Na 30 jaar weer postbezorging in Congo - Postzegelblog

Na 30 jaar weer postbezorging in Congo

1

congodemrep_scptIn Kinshasa, de hoofdstad van de Republiek Congo, wordt voor het eerst sinds 30 jaar voor het eerst weer post bezorgd. Op dit moment betreft het enkel de internationale zendingen van en naar Kinshasa, maar er zijn wel grote plannen voor de toekomst.

Sinds 1986 bracht de Société congolaise de poste et de télécommunication (SCPT) geen poststukken meer aan huis. De bezorging werd in de jaren ’80 van de vorige eeuw steeds slechter doordat de postbodes vaak maanden moesten wachten op hun loon.
De klanten hadden geen vertrouwen meer in de post omdat het grootste deel van de pakketjes opengescheurd werden, of verloren gingen. Dit resulteerde in het einde van de postbezorging aan huis in RP Congo.

Didier Musete, de nieuw baas van de SCPT,  gaf aan dat een landelijke postdienst in een tweede fase wordt gerealiseerd. Hij sprak de hoop uit financiële steun te krijgen van Congolese financiers.

Het postkantoor in Kinshasa. Foto: SCPT

Het postkantoor in Kinshasa. Foto: SCPT

De kans is echter groot dat Musete nooit de kans krijgt om het einde van dit project in functie mee te maken.

Hij werd afgelopen november geschorst als gevolg van ‘grootschalig mismanagement’. De directeur van SCP werd  ervan beschuldigd contracten te hebben afgesloten voor een onderzeese glasvezelkabel en de renovatie van het Hotel de la Poste zonder overleg en financiële garanties.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

  • Patrick Lava op 22 december 2016 om 10:42

    Die goed uitgebouwde landelijke postdienst was er al in Congo in 1960. Maar net zoals in veel andere Afrikaanse landen heeft de infrastructuur en de dienstverlening erg geleden onder de vele gewelddadige regimewissels en lokale (burger)oorlogen. Passons.
    In mijn verzameling zitten toch nogal wat echt gelopen zegels van Congo/Zaire uit de jaren ’80 en ’90. De meest recente gelopen zegel in mijn collectie dateert uit 1998 (de eerste zegels van het Kabila-regime), maar wellicht hebben anderen nog recenter materiaal.
    Overigens hoeven we niet zover naar het zuiden te gaan om een disfunctionerende postdienst te zien. Italië is ver genoeg. Verzend eens een brief of een pakket naar het zuiden van de Italiaanse laars. Mooie dikke brief, mooi frankeren, niet aangetekend. Ik eet m’n eigen tanden op als er van de 10 brieven die je stuurt, meer dan 3 aankomen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)