Ordnance Survey landkaarten van Groot-Brittannië - Postzegelblog

Ordnance Survey landkaarten van Groot-Brittannië

0

In de nasleep van de Jacobitische Opstand van 1746 ontstond steeds meer behoefte aan landkaarten waarmee het voor militaire strategen eenvoudiger werd om de opstelling van legereenheden tegenover de vijand te vergemakkelijken. Eerst met de bedoeling om Schotland in kaart te brengen, later vanwege de dreiging van een invasie tijdens de Napoleontische oorlogen.

De aanzet tot het vervaardigen van landkaarten van de Schotse Hooglanden ging uit van de Hertog van Cumberland die overwinnaar was bij de Slag bij Culloden in 1746. De opdracht om de kaarten te maken ging naar luitenant-kolonel David Watson en zijn assistenten William Roy, Paul Sandby en John Manson. De kaarten zijn nu bekend als ‘The Duke of Cumberland’s Map’ en bevinden zich in de British Library.

Als datum waarop de ‘Ordnance Survey’ werd opgericht wordt 21 juni 1791 aangehouden toen een theodoliet werd aangeschaft ten behoeve van landmeters die onder leiding van Jesse Ramsden het land in kaart gingen brengen. Dit was in opdracht van de 3de Hertog van Richmond. Helaas is deze theodoliet bij een Duits bombardement gedurende de Blitz in 1940 verloren gegaan. Een tweede theodoliet, ook uit 1791, is wel bewaard gebleven en nu te zien in het Science Museum in Londen. Testen op de accuraatheid van de landmetingen werden uitgevoerd in Kent, bij de Romney March, een moerassig gebied ten zuiden van Ham Street. Het was het eerste gebied in Groot-Brittannië dat op accurate wijze in kaart werd gebracht. Op de postzegel is Ham Street te zien op een landkaart uit 1816.

Een landkaart van 90 jaar later, uit 1906, toont Ham Street waar inmiddels een spoorlijn op is te zien en het dorp een station heeft gekregen behorende tot de South Eastern & Chatham Railway (SE&CR) die tussen 1899 en 1923 de treindiensten verzorgde. Op het naambord van het in 1851 geopende station is nog steeds Ham Street Station vermeld.

De spoorwegmaatschappij was gevestigd in Ashford en de spoorlijn afgebeeld op de postzegel liep van daaruit naar Hastings via Ham Street. De boerderij die staat aangegeven als ‘Mountain Farm’ bestaat nog, niet meer als boerderij maar als ‘Windsor food machinery Ltd’ waar machines worden gerepareerd en verhandeld voor de voedselindustrie, vooral vleesverwerking.

Op de postzegel van 33p is de naam van Ham Street gewijzigd in Hamstreet. Wellicht om verwarring te voorkomen met Ham Street in Somerset? Duidelijk zijn de uitbreidingen te zien van het dorp aan de noord- en zuidkant van Hamstreet Road, de huidige B2067. De landkaart is uit 1959 en toegevoegd is Cotton Hill Walk waar sinds 1976 een verzorgingstehuis staat. De blauwe lijn rechtsonder op de landkaart geeft het Royal Military Canal aan. Dit kanaal is 35 kilometer lang en loopt van Folkestone naar Hastings. Met de aanleg werd op 30 oktober 1804 begonnen en het kanaal kwam gereed in april 1809. Het was bedoeld als derde verdedigingslinie tegen een inval van Napoleon.

Weer een nieuwe aanduiding op de landkaart bij Hamstreet is de Saxon Shore Way. Het is een langeafstandswandelpad dat loopt van Gravesend naar Hastings via oude routes van de Romeinen. Het wandelpad is 163 kilometer lang. Het deel langs Hamstreet begint in Dover via Lympne, Aldington en Kenardington. Aankomst in Hamstreet via het natuurreservaat en dan verder naar Rye. De landkaart op de postzegel is uit 1991 en geeft weinig meer aan dan de landkaart op de vorige postzegel uit 1959. Het plustekentje in het midden van de landkaart geeft de ‘Church of the Good Shepherd’ aan, een kerk die zowel door de Anglicanen als de Methodisten wordt gebruikt.

In een van de stempels die door Royal Mail zijn gebruikt om de eerste dag van uitgifte te markeren van de serie postzegels is van Hamstreet en toont een zogenoemd ‘Oast House’, een gebouw voor het drogen van hop dat hier veel geteeld wordt voor de bierbrouwerijen. Opvallend kenmerk is de kap op de bovenzijde die draaibaar is door de wind. Door deze kappen wordt warmte van de droogovens afgevoerd.

Tijdens onze zomervakanties in Engeland en Wales gebruikten we om onze route uit te stippelen altijd de ‘Great Britain Road Atlas’ uitgegeven door de Automobile Association, kortweg de AA. Op bovenstaand kaartje het deel waarop de stad Ashford voorkomt alsmede ten zuiden daarvan het dorp Hamstreet. In symbolen en rode letters zijn de bezienswaardigheden te zien. Vlak bij Hamstreet boven de wegaanduiding B2067 is een eendje weergegeven. Dit symbool staat voor ‘natuurreservaat’, het Hamstreet Woods National Nature Reserve. Een sterretje geeft aan dat hier een bijzonder gebouw is te zien, zoals rechts Swanton Mill, een in 1976 gerestaureerde watermolen uit 1840. Een ander sterretje staat bij Horne’s Place Chapel, een huiskapel gebouwd in 1366 door William Horne, een vrederechter. In de 19de en 20ste eeuw werd de kapel gebruikt als schuur maar is nu hersteld in de oude glorie met behulp van English Heritage.

Het symbool van het ‘huis’ geeft aan dat hier een historisch gebouw staat. Linksboven Ashford is Godinton Park aangegeven. Dit huis in de Jacobeaanse stijl werd gebouwd rond een ‘hall’ uit de middeleeuwen en is eigendom geweest van de familie Tore van 1440 tot 1895. Het huis met typisch Hollandse geveltjes kan worden bezocht.

Het andere symbool voor een historisch gebouw is te zien aan de linker onderzijde van het kaartje, Smallhythe Place NT. De letters NT staan voor National Trust en betekent, dat het gebouw met tuinen en inhoud aan meubilair en kunstvoorwerpen, in beheer is van deze vereniging. Het huis kan worden bezocht. Oorspronkelijk was het een boerderij gebouwd rond 1514. Er was ook een kleine scheepswerf aan verbonden. Het huis werd van 1899 tot 1928 bewoond door actrice Ellen Terry. In de schuur was een kleine toneelzaal ingericht. Na haar overlijden werd het huis een museum ter nagedachtenis van de actrice en later overgedragen aan de National Trust.

De opleiding van landmeters was een militaire aangelegenheid en vond sinds 1833 plaats in Chatham bij de Royal Engineers. Robert Dawson was een van de instructeurs die het belang inzag van het op de landkaarten aanbrengen van hoogteverschillen. Hij was verbonden aan de tekenkamer in de Tower te Londen. Vandaar een speciaal stempel voor de eerste dag van uitgifte.

Het hoofdkantoor van Ordnance Survey (OS) staat in Southampton. Ten behoeve van de stempeling op de eerste dag van uitgifte van de serie, 17 september 1991 ontworpen door Howard Brown, werd dan ook een speciaal stempel gebruikt. De aanduiding SU 38 14 betekent, dat de stad Southampton op de landkaart van Ordnance Survey te vinden is in het vierkant op de kaart aangeduid met de letters SU, de breedtecoördinaat 14 en de lengtecoördinaat 38. Zelf heb ik nog zo’n 50 Landranger kaarten uitgegeven door Ordnance Survey van Engeland en Wales, maar die gebruik ik tijdens de vakanties niet meer sinds GPS bestaat. Gebruikt u nog wel eens landkaarten of wegenkaarten tijdens uw vakantie of om uw reisdoel te bereiken?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Musea Napoleon Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)