Boetprocessie Veurne - Postzegelblog

Boetprocessie Veurne

4

Soms gebeurt het wel eens dat bij het zien van een nieuwe postzegel je het gevoel krijgt: wat stelt dat nou voor! Dat overkwam mij ook toen ik de twee, toen nieuwe Belgische postzegels kreeg uitgegeven op 25 april 1987. Op een postzegel was een stoet afgebeeld met donkere figuren die zwarte kruisen droegen. De postzegel werd ontworpen door de Antwerpse kunstenares May Néama geboren in 1917 en in 2007 overleden.

belgie-523

Maar dan wordt je toch benieuwd naar de reden van uitgifte van zo’n vreemd overkomende postzegel die zonder toelichting in de verzameling terecht kwam. Als tekst op de zegel alleen de woorden VEURNE en FURNES, de naam van een stadje in de Belgische provincie West-Vlaanderen aan de kust. Eerder, op 1 december 1939 was al een postzegel verschenen in de serie Belforten gewijd aan Veurne. Nog een overblijfsel uit de tijd dat Veurne een vestingstad was. Het belfort werd gebouwd van omstreeks 1617 tot 1628 en staat op de Werelderfgoedlijst. De toren staat ook afgebeeld op de postzegel uit 1987 al is dat niet zo goed herkenbaar.

belgie-147
belgie-148

Een andere postzegel, uit 1915, later herdrukt met de waarde ‘frank’ in plaats van ‘franken’ heeft een tafereel ‘eerbetoon aan de vlag van het 7de Linieregiment’. Dit regiment werd honderd jaar daarvoor opgericht als Belgisch-Nederlandse infanterie eenheid. Zij vochten bij Quatre-Bras en Waterloo tegen de Napoliontische legers. Op de postzegel is de toegang afgebeeld van het toenmalige Paleis van Justitie opgetrokken in 1613 ofwel het Landhuis op de Grote Markt Noord.

veurne-plein-en-stadhuis

Wel goed herkenbaar op de oude prentbriefkaart, maar niet op de postzegel uit 1987. Op de kaart is aangegeven, dat het stadhuis is afgebeeld.

belgie-1503

Heel goed herkenbaar zijn de gebouwen die zijn afgebeeld op de postzegel die verscheen op 6 september 1969 in de reeks ‘Toeristische zegels’. De toren van het belfort, het Landhuis, de huisjes met de trapgeveltjes met daarvoor de terrasjes voor de toeristen en inwoners van het stadje en op de achtergrond de Sint Walburgakerk ontstaan vanuit de grafelijke burgkapel.

belgie-1085

Maar ik had het kunnen weten van die processie met de kruisdragers als ik iets beter naar de postzegel had gekeken die op 6 december 1958 was verschenen in de serie ‘Belgische legenden’. De huisjes aan de Grote Markt Noord zijn goed herkenbaar op de postzegel uit 1987. Verder is maar één persoon afgebeeld met een kruis en daarachter nog een figuur in een lang gewaad. Het stelde voor ‘de boetelingen van Veurne’.

belgie-2249

Waarom die processie? Op initiatief van een monnik, Jacob Clou van de Sint Niklaasabdij, werd in 1637 een broederschap opgericht met de naam ‘Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker’. De broederschap moest elk jaar een ‘Vastenkruisweg’ organiseren. Vanaf 1646 werden de boetelingen, zo werden ze genoemd, in ruwe bruine boetepijen gestoken. Zo gekleed ging men in processie, terwijl elke boeteling een zwaar kruis droeg, door de straten van Veurne. Later werden Bijbelse taferelen toegevoegd zodat ook het Oude en Nieuwe Testament worden uitgebeeld. Maar het lijden en de dood van Christus vormen het hoogtepunt. Op 30 juli 2017 vindt de volgende processie plaats. Tot die tijd kan men op andere wijze boete doen. Want als iemand zegt ‘ik ga even wat boete doen’ dan bedoelt hij of zij waarschijnlijk: ‘Ik ga even een biertje drinken’. Want boetestad Veurne kent zijn eigen bier: de Boeteling. Nu begrijp ik de afbeelding op de postzegel veel beter.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Kerken ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Franc Rossi op 7 april 2017 om 16:22

  Mooi verhaal, en het wordt weer het seizoen om veel boete te doen! Ik hoef er niet zo ver voor te gaan want bij de Abdij van Koningshoeve (Tilburg) is het ook goed boete doen. Maar of daar ook filatelistisch iets van te maken is betwijfel ik nog.

 • Giacomo op 11 april 2017 om 11:06

  Leuke tekst mbt mijn geboortestad :)

 • Blontrock Benny op 26 augustus 2017 om 18:46

  graag meer nieuws over “De dienstzegels van België(deel 2 en verder).Waar vind ik die?

 • Patrick Lava op 1 september 2017 om 13:00

  @Benny Blontrock
  Informatie over Belgische dienstzegels vind je uiteraard in de eerste plaats in Belgische postzegeltijdschriften. Enig gegoogel zal je al een pak info opleveren. Het helpt als je ook Frans leest.
  Ook hier op de site zijn artikelen verschenen. Tik gewoon “dienstzegels” in de zoekfunctie rechtsboven op deze pagina en je krijgt de hele lijst.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)