10 jaar koning Willem-Alexander op de troon - Postzegelblog

10 jaar koning Willem-Alexander op de troon

7

10 jaar koning Willem-Alexander (3)Bij de ontwikkeling van het concept voor de emissie ‘10 jaar koning Willem-Alexander’ hebben de grafische ontwerpers Anne Schaufeli en Huub de Lange van Studio026 uit Velp de begrippen [1]samenbindend (1e & 4e postzegel), [2] vertegenwoordigend (3e & 5e postzegel) en [3] aanmoedigend (2e postzegel) als uitgang gekozen.
Anne Schaufeli: “In deze oranjekleurige jubileumserie wilden we een ontwerp maken dat recht doet aan het koningschap en aan zijn persoonlijkheid, dat je terugziet in de wijze waarop hij actief en betrokken uitvoering geeft aan zijn taken.”

10 jaar koning Willem-Alexander – uitgiftedatum 28 april 2023

10 jaar koning Willem-Alexander

Postzegeluitgifte informatie

De verschijningsdatum van deze emissie is op vrijdag 28 april 2023. De ontwerpers zijn Anne Schaufeli en Huub de Lang van Studio026 uit Velp. De oplage bedraagt 105.000 postzegelvellen. Drukkerij Joh. Enschedé B.V. in Haarem.

Citaten in woord en beeld

De typering van de koning is benadrukt door op de velrand kenmerkende citaten uit zijn toespraken te gebruiken. “Op de postzegels zie je hoe de koning actief en betrokken invulling geeft aan zijn koningschap, maar dan gebruiken we zijn eigen woorden.
Zijn citaten hebben we gegoten in de koningskroon, die verwijst naar het koninklijke van deze jubileumpostzegels. Door de citaten in de kroon aan te sluiten op de drie kernwoorden in de postzegels, ontstaat in woord en beeld een geïntegreerde ondersteuning op het gehele postzegelvel, die het koningschap van Willem-Alexander inhoudelijk karakteriseert.

1) Zevende editie Koningsspelen, Lemmer

10 jaar koning Willem-Alexander (1)
Zevende editie van de Koningsspelen in Lemmer (Friesland) in 2019. Na de enthousiaste opening van de jaarlijkse Koningsspelen op 12 april 2019 op de CBS-school ‘De Arke’ in Lemmer is de koning in gesprek tijdens het ontbijt aan lange tafels met leerlingen (240 scholieren) op deze ‘samenbindende-postzegel’ (fotograaf Patrick van Katwijk).

Toespraak op De Dam, Nationale Dodenherdenking op 4 mei 2020
“Het voelt vreemd op een bijna lege Dam. Het is iets dat me niet loslaat. Het ‘normaal’ maken wat niet normaal is. Wij kunnen het, wij doen het samen in vrijheid.”

2) Werkbezoek aan Nederlands Instituut voor Ecologie, Wageningen

10 jaar koning Willem-Alexander (2)

Werkbezoek aan het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen op 6 juli 2022. De koning met zijn passie voor techniek en wetenschap toont zich op de ‘aanmoedigende postzegel’ actief betrokken tijdens het gesprek bij wat een student doet (fotograaf Robin Utrecht).

3) Staatsbezoek aan Indonesië, Sumatra

10 jaar koning Willem-Alexander (3)
Tijdens het staatsbezoek aan Indonesië (Sumatra) op 12 maart 2020 vertegenwoordigt de koning ons land in het buitenland.
De typografie op de middelste postzegel met daarop het koningspaar (het enige ‘vertegenwoordigende postzegelbeeld van de vijf postzegels) loopt als een ‘omarming’ door naar de kroon erboven (fotograaf Frank van Beek)!

Toespraak in verband met het coronavirus op 20 maart 2020
“Wij denken aan U deze moeilijke tijd. Ik denk ook aan alle kinderen in Nederland. Het coronavirus kunnen wij niet stoppen. Het eenzaamheidsvirus wel!”

4) Bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk, Sint Maarten

10 jaar koning Willem-Alexander (4)

De koning is opgewekt gestemd tijdens het bezoek aan Sint Maarten (het eiland treedt als vertegenwoordiger van de overzeese rijksdelen op). Koning Willem Alexander onderhoudt nauwe banden met het Caraïbische deel van het Koninkrijk op de ‘samenwerkende postzegel’ (fotograaf Robin Utrecht).

Kersttoespraak op 25 december 2021
“Verhalen even zin en betekenis aan ons leven. Door verhalen te vertellen en ernaar te luisteren, verbinden we ons met elkaar. Ik heb het voorrecht om in mijn werk de meest uiteenlopende mensen te ontmoeten en hun persoonlijke verhalen te horen. Steeds weer – bij iedereen – is er de behoefte om gehoord te worden. Ook al liggen de standpunten ver uit elkaar, we moeten blijven samenwerken.”

5) Troonrede Prinsjesdag, Ridderzaal

10 jaar koning Willem-Alexander (5)
Koning Willem-Alexander vervult tijdens de Troonrede op Prinsjesdag (20 september 2022) een formele taak als belangrijk onderdeel van het koningschap op de ‘vertegenwoordigende postzegel’ (fotograaf Remko de Waal).

Grafische lagen 10 jaar koning Willem-Alexander

De drie kernwoorden zijn door middel van een gelaagde letter met ‘dropshadow’ over de foto’s op de postzegel geplaatst “Dat geeft het gevoel van een preeg. De tekst is door de hoogte van het reliëf voelbaar, waardoor de tekst tot leven komt. Voor het repeterende getal 10 in de achtergrond van de velrand en contouren van de koningskroon is preegdruk toegepast.
Dat had nog wel wat voeten in aarde. We wilden dat de typografie duidelijk aanwezig was, maar het mocht niet botsen met het portret van de koning en de situatie, waarin hij is gefotografeerd. Dat hebben we opgelost door meer wit aan het beeld toe te voegen, meer schaduw aan de letters en ook door met transparantie te werken in typografie en beeld. Elke postzegel is daardoor opgebouwd uit verschillende grafische lagen”, aldus Schaufeli.

Onderbouwing

Klik op de afbeelding voor een vergroting

“Door de citaten in de kroon via de kroonbeugels aan te sluiten op de drie kernwoorden in de vijf postzegels, ontstaat een totaalbeeld dat het koningschap van Willem-Alexander nader karakteriseert.
Het was wel een monnikenwerk om de typografie van de citaten en kernwoorden op te bouwen. Zowel de banen van de kroonbeugels als de steeds veranderende lettergrootte zijn er met de hand letter voor letter ingezet, waardoor verfijning optreedt.”
Mijn interpretatie: “Het koningschap van koning Willem-Alexander staat geïntegreerd in woord en beeld als een boom met kruin op dit postzegelvel. Dit totaalontwerp is een bekroning van groot formaat!”

Een herbeleving van het 10-jarige koningschap van Willem-Alexander kan in praktische zin ook met deze tien permanente WA-frankeerzegels met jaartal uitgevoerd worden. Op ieder jaar is fysiek weer een ‘levensteken-stempel’ gedrukt.

Nog vijf regeringsjubilea-postzegelemissies

Met de regeringsjubilea van de drie koninginnen zijn steeds de traditioneel geijkte perioden van 12½ , 25, 40 of 50 jaar gevoerd. In 2023 start het regeringsjubileum van koning Willem-Alexander al met 10 jaar!

25-jarig regeringsjubileum koningin Wilhelmina

NVPH 123 NVPH 122
Tussen beide emissies bestaan tijdgebonden overeenkomsten en tegenstellingen. De jubilerende koninklijke hoofdpersonen worden beiden afgebeeld: formeel-afstandelijk & hoog verheven in 1923 én individueel-persoonlijk met koning Willem Alexander in 2023 met vermelding van de jubilea-jaartallen.
De Nederlandse kroon is het symbool voor de soevereiniteit van het Koninkrijk der Nederlanden én de waardigheid van de koning als staatshoofd. De vormgeving is statisch-passief in 1923 tegenover dynamisch-actief in 2023.
Zie tevens deelhoofdstuk ‘25-jarig regeringsjubileum Wilhelmina’ in artikel ‘Merkwaardige jubilea’ van 26 februari 2023.

40-jarig & 50-jarig regeringsjubileum koningin Wilhelmina

NVPH 312 NVPH 504
Twee zakelijk uitgevoerde jubileum-postzegel-emissies met een formeel-afstandelijke koningin met diadeem / tiara (hoofdband waarmee koninklijke waardigheid werd uitgedrukt) in combinatie met jaartal-vermeldingen, maar zónder de koninklijke kroon!

25-jarig regeringsjubileum koningin Juliana

NVPH 1036

Een actueel-persoonlijk fotografische zwart-wit afbeelding met jaartallen op een zilverkleurige ondergrond verbeeldt / symboliseert het zilveren regeringsjubileum. Op de voor- of achtergrond is de Nederlandse vlag met oranje wimpel-aanduiding aangebracht.

12½ -jarig & 25-jarig regeringsjubileum koningin Beatrix

NVPH 1537NVPH 2342 (5)

Actuele kleurenfoto Koninginnedag 1992 van de koningin met er naast de inhuldigingsfoto in Amsterdam op 30 april 1980 in zwart-wit. Met de tegenstelling ‘zwart-wit – kleur’ is het tijdsverloop in haar regeringsperiode in beeld gebracht.
Vijf kleurenfoto’s met een levendig, actief en betrokken koningin tijdens de inhuldiging 1980, troonrede 1991, staatsbezoek 1999, bezoek Overzeese Rijksdelen 1999 en toespraak Europees Parlement 2004.
De dynamiek tijdens de regeringsperiode 1980 – 2005 is levendig gesymboliseerd door de schuine stand van de typografische teksten, scheve foto-uitsneden en kleurwisseling van de Nederlandse vlag.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (7) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 30 april 2023 om 08:01

  Mooie zegels, een apart productieproces, kortom een postzegelvel om trots op te zijn als verzamelaar

 • Fer op 30 april 2023 om 08:12

  Wie schaft zoiets aan?

 • Ger op 30 april 2023 om 09:15

  Jammer dat alles in één kleur moest, zal wel weer uit financiële overwegingen zijn. Daardoor spreekt dit velletje mij niet echt aan…

 • Arjan Keppel op 30 april 2023 om 10:18

  Aan Fer: ik!
  :-)

  Ik had een vrij regulier velletje verwacht met gewoon wat fotootjes, zoals dat van Maxima laatst, maar dit is veel origineler, en ik ben het dan ook helemaal met Willem H eens.

 • Fer op 30 april 2023 om 13:52

  Aan Willem en Arjan. Kan iemand me uitleggen wat dit velletje met filatelie heeft te maken?

 • Arjan Keppel op 30 april 2023 om 15:39

  Ik neem aan dat je niet horen wilt dat het een velletje is waarin vijf postzegels zitten, die je op een brief of kaart kunt plakken zodat je ‘m versturen kan. Zoals alle postzegels van Nederland sinds zo’n beetje het begin van deze eeuw uitgegeven zijn. Of wil je weten wat postzegels met filatelie te maken hebben? Of wil je d’r gewoon niet aan dat sommigen dit een mooie en/of originele uitgifte vinden? Misschien iets minder sarcasme en iets meer discussie, dan wordt ’t nog wel eens wat. Of niet natuurlijk… :-)

 • willem hogendoorn op 30 april 2023 om 21:59

  @ Fer: Ik denk dat de ECHTE filatelist dit aanschaft. Dit velletje is niet iets van ‘meer van het zelfde’, wat we de laatste tijd zoveel zien. Kom op Fer, dit vel is mooi van vormgeving en een vernieuwend productieproces. Dat is filatelie waar een filatelist op zit wachten. En ja, het is één kleur, maar wel oranje. Toevallig of niet maar het gaat over de Oranjes, :)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)