Fila Corona Varia (27) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (27)

2

Bosnië en Herzegovina is een interessant politiek en postaal gebied. Bosnië en Herzegovina kent drie postbedrijven. Ook voor COVID-19 zijn tot nu toe vier uitgiften bekend. Heeft u zegels van dit land in uw collectie? Vanaf 1879 geven ze zegels uit.

 

Bosnië en Herzegovina

Bosnië en Herzegovina is een federatieve republiek in het zuidoosten van Europa, gelegen in het westen van de Balkan. Het land is bij het Verdrag van Dayton opgedeeld in twee entiteiten: de Federatie van Bosnië en Herzegovina (Federacija Bosne i Hercegovine) en de deelrepubliek Servische Republiek (Republika Srpska). Het bestaat uit de landstreken Bosnië en Herzegovina. Het land wordt bijna geheel door land omgeven, behalve bij de kustplaats Neum, waar circa 24 km kustlijn is met de Adriatische Zee.

Postbedrijven

Sinds de onafhankelijkheid in 1992 heeft Bosnië en Herzegovina drie postautoriteiten gehad die overeenkomen met de etnische en administratieve indeling van het land. Postzegels worden uitgegeven door de Bosnië-Herzegovina Post (BH Pošta, Sarajevo), Kroatische posten (Hrvatska pošta Mostar, Mostar) en Servische posten (Pošte Srpske, Banja Luka). In de Federatie van Bosnië en Herzegovina zijn postzegels uitgegeven door BH Pošta (de gebieden gecontroleerd door het leger van Bosnië en Herzegovina in 1995) en HP Mostar (de gebieden gecontroleerd door de Kroatische Defensieraad in 1995) geldig terwijl in de Republika Srpska uitgegeven postzegels door de Pošte Srpske geldig zijn.

De postzegels van BH Pošta werden voor het eerst uitgegeven op 27 oktober 1993, met de inscriptie Republika Bosna i Hercegovina ; sinds 1996 lezen de inscripties alleen Bosna i Hercegovina. De munteenheid was de dinar van Bosnië en Herzegovina tot 1 oktober 1998, vervangen door de converteerbare mark van Bosnië en Herzegovina. BH Pošta, gevestigd in Sarajevo en postdienst van de Bosniakken. Zie https://www.posta.ba/en/program-izdanja-postanskih-maraka-za-2018-godinu-2/

Bosnië / BH Pošta (2020): Oude postroutes.

 

Bosnië / BH Pošta (2020): Oude postroutes.

HP Mostar geeft sinds 12 mei 1993 postzegels uit. Aanvankelijk waren de postzegels gegraveerd in Bosna i Hercegovina / Hrvatska Republika Herceg-Bosna, of afgekort HR Herceg-Bosna. Vanaf 1996 dragen de postzegels het opschrift Bosna i Hercegovina, maar met een ander logo dan BH Pošta. De munteenheid was aanvankelijk de Kroatische kuna en vanaf 1999 de inwisselbare mark van Bosnië en Herzegovina. Sinds 2011 gebruiken beide postautoriteiten het dubbele label Bosna i Hercegovina / Federacija Bosne i Hercegovine (soms afgekort als FBiH), waarbij verschillende logo’s en toepassingsgebieden worden gehandhaafd. Hrvatska pošta Mostar, gevestigd in Mostar en postdienst van de Bosnische Kroaten. Zie https://www.post.ba/filatelija/pretraga/

Bosnië / HP Mostar (2020): Oude postroutes.

 

Bosnië / HP Mostar (2020): Oude postroutes.

 

Bosnië / HP Mostar (2020): Oude postroutes.

Pošte Srpske in Banja Luka begon met de uitgifte van postzegels op 26 oktober 1992. De postzegels hadden eerst de inscriptie Republika Srpska en de munteenheid was de Joegoslavische dinar tot 24 december 1992. Sinds 15 juli 2003 dragen de postzegels de dubbele inscriptie Bosna i Hercegovina / Republika Srpska. De postzegels van Republika Srpska gebruiken meestal het Cyrillische schrift, dus op het label staat Рeпублиҝa Српска. Pošte Srpske, gevestigd in Banja Luka en postdienst van de Bosnische Serviërs. Zie https://www.postesrpske.com/ 

Bosnië / Pošte Srpske (2020): Oude postroutes.

Dit maakt Bosnië overigens niet tot het enige Europees land met meerdere postbedrijven. In Andorra bijvoorbeeld is er zowel een Spaanse als een Franse postdienst. Een andere bijzonderheid is het grote aantal postkantoren in de grote steden. In steden zoals de hoofdstad Sarajevo en verder in onder andere Vitez, Mostar, Travnik en Gornji Vakuf zou er immers nooit meer dan een kilometer afstand zijn tussen twee postkantoren.

Meer info over de geschiedenis van de postzegels van Bosnië en Herzegovina:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Postzegels_van_Bosni%C3%AB_en_Herzegovina

COVID-19 uitgiften

Uitgegeven 9 juni 2020 in vel van 10 zegels. Waarde zegel: 2,70 KM. Afbeelding: Persoon in beschermende kleding tegen een symbolische muur van het corona virus COVID-19 en de tekst ‘PANDEMIJA COVID – 19’ (= Pandemie COVID-19).

 

 

In het maandblad Filatelie (nummer 8/2020) staat onderstaande uitgifte (0,90 KM COVID-19 virus (groen)) vermeld en is uitgegeven op 9 juni 2020.  Op diverse internet forums wordt melding gemaakt dat deze zegels nep/fake zijn of als persoonlijke zegels zijn uitgegeven. Kijk uit als deze zegel wordt aangeboden via het internet. Wie het weet wat de waarheid is, mag het melden in ons forum.

 

 

Uitgegeven 8 mei 2020 als postal tax stamps: COVID-19 Awareness in twee waarden: 0,20 KM en 0,50 KM.

De twee zegels zijn uitgegeven door het Rode Kruis van Bosnië en Herzegovina als reactie op COVID-19.
De 0.20 KM zegel was geldig voor binnenlandse brieven in de periode 8 – 15 mei 2020 en verkocht in het postkantoor.
De 0.50 KM zegel was door de Rode Kruis werkers verkocht op straat om geld in te zamelen.
Alle opbrengsten van de verkoop van beide zegels gaan naar het Rode Kruis.
De datum van 8 mei 2020 is gekozen vanwege Wereld Rode Kruis Dag en de Dag van Rode Halve Maan.

 

Meer info

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Meer Corona blogs vindt u op: https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Europa CEPT VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (16 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Lars op 11 augustus 2020 om 07:25

    Die tweede zegel van Bosnië is een persoonlijke postzegel. Uitgegeven door de filatelistische-en numismatische vereniging van Sarajevo.
    De persoonlijke zegels van Bosnië hebben geen kader zoals bij ons of in andere landen.

  • willem hogendoorn op 11 augustus 2020 om 08:54

    Ingewikkeld verzamelgebied met 2 entiteiten en 3 postadministraties.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)