Fila Corona Varia (18) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (18)

0

Vanaf 12 maart 2020 zit Nederland in de intelligente lockdown. Hoe gaan we om met ons veranderend gedrag? Luisteren we naar de premier als boodschapper van het slechte nieuws tijdens de persconferenties in de rol van ‘meester’ Rutte? Het RIVM doet samen met de GGD’en onderzoek naar de invloed van de maatregelen op het dagelijks leven. Liefst 90.000 mensen van 16 jaar en ouder deden mee aan het eerste grootschalige onderzoek. De resultaten van het onderzoek over o.a. geen handen schudden, social distancing (1,5 metersamenleving), handen wassen en thuis blijven komen aan de orde in deze 18e blog. Intussen hebben de diverse postadministraties niet stilgezeten (behalve PostNL) en zijn creatieve zegelontwerpen verschenen.

Gedrag burgers

Op 6 maart 2020 startte de eerste van een reeks persconferenties van premier Mark Rutte (met andere ministers en directeur RIVM) over de corona pandemie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/coronavirus-beeld-en-video/videos-persconferenties 

 

De resultaten van het onderzoek van het RIVM en GGD’en vindt u hieronder.

Geen handen schudden

 

 

 

 

 

 

In de meeste culturen is een handdruk een onderdeel van een vriendelijke begroeting; de handen zijn open zonder enig wapen. Het is ook een teken van overeenstemming over een transactie. Deze postzegels tonen beide aspecten, sommige politiek, sommige economisch. Probeer de positie van de handen in de Tunesische zegel te imiteren. En de afbeelding van de Faeröer zegel is ook een uitdaging (omgedraaid zou het kunnen werken als je zij aan zij loopt). Veel zegels zijn van handen van verschillende kleur, bijv. Suriname met een open handboei.

Papua NG (2020): overprint K1.60 Asia Pacific Economic Cooperation K6.80 (2018)

Uit het RIVM/GGD onderzoek is gebleken, dat 99,5 procent geen handen meer schudt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Social distancing (1,5 metersamenleving)

De 1,5 metersamenleving is ingericht dat burgers in de publieke ruimte, in het openbaar vervoer, in winkels e.d. zoveel mogelijk ten minste anderhalve meter afstand tot anderen kunnen bewaren, m.n. ter voorkoming van virusepidemieën. De 1,5 metereconomie is ingericht dat beroepsbeoefenaars bij alles wat samenhangt met de uitoefening van hun bedrijf of beroep zoveel mogelijk ten minste anderhalve meter afstand tot anderen kunnen bewaren, m.n. ter voorkoming van virusepidemieën.

India (2020) Graag afstand (= Respect Social Distancing).

Uit het RIVM/GGD onderzoek is gebleken, dat het op 1,5 meter afstand blijven van elkaar, soms lastig op te volgen. Ongeveer twee derde van de ondervraagden geeft aan dat er haast nooit iemand binnen 1,5 meter afstand komt. Zowel bij het ontvangen van bezoek als bij een frisse neus halen. Bij het boodschappen doen en op het werk ligt dit deel een stuk lager. Een derde van de mensen geeft aan dat er haast nooit iemand binnen 1,5 meter afstand komt.

Mauritius (2020): 1 meter afstand en verplicht dragen mondkapje bij de post.

Handen wassen

In Corona blog nummer 3 is uitgebreid ingegaan op het fenomeen ‘handen wassen’. Ignaz Semmelweis (1818–1865) was een Hongaarse arts en wetenschapper, een vroege pionier op het gebied van hygiënevoorschriften.

 

 

 

 

 

 

Handhygiëne: de hygiënemaatregelen met betrekking tot de handen, m.n. ter voorkoming van de verspreiding van infectieziekten, t.w. het met zeep wassen van de handen, inclusief de polsen, gedurende minimaal 20 seconden, waarna de handen met een wegwerpdoekje worden afgedroogd.

Uit het RIVM/GGD onderzoek is gebleken, dat  handen wassen lastiger is. Slechts 42 procent wast de handen meer dan 10 keer per dag.

Thailand: 2 baht standaard postkaart die gratis aan klanten wordt gegeven om te schrijven aan familieleden, vrienden en medisch personeel tijdens de COVID-19-pandemie. Hieronder een kaart met drie gerelateerde COVID-19 stempels, o.a. handen wassen.

Nepal gaf in 2011 een zegel uit voor de actie: ‘Save Water’ Always Keep Hands Clean for Healthy Life

Thuis blijven

Duitsland (2020): lokale post ‘Brief und Mehr’.

Ik denk dat ik het nieuwe coronavirus heb. Wat moet ik doen? (bron: Rijksoverheid)

Voor iedereen geldt:

  • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging tot 38 graden of koorts.
  • Mijd sociaal contact. U kunt ook geen bezoek ontvangen of op bezoek gaan en ook geen boodschappen doen. Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (meer dan 38 graden koorts en moeite met ademhalen) en u medische hulp nodig heeft.
  • Als u zich beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten heeft gehad, bent u genezen. Dan kunt u anderen niet meer besmetten.

Malaysia (maart en april 2020): Anti-COVID-19 slogan stempel.

 

 

Royal Mail frankeermachinestempels van drie verschillende sorteercentra ter ere van de National Health Service (NHS), ter bevordering van de preventieve maatregel COVID-19 van ‘Stay Home’.

Singapore (7 april – 17 mei 2020): COVID-19 frankeermachinestempels.

Duitsland (2020): lokale post ‘LMF (Logistic-Mail-Factory)’ in Augsburg.

Meer info

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Meer Corona blogs vindt u op:  https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Duitsland Equatoriaal Guinea Faroer Groot Brittannië India Oostenrijk Thailand Thailand TunesiëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (15 stemmen, gemiddeld: 4,93 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)