de BBC aanleiding om een nieuwe televisieserie in kleur te laten maken waarbij de ruimte en ruimteverkenning centraal zou staan. Geïnspireerd door de echte maanlanding ontstond de familie ‘Clangers’ die er uitzien als een soort muizen in de kleur van varkens. Ze leefden van ‘Blue String Pudding’ en ‘Green Soup’ die door de ‘Soup Dragon’ uit de vulkanische soepbronnen worden geoogst. Het werden 26 afleveringen waarvan een aantal ook in boekvorm verscheen. Afgebeeld is het omslag van het boekje ‘The Top Hat’, waarvan het filmpje werd uitgezonden op 18 januari 1970. In dit verhaal vinden de ‘Clangers’ een aantal kikkers in een hoge hoed.

Op 28 september 1981 verscheen de eerste aflevering op televisie van ‘Danger Mouse’, een Britse animatiefilm geproduceerd door Cosgrove Hall Films voor Thames Television. Danger Mouse is een geheim agent en een parodie op de Britse spion-fictie films ‘Danger Mouse’ en ‘James Bond’. Hij spreekt vloeiend 34 talen en zijn codenaam is zo geheim dat deze een codenaam heeft. In totaal verschenen 161 afleveringen. De laatste werd op 19 maart 1992 uitgezonden.

De op de prentkaart naast Danger Mouse is ‘Penfold’ afgebeeld, de assistent van Danger Mouse. Het is een verlegen hamster (geen mol zoals ook wel wordt gezegd) met een dikke ronde bril en een gekreukeld blauw pak met wit overhemd. Hij komt vaak in gevaarlijke situaties terecht en is dan doodsbang. Maar hij wordt altijd gered door Danger Mouse. De muis was zelfs zo populair dat een Panini album verscheen waarin 240 zelfklevende stickerplaatjes konden worden geplakt met fragmenten uit zijn belevenissen.

In het stempel gebruikt voor de stempeling op de eerste dag van uitgifte in Londen werd een afbeelding opgenomen van een zendmast. Deze zendmast staat naast de studio’s van de BBC die voor de eerste televisie uitzendingen in Alexandra Palace waren ingericht. De zendmast staat zo’n 200 meter boven de zeespiegel en op de hoogste heuvel in Noord Londen, Muswell Hill.

 

De foto uit het blad ‘Wireles World’ van december 1948 toont de bovenste antennes voor de uitzending van de televisiebeelden en de onderste voor het geluid. De zendmast is nog steeds in gebruik, ook al zijn de oude antennes al lang vervangen door moderne exemplaren. In 1936 werden vanuit Alexandra Palace de eerste proefuitzendingen voor televisie uitgestraald met twee verschillende systemen. Daartoe waren twee studio’s ingericht, Studio A voor het Marconi-EMI- Emitron systeem en Studio B voor het systeem van Baird. Dit laatste systeem werd niet verder ontwikkeld. De eerste televisie uitzending werd gepresenteerd door Elizabeth Cowell met de woorden: ‘This is direct television from Alexandra Palace’.

Op 23 september 1997 verscheen een zogenoemd ‘prestigeboekje’ ter gelegenheid van 75 jaar BBC. Hierin is een blokje van vier stuks met de postzegel ‘Muffin the Mule’ opgenomen. Omdat we dicht bij de Duitse grens woonden keken we vaak naar Duitse televisiezenders. De favoriete programma’s van onze kinderen waren ‘Die Sendung mit der Maus’ en ‘Geschichte vom Maulwurf’ ofwel ‘Molletje’. Wat was uw favoriete kinderprogramma of serie op televisie in uw jeugd of van uw kinderen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Films RuimtevaartNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)