Wie was Beatrix Potter? - Postzegelblog

Wie was Beatrix Potter?

0

Op 28 juli 1866 werden Rupert en Helen Potter verblijd met de geboorte van een dochter, Helen Beatrix Potter, bekend onder haar tweede voornaam: Beatrix. Zes jaar later werd haar broertje geboren, Walter Bertram. Beide kinderen waren getalenteerd in tekenen en schilderen en ze maakten vaak potloodtekeningen en schetsen van hun huisdieren. Beatrix voegde door haar verzonnen verhalen toe aan haar tekeningen.

Een potloodschets met paardenhoofden vervaardigd door Beatrix Potter in november 1885, toen ze negentien jaar oud was. Het is een detail van een bladzijde uit haar schetsboek. Ze vervaardigde nog meer schetsen van paarden in 1885. En heel veel schetsen van schapen, konijnen, vele andere dieren en landschappen. De honderden schetsen bevinden zich in de collectie van het Victoria & Albert Museum in Londen.

Het ouderlijk huis stond in South Bolton Gardens in Kensington, Londen, waar zich nu de Bousfield Primary School bevindt. Het huis gelegen aan nummer 2 en werd verwoest gedurende de bombardementen in 1941 in de Tweede Wereldoorlog door een zware vliegtuigbom van de Duitse luchtmacht. Op de muur die de school omringt is sinds 1988 ter hoogte van de Old Brompton Road nummer 7 een plaquette aangebracht met haar naam in wit op blauwe achtergrond. Links van haar naam een afbeelding van Peter Rabbit en rechts een afbeelding van  Jemima Puddle-Duck.

De oorsprong van de namen die Beatrix Potter gebruikte voor de dieren die zijn genoemd in haar boekjes is niet met zekerheid vast te stellen. Een aanwijzing kan zijn dat ze een aantal namen vond op de begraafplaats vlak bij haar geboortehuis, Brompton Cemetery. Daar kan men namen vinden als ‘Nutkins’, ‘MacGregor’, ‘Peter Rabbett’ en ‘Jeremiah Fisher’.

De naam ‘Peter Rabbett’ veranderde zij in ‘Peter Rabbit’ voor het konijn in haar eerste boekje uitgegeven op 2 oktober 1902. Het ondeugende konijn beleeft allerlei avonturen in de groentetuin van ‘Mr. McGregor’. Samen met de andere konijntjes van de familie Rabbit, Flopsy, Mopsy en Cotton-tail. In het prestigeboekje uitgegeven door Royal Mail op 28 juli 2016, 150 jaar na de geboorte van Beatrix Potter, zijn tien postzegels opgenomen met tekeningen uit verschillende boekjes die zij illustreerde. Het verhaal van Peter Rabbit schreef ze in het kort al in september 1893 in een geïllustreerde brief gericht aan Noel Moore, de vijfjarige zoon van haar gouvernante toen ze nog in Londen woonde. Het verhaal verscheen in een klein boekje uitgegeven in 1902 door Frederick Warne.

Op bovenstaande prentkaart is een bladzijde uit het handschrift van Beatrix Potter afgebeeld met een tekening van ‘Old Mr. Brown’, een knorrige uil, met als toehoorders bij zijn wijze uitspraken en aantal eekhoorns waaronder ‘Nutkin’. Als beloning hadden de eekhoorns drie vette muizen meegenomen die ze op een steen hadden gelegd voor de ingang van het huis van ‘Old Mr. Brown’.

Het verhaal van ‘Squirrel Nutkin’ schreef Beatrix Potter in september 1901 toen ze met vakantie verbleef in Lingholm, een huis aan de oever van het Derwentwater, een meer in het Lake District. Hier had ze uitzicht over het meer en Herbert’s Island dat ze Owl Island noemde in haar verhalen over de eekhoorn. Daar woonde ‘Old Mr. Brown’. Het boekje, de tweede in de reeks, verscheen in 1903.

Beatrix Potter schreef dertig boeken waarvan 23 over Peter Rabbit en zijn vrienden. Met de opbrengst van de boeken en een kleine erfenis van haar tante kocht zijn in 1905 een boerderij in het Lake District.

De boerderij uit de 17de eeuw, met de naam ‘Hill Top’ ligt in het dorpje Near Sawrey vlak bij Hawkshead. Ze schonk de boerderij na haar dood in 1943 aan de National Trust samen veel landerijen en bosgebieden in het Lake District. Hill Top Farm is een soort bedevaartsoord geworden voor vele duizenden bezoekers die haar boekjes kennen. Niet alleen uit Engeland maar bezoekers uit vrijwel alle landen van de wereld. De boekjes zijn dan ook in vele talen verschenen, ook in het Nederlands en twee in het Fries.

Een heel bekende foto van Beatrix Potter is genomen in 1913 waar ze aan de voordeur staat van haar boerderij ‘Hill Top Farm’. In het jaar 1913 trouwde Beatrix Potter met William Heelis, een advocaat uit het naburige dorp Hawkshead. Vlakbij de boerderij staat een herberg, ‘Tower Bank Arms’, dat zeer druk wordt bezocht door toeristen. De herberg komt voor in het boekje over ‘Jemima Puddle-Duck’. Even verderop ligt een parkeerplaats met meestal het bord ‘car park full’ en dat je niet langer dan twee uur mag parkeren. Na het parkeren, als dit is gelukt, moet men een stukje teruglopen, langs ‘Tower Bank Arms’ en dan via een klein groen hekje het pad op naar de ontvangstruimte en kaartverkoop. Mensen die lid zijn van de National Trust, zoals wij, hebben gratis toegang.

Op de tien postzegels uitgegeven in 2016 zijn tien verschillende dieren afgebeeld uit evenzoveel boekjes. In het Lake District deed zij veel inspiratie op door de vele dieren te observeren en te tekenen.

Zoals het verhaal van ‘Mrs Tiggy-Winkle’, geschreven in 1905. Een egel die de was doet voor alle dieren die in haar buurt wonen. Een klein meisje, Lucy, ontdekt het verborgen huisje van de egel en maakt een gezellige dag mee door haar te helpen bij het strijken van het wasgoed.

Een andere bekende foto van Beatrix Potter is genomen in 1891 waarbij zij met haar konijn poseert in de tuin bij haar geboortehuis in Londen. Het konijn heeft zij de naam ‘Benjamin Bouncer’ gegeven. Ze heeft het konijn aan een lijn, omdat ze bang is dat als het dier losloopt ze wordt opgejaagd door katten.

Benjamin werd opgenomen in de verhalen van Beatrix Potter met de naam ‘The Tale of Benjamin Bunny’. Het verhaal werd in 1903 geschre-ven tijdens haar vakantie in ‘Fawe Park’, een vakantieverblijf aan de oever van Derwentwater in het Lake District. Beatrix Potter heeft veel studie en tekeningen gemaakt van paddenstoelen en andere zwammensoorten. De hoed van Benjamin Bunny lijkt veel op de hoed van een paddenstoel, misschien dat ze daaraan heeft gedacht?

Beatrix Potter overleed op 22 december 1943 in het Lake District als gevolg van een longontsteking en een hartaandoening. Niet in haar boerderij ‘Hill Top Farm’, maar in een boerderij die zij eveneens had gekocht in Near Sawrey en waarin ze in 1913 samen met haar echtgenoot William Heelis ging wonen. Deze boerderij heeft de naam ‘Castle Cottage’ en ligt aan de voet van een steile heuvel. In 1918 schreef ze hier slechts één boek getiteld ‘The Tale of Johny Town-Mouse’. De boerderij is in beheer van de National Trust maar niet opengesteld voor bezoekers en alleen op afspraak te bezichtigen.

Naast de twee boerderijen had Beatrix nog dertien of veertien boerderijen met het omliggende land gekocht, zoals ‘Yew Tree Farm’ tussen Coniston en Hawkshead, een deel van het grondgebied van het Lake District, 1600 hectare groot. De in 1690 gebouwde boerderij werd door haar gekocht in 1930. Deze boerderij werd gebruikt in 2006 bij de opnamen van de film ‘Miss Potter’ in plaats van ‘Hill Top Farm’. We hebben hier vele wandelingen gemaakt tijdens onze vakanties, vooral rond het prachtige meertje met verharde voetpaden, de Tarn Hows. Ze heeft vrijwel al haar bezittingen nagelaten aan de National Trust. Zoals het voormalige advocatenkantoor van William Heelis in Hawkshead, nu een museum ingericht door de National Trust met de naam ‘Beatrix Potter Gallery’.

Vanaf 1 september 2016 werd een boek uitgegeven met een verhaal van Beatrix Potter: ‘Kitty-in-Boots’. Het verhaal schreef zij in 1914 op in een schoolschrift, maar het werd nooit eerder uitgegeven omdat zij geen tijd had er tekeningen bij te maken. Het werd in 2015 in het archief van het Victoria & Albert Museum ontdekt. Wel bevindt zich sinds 1989 in het Victoria & Albert Museum een tekening in potlood en inkt voor het omslag van het boek met de titel ‘Puss in Boots’. Hier bevindt zich ook het schoolschrift met de tekst van het verhaal. De tekening, die zij maakte in juni 1894, is in bruikleen gegeven door ‘The Lindner Trust’. Deze tekening werd echter niet gebruikt voor het omslag van het boek uitgegeven in 2016. De tekeningen in het boek werden vervaardigd door Quentin Blake die al meer dan 300 boeken illustreerde, onder andere van Roald Dahl. Om onze verzameling boeken geschreven door Beatrix Potter te completeren hebben we uiteraard het nieuwe boek aangeschaft. Wel even wennen aan de heel andere tekenstijl van Blake dat totaal niet lijkt op de tekeningen van Beatrix Potter.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Katten Musea Paarden Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)