Valentijnsdag wordt ieder jaar op 14 februari gevierd. Valentijnsdag is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen of kaarten. Ook bestaat er de traditie dat men een bloemengroet of een kaartje stuurt aan mensen die men dankbaar is of op wie men bijzonder gesteld of verliefd is. Hoe wordt Valentijnsdag wereldwijd gevierd?
Gerelateerde artikelen
Verras je lief met de ware geschiedenis van Sint-Valentijn.
We moeten terug naar de late 3e eeuw om Valentinus te ontmoeten. Volgens een legende leefde er tijdens de regering van keizer Claudius II Gothicus (268-270) een priester in Rome, genaamd Valentinus. Andere verhalen spreken over een bisschop Valentinus in de stad Terni. In elk geval zou hij tegen de wil van de keizer een huwelijk voltrokken hebben tussen een Romeinse soldaat en een jong christen meisje. Geconfronteerd met de keizer zou Valentinus geweigerd hebben zijn christelijk geloof af te zweren, waarop de keizer hem veroordeelde tot de doodstraf.
In het kerkelijke Martyrologium, de officiële heiligenlijst van het Vaticaan gepubliceerd in 2001, wordt er maar één Valentinus meer vermeld, zonder onderscheid tussen de priester en de bisschop. Volgens de Legenda Aurea – een middeleeuwse verzameling heiligenlevens – werd Valentinus begraven nabij de Porta Flaminia in Rome in het jaar 269.
Het graf met de relieken van de heilige Valentinus werd bewaard in de basliek van Santa Maria in Cosmedin in Rome (Vaticaan zegel van 8 lire). Daar rust zijn schedel – of tenminste zijn vermeende hersenpan – nog altijd in een verguld schrijn. Op basis van deze schedel hebben forensische specialisten een reconstructie in 3D gemaakt van zijn gelaat.
Wat de meesten niet weten, is dat Valentinus ook de patroonheilige is van epilepsie en pest. Zijn naam Valentinus betekent in het Latijn ‘hij die gezond is’.
Dat hij vooral bekend is als beschermheilige van verliefde koppeltjes en jonggehuwden is wellicht te danken aan latere middeleeuwse gebruiken. Zo schrijft de Engelse schrijver Geoffrey Chaucer in zijn gedicht Parliament of Fowls (Parlement van Vogels) van circa 1380 over ‘Saynt Valantyns day when every byrd cometh there to choose his mate’ (Sint-Valentijnsdag wanneer elke vogel zijn partner kiest). Chaucer wordt wel eens gezien als de uitvinder van Valentijnsdag, maar mogelijk borduurde hij gewoon verder op bestaande tradities.
In de kunst zien we heel wat voorstellingen van Valentinus. Soms als priester met een martelarenpalm, soms als bisschop met bijenkorven. Begeleidende attributen zijn onder meer rozen en vogels. De voorstellingstraditie als patroon van de geliefden in combinatie met een jong koppeltje, engeltjes, hartjes, enz. is van recentere datum.
In de loop van de 19de eeuw ontstond in Engeland de gewoonte om elkaar Valentijnskaartjes te sturen. In het Victoriaanse tijdperk bracht chocolatier Cadbury voor het eerst een hartvormige doos met bonbons uit. De commercialisering van Valentijnsdag ging hiermee van start.
Vieringen wereldwijd
Valentijnsdag heeft verschillende benamingen:
- Spanje: San Valentin
- Portugal: Dias dos Namorados (Vriend/vriendin-dag)
- Roemenië: Dragobete (Hier wordt het op 24 februari gevierd)
- Frankrijk: Saint Valentin
- Finland: Ystävänpäivä (vriendendag)
- Estland: Sõbrapäev (vriendendag)
In de Filippijnen wordt Valentijnsdag genoemd ‘Araw ng mga puso’ (Dag van Harten).
In Denemarken en Noorwegen wordt Valentijnsdag gevierd net als bij ons bv. met een romantisch diner of het versturen van een kaart naar een geheime liefde. In Zweden wordt deze dag ‘Alla hjärtans dag’ (Day All Hearts) genoemd.
In Israël is de Joodse traditie van Tu B’Av nieuw leven ingeblazen en omgevormd tot de joodse equivalent van Valentijnsdag. Het wordt gevierd op de 15e dag van de maand Av (meestal eind augustus).
In de Verenigde Staten worden ongeveer 190 miljoen kaarten elk jaar verzonden. Bovendien is in de afgelopen decennia Valentijnsdag steeds meer gecommercialiseerd.
Samen een leuke Valentijnsdag vieren op 14 februari ? Dat kan.
https://www.rijnmond.nl/nieuws/178121/VIDEO-Maastunnel-omgetoverd-tot-Tunnel-of-Love
https://www.visitleiden.nl/nl/ontdek-leiden/specials/leidenlovesscience
Reacties (3) Schrijf een reactie
Mooi verhaal weer voor vandaag, leuke postzegels.
Prachtig!!
Waarom wordt deze site niet meer weergegeven ?
Een error melding en of verplaatst.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)