Postbezorging per fiets - Postzegelblog

Postbezorging per fiets

2

Omdat mijn passie bij het fietsen ligt en ik ’s winters ook met fietsen wilt bezig zijn, ben ik (net als vroeger) postzegels gaan verzamelen. Maar als “Fietslatelist”, groeit je verzameling zo erg dat je sub-thema’s moet gaan maken. Het sub-thema “De fiets in de Nederlandse filatelie” is in drie delen gepubliceerd geweest. Ik heb daarop leuke reactie ontvangen. Daardoor werd ik getriggerd om een nieuwe suggestie te doen. De fiets is zo’n alledaags “ding” dat je er niet bij stil staat, welke goede diensten dit vervoermiddel ook in het verleden heeft bewezen. Aan de hand van een gedeelte van mijn wereldcollectie, laat ik julie graag het sub-thema; “Postbezorging op de fiets” zien. Veel lees- en kijkplezier.

Staking Amercian Railway Union

De staking van de “American Railway Union” tegen de “Pullman Car Co” in Chicago, in de vroege zomer van 1984, resulteerde in een totale ontregeling van het trein-verkeer. Omdat treinen de post-vervoerders waren over lange afstanden in die tijd tussen San Francisco en Fresno, California, werd het postverkeer geblokkeerd.

Arthur C. Banta, eigenaar van de “Victor Cyclery”, besloot een fiets-post-service te starten over de bergen om Fresno met San Francisco te verbinden. De 210 mile (enkele reis) tussen Fresno en San Francisco, werd door getrainde fietsers in 18 uur overbrugd.
Gedurende de twee weken staken werden ongeveer 380 poststukken vervoerd.

Banta gebruikte zijn eigen speciale postzegels op de poststukken. In 1935 werd een herinnerings-tocht in ongeveer 10 uur gereden.
In 1994, 100 jaren later, werd ter herdenking van dit buitengewone initiatief de route opnieuw gefietst. Voor deze gelegenheid werden de volgende covers en “velletjes” uitgegeven. De postzegels waren zowel getand als ongetand!

Dat ik als “fietslatelist” in het bezit ben gekomen van deze uitzonderlijk unieke poststukken, heb ik te danken aan mijn correspondentievriend Bert Schapelhouman uit Californie. In mei 2009 bezocht Bert ons nog enkele dagen. Wij namen hem o.a. mee naar Huize Doorn.


Bert & Nora bij Huize Doorn

Overzicht van de privaat uitgebrachte zegel-velletjes als gevolg van de American Railway Union-staking in 1894.

Ter afsluiting van het stakingsverhaal dit unieke fietslatelistisch poststuk.

De Fietslatelist: Jan van Tellingen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch ThematischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)