Typisch Nederlands - tompouce: bijzondere lekkernij - Postzegelblog

Typisch Nederlands – tompouce: bijzondere lekkernij

1

Met Typisch Nederlands – tompouce zal PostNL op 6 april 2020 voor de vierde maal ons land met de emissie Typisch Nederlands ‘verblijden’. Op het vel staan zes afbeeldingen van een tompouce liggend op een wit bord met aan weerskanten een mes en vork. Het is een gebakje in de vorm van een kleine gelaagde baksteen. De lekkernij bestaat uit twee lagen bladerdeeg met daartussen banketbakkersroom of soms slagroom. Op de bovenkant is roze gekleurd glazuur aangebracht (op Koningsdag oranjekleurig). Het gebakje is schuin van bovenaf gefotografeerd, waardoor de vulling nog net zichtbaar is. De schuine stand van het bovenste gedeelte van de aangeroerde tompouce op het bord geeft dynamiek en levendigheid aan het totaalontwerp.

Typisch Nederlands – tompouce: uitgiftedatum 6 april 2020

Typisch Nederlands - tompouce

Ook bij deze emissie Typisch Nederlands – tompouce verwijs ik naar het postzegelblog-artikel van 5 januari 2020, omdat de beschrijving van de grafisch ontwerper, fotograaf, compositorisch ontwerp, beeldmerk, ton-sur-ton-effect, oplage en de opmerking “Mmm . . .” steeds weer een herhaling is van de voorgaande postzegelvellen, afgezien van de afbeelding van de tompouce als typisch Nederlandse lekkernij en de ermee samenhangende dekkleur van de tompouce.
Ook bij de vierde uitgave van de emissie Typisch Nederlands domineert eenvormigheid en eentonigheid weer in hoge mate!

Stilleven op achtergrond

Op het bovenste deel van de roze gekleurde achtergrond staat wederom een stilleven: de bovenkant van de tompouce (op een pastelgroen bord) is verschoven, waardoor de gele banketbakkersroom goed te zien is. Links ervan staat een kop cappuccino met opgeklopt schuim en een lepeltje op het schoteltje.

Onhandige opstelling

De opstelling van bord en kopje ten opzichte van elkaar met de tegengestelde stand van vork en lepeltje zal in de praktijk toch anders gebruikt en uitgevoerd worden als op het postzegelvel is afgebeeld. Kopje koffie (lepeltje rechts) en bord met gebak (vork ligt links als persoon achter het bord zit) zijn apart gefotografeerd en naderhand tot een totaalcompositie samengesmolten.
Gebruikelijk is toch dat het kopje rechts van het gebak staat (gelijk een glas water naast een bord met aardappelen, groente en vlees), waardoor je met de cappuccino niet over het gebakje hoeft te reiken. Met de rechterhand wordt, zoals is afgebeeld, de koffie geroerd. Door het bord met gebak en vork te om te draaien en spiegelbeeldig af te beelden, kan het gebak ook met de rechterhand genuttigd worden.

Juiste opstelling!

Oorsprong tompouce

Typisch Nederlands - tompouce

De naam tompouce gaat terug op Tom Pouce (kleine duim), de Franse vertaling van Tom Thump. Het kleine mannetje (niet groter als de duim van zijn vader), die door een koe werd opgegeten, speelt in 17e -eeuwse Engelse kinderverhalen al een hoofdrol net als Klein Duimpje.
De eerste tompouce is omstreeks 1845 door een Amsterdamse banketbakker gemaakt als variant op het Franse gebak millefeuille. Volgens overlevering heeft de naamgeving met een kleine, 66 cm lange artiest te maken met de naam Generaal Tom Thumb. Deze kleine persoon, Charles Stratton, trad in Nederland midden 19e eeuw op in het grote Amerikaans circus Barnum and Bailey. Een andere verklaring voor de naam is dat het bladerdeeg onvermijdelijk kruimelt als je het op eet. Dat doet ook aan het sprookje van klein Duimpje denken, die kruimels strooide om de weg naar huis terug te kunnen vinden.

Jan Hannema  alias Admiraal Tom-Pouce

Jan Hannema alias Admiraal Tom-PouceOnbekend/Public domain

Het woord tompouce werd vroeger in ons land voor allerlei dingen van klein formaat gebruikt, zoals een dwerggeranium en een damesparapluutje, maar ook voor een klein uitgevallen persoon.
In 1839 werd in Franeker een flinke baby geboren, die Jan heette. Na een jaar stopte Jan Hannema (1839 – 1878) met groeien. Hij bleef zijn hele leven 71 cm lang. Zijn broers en zussen, die wel doorgroeiden, noemden hem daarom Klein Duimpje (Lyts Tomke). Hij had een geweldig talent voor imiteren.
Al vanaf zijn 7-jarige leeftijd trad hij onder het pseudoniem van Admiraal Tom Pouce op op kermissen en naderhand op die in verschillende Europese landen én vorstenhuizen. Zijn meest opvallende rol was die van admiraal Maarten Tromp. Hij was getooid in een blauwe admiraalsjas en droeg daarbij een zwaard.

NVPH 414 – Maarten Harpertsz. Tromp

NVPH 414 - Maarten Harpertsz. Tromp

Na de Napoleontische periode ontstaat de kunststroming romantiek, die met gevoel het historisch verleden van het eigen land verheerlijkend verbeeldt. Voor Hannema was in de nadagen van de romantiek admiraal Tromp een ideale voorbeeldpersoon uit de 17e eeuw.
In de Tweede Wereldoorlog vervulde Tromp met negen andere zeehelden op postzegels een geheel andere rol. Zij vervulden in de visie van de Duitse bezetters een voorbeeldrol: deze tien Nederlandse admiraals hebben tegen de Engelsen gevochten, zoals wij Duitsers (zij gaven de opdracht voor deze emissie!) dat ook doen. Met andere woorden volg deze historische Nederlanders in de strijd tegen Engeland.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

  • bate hylkema op 29 maart 2020 om 08:37

    Om van cappuccino en gebak ten volle te genieten is het stilleven veranderd:
    – cappuccino en gebak op schotels zijn van plaats gewisseld.
    – cappuccino is een kwartslag gedraaid.
    – schotel met gebak is spiegelbeeldig afgebeeld en een halve slag gedraaid.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)