Wie houdt wie voor de gek - Postzegelblog

Wie houdt wie voor de gek

2

vrouwenkiesrecht.jpgOp 28 augustus 1979 werden twee bijzondere postzegels uitgegeven, één vanwege 100 jaar voetbal en één ter gelegenheid van 60 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland. De laatste zegel heeft, in tegenstelling tot de eerste, heel wat stof doen opwaaien! Wat was het geval? De zegel van 55 cent bleek in het vel van 100 stuks een bovenvelrand te hebben, waarop een deel van de postzegel was afgedrukt met het woord Nederland en de waarde 55 cent.

hank-742.jpgMeteen waren er slimmeriken die dachten: hé, dat is mooi, want de postwet zegt dat een postzegel de landsnaam moet hebben en een waarde aanduiding. Dus: die 10 stukjes velrand zijn ook postzegels! En jawel, ze werden her en der als postzegel geplakt. Ook in Hank waar de beheerder van de postvestiging een brief op zijn balie kreeg gelegd met het verzoek de ‘zegel’ netjes te stempelen en de brief te verzenden. Dat gebeurde op de eerste dag van geldigheid van de ‘zegel’ en omdat de beheerder geen instructies had wat te doen, voldeed hij aan het verzoek. Dat hij voor de gek werd gehouden, had hij blijkbaar op dat moment niet door.
Zo werden heel wat brieven verzonden en prompt beport omdat ze, in de ogen van het Staatsbedrijf der PTT, niet of onvoldoende waren gefrankeerd. Een groot meningsverschil ontstond en de twisten laaiden zo hoog op, dat er zelfs een gerechtelijke uitspraak over werd gedaan. De rechter bepaalde dat de velrand met daarop 10 afdrukken van een deel van de postzegel, géén geldige postzegels waren voor de frankering.

vrouwenkiesrecht-737.jpgDe verklaring was heel simpel: de PTT had de verschijning van de zegels aangekondigd in de Staatscourant en daarbij was vermeld, dat het vellen van 10 x 10 = 100 zegels waren en dus geen vellen van 110 stuks. Ook was een afbeelding van de volledige zegel opgenomen, dus dat was de enige echte!

Jammer voor die mensen die dachten de PTT voor de gek te kunnen houden met een velrand van een postzegel. De ‘gedupeerden’ namen het sportief op en zo werd een meningsverschil omgevormd tot een leuk verzamelitem. En zo kwam Alleta Jacobs, dank zij ontwerpster Addy de Meester, vaak in de publiciteit, maar op een manier die zij zelf nooit zou hebben bedacht of bevochten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Rein op 10 april 2007 om 11:59

   @Lia

   leuk weer een nieuwe naam op dit forum! Welkom! Ben je nu een officiele blogger/blogster?

   Zo’n uitspraak van de rechter indertijd is natuurlijk ‘van de gekke’. Alsof de velgrootte iets met frankeergeldigheid van doen zou kunnen hebben.

   Het argument van de afbeelding van de zegel in de Staatscourant is iets plausibeler maar dat is al lang geen realiteit meer….

   Bij onze oosterburen spelen dit soort anachronismen nog wel, vandaar het in de ban kunnen doen van onze lieve Saskia op soortgelijke non-argumenten.

  • Lia op 10 april 2007 om 21:57

   @ Rein

   Helaas ben ik niet zo thuis in deze wondere postzegelwereld, maar plaats ik veelal de artikelen van een aantal vaste bloggers. Om deze reden wel nauw betrokken bij de Postzegelblog. Dit artikel is er één van Cees Janssen zijn hand. En het zou niet eerlijk zijn met zijn eer te strijken.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)